Ugrás a tartalomra

Hídközép, március

Hídon átkelni jó. Könnyed léptekkel uralni a köztes űrt, mint óriás a hétmérföldes csizmában: egyik lábam itt, a másik ott. A két part között a végtelen ég, a szabadság kábulata. A mélyben hömpölygő Dunához képest az egekben lépdel, aki hídon megy át, karnyújtásnyira, a horizonton, sebesen cikázó sirályok hada.

Szeretem a hídsétákat. Mértani varázspontról tekinteni szét a tájon, sem a jobb parton, sem a bal parton nem lenni. Középen megállni, és láthatatlanságba burkolózva, hunyorogva figyelni a hangyaként nyüzsgő jobb partiakat és bal partiakat. Titkos emlékeztető jelek segítségével kikeresni épp a középpontot, a híd szívét, majd a korlátra támasztott állal elnézni jó messzire, ahol a zaklatottan rohanó folyam már selymes folyóvá szelídül. Három nagyarasznyival távolabb csupán vékony erecske igyekszik lefelé az útján. Ilyenkor bizalmas közelbe kerülök a várossal, és mint egy rajongással teli fruska, aki nagypárnájába suttogva vallja meg szerelmét, gondolatban én is kikottyantom a vallomásom.

Aztán, persze, menni kell tovább. Budáról Pestre, Pestről Budára, soha meg nem állva. A márciusi ünnepen Pest felé gyalogolva eszembe jut, hogy bő másfél százada a tömeg ilyentájt épp Buda felé lódult meg, hogy kihozza a börtönből szépapai nagybátyám, és magát fogja be a lovaskocsi elé, őt ünneplendő. Mihály bácsi – ha kettesben vagyunk, megengedem magamnak ezt a megszólítást, amit eddig ő sem sérelmezett, s egy hídséta mindig jó alkalom az ilyen bizalmas együttlétekre – maga is jól ismerte a Duna mindkét partját, és ő is inkább a felhők közötti lebegést választotta a legszívesebben, mint hogy lecövekeljen jobb partiként vagy bal partiként. Pest formálta szellemét, Budán emelte vállára a nép.

Mihály bácsi, aki Mihajlo Stančićként jól tudta, hogy nyelvében él a nemzet, szenvedélyesen kutatta a magyar nyelvészeti kérdéseket, ahogyan a nemzetiségek asszimilációjának lehetőségét is. Azt hiszem, mára már megelégedéssel pihentetné a szemét ezen a hatalmas olvasztótégelyen, ahol távoli kisunokahúgának horvátosan ívelt orra, tótos szeme vágása őriz még valamit az ősi földön élők vonásaiból. Meg aztán, csak kiütött a zsurnaliszta vér is ötödíziglen, s azt remélem, erre is büszke Mihály bácsi, noha ebbéli rokonságunkra csak a közelmúltban eszméltem rá.

Igaz, akkor sokkal komolyabb tétje volt mindannak, amit valaki papírra vetett. Élet, halál múlt egy-egy soron, s a börtön még a szerencsésebb kimenetelű végzetnek volt mondható. A márciusi ünnepen a híd közepén ácsorogva arra gondolok, annak is köszönhetem, hogy most itt vagyok, és űzhetem e szépséges játékként tisztelt, komolyságában élvezetes munkát, hogy Mihály bácsi vállalta a sorsát annak idején. És míg az orrhegyemtől arasznyira elkeskenyedő folyamot figyelem, úgy töpörödik parányivá résnyire összehúzott szemem előtt a jelen bolhacirkusza. Csak semmi hunyorgás, minden kornak a maga harca a legfontosabb – vélem hallani az öreg megpróbáltatásokban edződött, vénségben megbékélt hangját.

Ünnepre készül a város, gyűlnek a jobb parton, gyűlnek a bal parton. Mennem kell nekem is, a tudósítás a pillanat varázsát kelti életre annak, aki nem lehet jelen. Budáról Pestre, Pestről Budára, soha meg nem állva. A hídközépi ácsorgás csak percnyi csemege, de mindig újra élvezhető. Buszbérletet akkor sem vennék, ha győzném. Plebejus virtus, jobbágyősök nyakassága. Megyek tovább gyalog. Isten áldja, Mihály bácsi!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.