• Könyvheti ajánló 4. – Fellinger Károly: Forrásláp

  Könyvheti ajánlónk 4. részében Fellinger Károly Forrásláp című verseskötetéből kínálunk ízelítőt.

 • Könyvheti ajánló 3. – Kégl Ildikó: Az Úr kertje kihűlt

  Könyvheti válogatásunk 3. részében Kégl Ildikó Az Úr kertje kihűlt című verseskötetét ajánljuk az olvasó figyelmébe.

 • Csiffáry Gabriella

  Akiktől más lett a világ – Magyar találmányok, felfedezések és újítások

  A gyűjteményes kötet Szent-Györgyi Albert C-vitaminjától Pavlics Ferenc holdjáró autójáig 50 zseniális találmányt és felfedezést mutat be. Az egész világon ismerik a gyógyítás, a repülés, a csillagászat, a közlekedés és az energiafelhasználás területén született magyar újításokat. Persze nem minden úgy történt, ahogy eddig gondoltuk; ámulva olvassuk a felfedezések néhol krimibe illően izgalmas, de mindig szigorú tényeken alapuló történetét.

 • Ajánló idei könyvheti kínálatunkból – Sohár Pál: Before the Storm

  Sohár Pál (Székesfehérvár, 1936) 1956-ban, kamaszként menekült el a kommunista rezsim elől, és az Egyesült Államokban telepedett le. Itt szerzett filozófiai diplomát és vegyész végzettséget, amely kenyérkereső szakmája lett.
  Az irodalom iránti szenvedélye még Magyarországon kezdődött, ám műfordítással már választott új hazájában kezdett el foglalkozni; sokszor éjjelente, munka mellett ültette át angolra a kortárs magyar költők műveit.

 • Ajánló idei könyvheti kínálatunkból – Varga Melinda: Hullócsillagoknak buknak alá a tóba

  Új, kétnyelvű verseskötete jelent meg Varga Melinda József Attila-díjas, Térey János-ösztöndíjas költőnek, az Irodalmi Jelen szerkesztőjének és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatójának.  
  A Hullócsillagoknak buknak alá a tóba – aus meinem schoß / entfaltet sich dein duft című kötet Varga Melinda erotikus lírájának legszebb darabjait adja közre, a verseket Hans-Henning Paetzke ültette át német nyelvre, a kötethez Böszörményi Zoltán írt utószót.  

 • Kötetajánló – Vass Tibor: Mondanom sem kell: húsz év Berekfürdő (versek)

  Vörös István ajánlója

  Vass Tibor: Mondanom sem kell: húsz év Berekfürdő című kötetéhez

 • Kötetajánló: Halmosi Sándor: Tantra és hőszivattyú

  Adományra hökken, aki költészetet vár Halmosi Sándor legújabb kötetétől. Mert igaz ugyan, hogy a Tantra és hőszivattyú verseket bocsát elénk, ám e poétikai kultúrának legalább annyi köze van a bölcselethez és a misztikához, mint az irodalomhoz.

 • Kötetajánló: Döme Barbara: Sanyi, az ismeretlen celeb

  Döme Barbara legújabb kötetét június 10-én 15 órától dedikálja az Orpheusz Kiadó standjánál!
 • Böjte Csaba – Csák János

  Az élet jó oldala

  Értékek keresése az ingatag világban

  Részlet a beszélgetőkönyvből

 • Hudy Árpád

  A Harmadik Birodalom rendszerkritikusa – Ernst Jünger

  A L’Harmattan Kiadó gondozásában, Frenyó Zoltán szerkesztésében megjelent Konzervatív arcképek című kötetből közöljük Hudy Árpád tanulmányát Ernst Jüngerről.

  A kötet fülszövege így ajánlja az összeállítást:

 • Hudy Árpád

  Egy modern remete – Nicolás Gómez Dávila

  A L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent Konzervatív arcképek című kötetből közöljük Hudy Árpád tanulmányát Nicolás Gómez Dáviláról.

