Ugrás a tartalomra

Komisszióban a Chimera Projectnél – Debreczeni Imre festményei, képalávalókkal

KOMISSZIÓBAN A CHIMERA PROJECTNÉL
DEBRECZENI IMRE festményei – képalávalókkal
 
 
 
 
A sci-fi születése
 
 
2015. Jenifer űrhajósnőnek meghibásodott a visszatérő modulja. Két orosz asztronauta kisegítőjével együtt bezuhant egy kiállításra. Jenifer furcsán érezte magát, hihetetlen fájdalmat érzett a méhében. Érezte, hogy valami kitörni készül belőle. Eleinte izgult, de aztán rájött, hogy szülni fog. A két kisegítő odarohant hozzá, megmarkolták a kacsóit, s együtt nyomtak. Nagy nehezen sikerült. Megszületett a tudományos fantasztikum!
 
 
 
 
A realizmus dicsőítése
 
 
Visszatértek a hősök! Csakhogy oly' nagy sokk érte őket a visszaút alatt, hogy képtelenek megszabadulni a ruháiktól. Akcióba kezdtek, hogy fel tudják dolgozni másságukat. Debreczeni-kiállításokra jártak, s ott fotózkodtak. Az egyik alkalommal úgy érezték, le kell venniük a sisakokat. Szomorúan konstatálták, hogy maszk is van a sisak alatt. Az egyik: Bane a Batmanből. A másik egy Hot-bolygóvédő, a harmadik pedig maga Micimackó, akinek amputálták az egyik lábát. Felkiáltottak. S együtt éltették a realizmust.
 
 
 
TECH-49
 
 
Ketten ülnek egy hósiklóban, egymásnak háttal (Star Wars). Nem azért, hogy ne lássák egymás érzéseit, vagy hogy ne zavarják a másikat a feladata végzésében. Az ok egyszerű! Nem akarják megmutatni a másiknak a tabletjüket. Véletlenül se nézhessék ugyan azt a filmet! Természetesen csak akkor filmeznek, ha nem csatáznak. Viszont Dex fittyet hányt erre az íratlan szabályra. És csata alatt kezdte el nézni az Obliviont. Ez lett a veszte.
 
 
 
Ne érints meg engem
 
 
2085. Megnyílt Az Emberi Butaság Hajnalán Elkövetett Festészeti Produkciók című kiállítás a hajdani NASA-ban. Az eseményre meghívást kapott számos neves természettudós, spirituális vezető - és a leghatalmasabb, bio-ételeket előállító cég vezérigazgatója is. Mindenki nagy érdeklődéssel várta az utolsó életben maradt érző robotot, I love Robo01-et. Aki a megnyitó után nagy érdeklődéssel figyelt egy képet, s szenzoros ujjaival meg akarta tapintani. Mikor létrejött a kapcsolat, felvisított egy géphang: Don't touch me, Robo01! Don't touch me! A kép volt az, legalábbis a szöveteibe permetezett nanoérzékelők.  
 
 
 
1000. bevetés
 
 
999 bevetésen vannak túl. Most jön az ezredik. Kicsit izgatottak; évek óta harcolnak együtt. Mindig sisakban vannak, nem ismerik egymás igazi hangját - gégemikrofonon beszélnek. Egyikük elhagyta a csizmáját. Most mi lesz? Meghiúsult az 1000. bevetés! Ellenben kitudódott, hogy nő! A harisnyája buktatta le.
 
 
 
Önarckép - Komisszióban a Chimera Projectnél
 
 
Évek óta retteg az űrhajós. Idegen bolygón van - hogyan és miért, nem tudja. Nem emlékszik semmire és senkire, öszegyógyult a páncéljával. Csak két dologban biztos: hogy régen festő volt, és hogy két palacknyi levegője van. Egyes palack, kettes palack. Retteg, mert nem tudja, meddig tart ki a levegője, s hogy lélegezhető-e a légkör. Üres vászon előtt próbál bátorságot gyűjteni, s közben buzgón győzködi a Világok Alkotóját, hogy adjon jelet! 1 - igen. 2 - nem.
 
 
 
Hibrid narratíva
 
 
Alig várta, hogy hazajöjjön! Az egész úton két dolog járt az agyában. Az egyik, hogy láthassa a párja új képeit, a másik, hogy megnézze, sokadjára, a Star Warst az új tabletjén. Végre landolt a gép - de nincs idő átöltözni. Ahogy volt, rohant a műterembe. Lerántotta a sisakot, de túl nagy volt a hév: letépte vele a saját arcát is. Kétségbeesésében egy fülhallgatót vett fel, hogy legalább meghallgathassa a filmet az új tabletjén.
 
 
 
Saját levegő
 
 
A festő, aki a költő barátja, véletlenül megcsonkította magát. Levágta az összes ujját egy fűnyíróval. De nem esett pánikba, betekerte. Majd visszatért a festéshez. Szétnézett. Sok olyan dolgot látott, ami nem tetszett neki. Ezért aztán felkapta az utolsó képét, felvette megbízható páncéljait, maszkjait - és természetesen a saját levegőjét is magához vette. Kiállításra ment, mutogatta a festményét, s próbálta a jelenlévőknek elmagyarázni, hogy az Ezüstutazónak ellopták a deszkáját, így hát képtelen a csillagok között szörfözni. Csak sajnos senki sem értette a festőt, mert a maszk eltorzította a mondandóját. A költő meg nem volt ott.
 
 
Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.