Ugrás a tartalomra

Jaj, úgy élvezem én a strandot!

A nyaralás előtt sokan tanácstalanok: milyen könyvet tegyenek a bőröndbe a fürdőruha mellé? Tavaly nyári tárcánkhoz hasonlóan olyan olvasmányokat ajánlunk, amelyeket társul választhatnak egy-egy hosszabb úthoz, vagy akár a Balaton környéki strandkönyvtárban is megkereshetik.

Nincs könnyű dolgunk, hiszen más könyv való családi nyaraláshoz és a kedvesükkel, netán a barátaikkal töltött napokra. Igyekszünk az egyes regényekhez olyan helyzeteket társítani, ahol az adott olvasmány akár segítségükre is lehet egy-egy probléma megoldásában.

Szeretné, ha a kánikulában is a hideg futkosna a hátán? Borzongásra vágyik? Nem kell semmi betegséget összeszednie, elég, ha megvásárolja Benedek Szabolcs A Vérgróf című kötetét, és még a napfénynek is jobban örül. Hiszen a századelő hangulatát idéző vámpírtörténet a krimivel is ügyesen kacérkodik. A vámpírok pedig úgysem járnak strandra, tehát nincs mitől félnie! A könyv bármilyen korosztálynak ajánlható – nemtől és kapcsolati állapottól függetlenül. Esti, baráti felolvasásokon is megalapozhatja a hangulatot.

Aki kettesben utazik kedvesével, és szeretné felrázni egy kicsit a kapcsolatát a fülledt nyári estéken egy-egy pohár behűtött bor társaságában, mindenképpen vigye magával Murányi Sándor Olivér Zordok, a székely szamuráj című kisregényét. A könyv egyszerre nyújt intellektuális felfrissülést és vérbő, pajzán humort, valamint kíméletlen kritikát mond az irodalmi világról is. Egy biztos, Zordok képes tűzbe hozni mind a férfi, mind a női olvasókat. Tanít, szórakoztat, felráz.

A lassulásra és időutazásra vágyóknak, a történelmi regények szerelmeseinek ajánlható Fehér Béla Kossuthkifli című utaztató regénye. A könyv az 1849-es szabadságharc hangulatát idézi számos cukrászsüteménnyel, a nyelvet Rejtő Jenőtől kölcsönzi, a legváratlanabb fordulatokat felvonultató utazás pedig Pozsonyból egészen Debrecenig tart. P. Howard rajongói sem fognak csalódni, Kodolányi, Passuth vagy Wass szerelmesei pedig megérthetik, miként lehet humorral fordulni a múlt dicső történelme felé.

Miklya Anna Eső című regénye azért telitalálat a nyári utazónak, mert kánikulában a vágyait fedezheti fel benne az olvasó, esőben pedig jó menedék az otthon töltött délutánokon. A vallomásos hangú, Békés megyébe kalauzoló olvasmányban egy héthónapos terhes nő tér vissza szülőfalujába, hogy a látszólag nyugodt környezetben adjon életet gyermekének. Az idillt késleltetik a múltból előbukkanó titkok, miközben egyre mélyebben beleláthatunk egy vidéki település életébe. A fiatal nők valószínűleg imádni fogják a történetet, a stílust és a sorok között megbúvó enyhülést.

De hogy ne csak főként a nőknek ajánlható könyvekről essen szó, hanem a munka terheit humorral viselő férfiak is nevetéshez és két strandolás között levegőhöz jussanak, mindenképpen lapuljon a táskában legalább két Bukowski. Ha az egyik túl durva lenne, rögtön kézbe lehet fogni a másikat. Chinaski, a Posta hőse ugyanolyan laza, nemtörődöm, de stílusos és szórakoztató figura, mint Belane, a Ponyva magánnyomozója. A munkamániás férfiakon lazíthat mindkét kötet, amely megfelelő agymasszázs egy-egy hideg fröccs mellett.

 

Mit adjunk a gyerek kezébe? – kérdezik a szülők, miután nagy nehezen rájönnek, hogy Tom Sawyer már nem menő. Ne felejtsük el, hogy nyári szünet van, így a fiúk, lányok nem tanulni szeretnének, hanem szórakozni. Lengyel Dávid és Kuba Richárd Holtak világa – A Jóslat című regénye erre mindenképpen alkalmas. Kiskőrös melletti laktanya, talált könyv, Nostradamus jóslata – és néhány élőhalott. Az X-aktákon felnőtt szülők akár már rendelhetik is neten a könyvet, amelyet két fiatal írt saját korosztályának.

 

Ha pedig valamelyik ajánlattal mellényúltunk volna, vagy a kínálat túl szűknek mutatkozik, a hozzászólásokban szívesen fogadjuk olvasóink nyári ajánlatait!

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.