Ugrás a tartalomra

Milyen könyvektől tilt el a magyartanárod?

Mennyire félsz attól, hogy egy könyv megváltoztatja az életedet? Mennyire tartasz attól, hogy a másfél órás tömegfilmek korában valami hosszabb és tartalmasabb szórakozást is tud nyújtani? Ha nagyon rettegsz ezektől, semmiképpen se lapozd fel a következő öt könyvet! Mindegyik nagyon veszélyes. Olyannyira, hogy ott szerepelnek egyes magyartanárok feketelistáján.

1. Hamvas Béla: A bor filozófiája

Valószínűleg soha életedben nem ittál még alkoholt. Ha ittál, miért? Ha jólesett, miért? Ha rossz élmény volt, mi történhetett? Végül ketten maradnak: Isten és a bor. Így kezdi Hamvas Béla rövid esszéjét, amelyben megtanít bort inni. Jó bort inni, és jól inni bort. Megtanít az élvezetekre, miközben évezredes titkokba avat be téged.

2. Gabriel Garcia Márquez: Száz év magány

Nem olyan lehangoló a könyv, mint első látásra tűnik a címből. Van benne szex, háború és természetfeletti jelenségek. Márquez valójában egy dél-amerikai család és egy falu történetét mutatja be, de az egész könyv olyan élményt nyújt, mintha az olvasás során a föld felett lebegnél két méterrel. Több száz év pörög le a szemeid előtt, s te észre sem veszed, hogy Macondo lakójává váltál.

3. Csáth Géza: Válogatott elbeszélések

Rövidek és borzongatók – röviden így lehetne jellemezni dr. Brenner József, azaz Csáth Géza írásait. Csáth megteremtette a magyar horrornovellát. Akár A varázsló kertjében jársz, akár egy rosszul végződő mesét olvasol, végig ott lebeg a sejtelmesség a sorok között, hogy valami meglepő, félelmetes fog történni. Csáth csak akkor beszél, ha képes valami rémisztően újat mondani neked. A kerettantervből kivették, de neked ez ne jelentsen akadályt!

4. Bulgakov: A Mester és Margarita

Nagyon kell figyelned, nehogy a zárt osztályra kerülj, amikor olvasod az egyik legütősebb orosz regényt. Megismerheted belőle a fekete mágiát, az ördögöt és legfőbb cimboráit. Új oldaláról tekinthetsz bele Jézus és Pilátus történetébe, közelebb kerülhetsz az orosz gondolkodásmódhoz, és amikor elérkezel a könyv csattanójához, rájössz, félelmetes játékot űztek veled.

5. Robert Merle: Mesterségem a halál

Sokat gondolkozhattok azon, hogyan juthat el egy normális ember addig, hogy náci katonává váljon, majd irányító szerepet töltsön be az emberiség egyik legnagyobb szervezett tömegmészárlásában, a holokausztban. Talán furcsának tűnik a válasz, hogy szinte véletlenül. Pedig Merle regényének „hőse” csupán parancsot követ, nem belső meggyőződésből gyilkol. Közben családjával együtt gondtalanul él a koncentrációs tábor szomszédságában.

A fenti művek egy olyan magyartanár feketelistájáról származnak, amelyet a pedagógus az érettségi bankettig titkolt a tanítványai előtt, de végül a diákoknak sikerült megszerezniük, és eljuttatták szerkesztőségünkbe.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.