Ugrás a tartalomra

Nádas Pétert egy a tizenöthöz adják

2014. október 9-én délután 1 órakor jelentik be a Svéd Akadémián az idei irodalmi Nobel-díj nyerteseit. A jelöltek listája idén rekord hosszúságú volt, februárban meg 210 főt számlált, amit áprilisra 20 főre szűkített az akadémiai bizottság.

A díj kapcsán a legnagyobb médiafigyelmet kapó fogadóiroda, a brit Ladbrokes listáján idén is szerepel Nádas Peter. A „szakemberek” egy a tizenöthöz esélyt jósolnak annak, hogy ismét magyar szerző veheti át a világ legnagyobb irodalmi elismerését.

A fogadóirodák a japán Murakami Harukit es a kenyai Ngugi wa Thiong'o-t tartják a legesélyesebbnek. Míg Murakami Haruki művei a magyar olvasók körében is nagy sikernek örvendenek, a kenyai író neve jóval ismeretlenebb. Magyarul három szövege jelent meg: Búcsú az éjtől (Európa, 1971), Egy szem búza (Európa, 1979), „Egy ember a wabenzi törzsből” (Égtájak 1978–79, Öt világrész elbeszélései, Európa, 1979).

A szakemberek nagy eselyesként emlegetik a Magyarországon jóformán ismeretlen fehérorosz publicistát, prózaírót, Svetlana Alexievichet is. Ő többek között az ukrán válsággal kapcsolatban is hangoztatta markáns álláspontját. Alexievichet egyébkent a Nobel-díjátadás finisében, 2013-ban a fogadóirodák a legesélyesebbek közt tartották számon.

A fogadóirodák listáin többek közt olyan nevekkel találkozhatunk, mint Thomas Pynchon, Milan Kundera, Umberto Eco, John Le Carre, Tom Stoppard vagy Sofi Oksanen.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.