  A kötet fülszövegéből:

 • Szávai Géza

  Cérnapóráz

  Szávai Géza (1950) a változatosság igézetében írja regényeit. Minden elbeszélt történettel mintha újabb műfajt próbálna ki. A szerző Állatok, nők, gyerekek című új sorozatába illeszkedő regény, a Cérnapóráz egyik „hőse” a Totya nevű kutya.

 • Halász Margit

  A vitéz közalkalmazott

  „Volt egyszer egy szegény közalkalmazott, aki beleunván szürke hétköznapjaiba, utazni indult. Nem titok, ez a közalkalmazott én voltam. Bejártam ungot-berket, Budapestet és a nagyvilágot. Még a gyermekkoromba is visszamentem. Láttam ezt, azt, amazt. Bicikliztem, metróztam, gyalogoltam, repültem. Ámultam. Bámultam. Mosolyogtam. Vicsorogtam. Aztán hetvenhét napon át megállás nélkül írtam.” – Halász Margit új kötetét ajánljuk egy tárcanovellájával.

 • Genki Kawamura

  Ha a macskák eltűnnének a világból

  A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája, és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra.

 • Sági Attila

  „Lepkék szálltak ki belőle, rengeteg színes pillangó”

  Acsai Roland: Pillangókisasszony

  Acsai Roland Pillangókisasszony című kötete a Holnap Kiadónál jelent meg 2019-ben Szimonidesz Hajnalka illusztrációjával, CD-melléklettel. Az igényes kiadvány nagyszerű átirata Puccini híres operájának, Cso-cso-szán híres történetének.

 • Regős Mátyás

  Fedon és a tavasz

  Részlet a Patyik Fedon élete című kötetből

  „Na, ide figyelj, mondta Fedon, rám nézett és vállamra tette kezét, ide figyelj, mert a tavasz és az első napsütés az egyik legnagyobb titok, amit elárulhatok.” – Ajánló Regős Mátyás kötetéből.

 • Csíksomlyói passió

  Egy színházi előadás zarándokútja

  Az MMA Kiadó a Csíksomlyói passió című színházi produkcióról jelentetett meg szép kiállítású kötetet. A színpadi műben Jézus szenvedéstörténetének mai értelmezését többek között Szőcs Géza Passió című drámai költeménye adja. A kötetben az erdélyi ünnepi előadásból vett szemelvények, a Berecz András által összeállított archaikus mesék és énekek mellett olvashatunk tanulmányt a ferences iskoladrámákról, és megszólalnak az előadás főbb alkotói. – Ízelítő a Szőcs Gézával, Vidnyánszky Attilával és Berettyán Nándorral készült interjúkból.

 • Bittner Mónika

  Végül úgyis egy saját történetváltozatot alkotunk meg

  „A fájdalomban és tűpontos leírásban mégis van valami balkáni gyönyörűség, miközben nem pusztán a szobákba, hanem a bűntudattal teli lelkekbe is betekintést nyerünk, ahol az anyák azért imádkoznak, hogy minél tovább tartson gyermekük sírása, mert az legalább valamennyi enyhülést hoz az őrületbe kergető esőcseppek monoton csöpögésének hangjába.” – Andrej Nikolaidis könyvét Bittner Mónika mutatja be.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  TOP10 – 2018. szeptember

  Az Irodalmi Jelen szeptemberi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

   

  top10 

   

  Költészet:

   

  Babiczky Tibor: Félbehagyott költemények (Jelenkor)

  Bogdán László: A vörös pók hálójában (Tinta)

  Bíró Tímea: A pusztítás reggelei (Forum)

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Könyvek nyárra dióhéjban 6.

  „Ezt a mélyen bennünk lévő, alapvető belebújási-átalakulási igényt használja ki, és fordítja gyógyító célra a személyes életesemények mitikus feldolgozásának gyakorlatán alapuló Metamorphoses meseterápiás módszer, melyet Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta dolgozott ki. Azt állítja, a mese képes megszüntetni a problémákból keletkező káoszt, és helyére állítani a teljességet.” – nyári sorozatunk utolsó darabjaiként Lafferton Luca és Bánosi Eszter rövid írásait ajánljuk az olvasóknak.