Ugrás a tartalomra

Slam poetry a Beregben

„Ne haragudjon, a Bereg bárt keressük, jó helyen…?” „Igen, negyedik emelet” – halljuk, és mögöttünk csukódik már a liftajtó. Hiába a liftezés és a negyedik emelet, egyszer csak egy kerthelyiségben vagyunk, pár pillanattal később sörrel a kezünkben.

A frissen átalakított kertet csodáljuk, benne a kis ketrecet Pörkölttel (igen, ő egy nyúl), a miniszínpadot, mögötte a plakátot, melyet minden fellépő aláír majd, a rengeteg gyertyát és mécsest, melyek kicsit bizarr romantikus hangulatot adnak, a stábot, amelynek tagjai ide-oda helyezgetik a kamerát. Legutóbb, amikor itt jártam, még csak pár szék volt és rengeteg gaz. A háttérből hallom egy fiú hangját, ahogy magyarázza, milyen jó csajozós hely ez a kinti rész. „Na, képzeld csak el, rozéfröccs, gyertyafény, akkor is smárolni akar az ember, ha egyedül van.”

Noszlopi Botond, az est szervezője idegesen kering, próbálja nem összekeverni a vezeték- és keresztneveket, érzi, hogy kemény dolog ez az irodalomszervezés. Páran késnek, csúszik a kezdés, de ez szinte kötelező. Süveg Márk Saiid sajnos nem tudott eljönni, de a fellépők sora nélküle is elég hosszúra sikeredett: Bárány Bence, Bokor Krisztián, Gábor Tamás Indiana, Kupa Julcsi, Laboda Róbert, Mészáros Péter, Tengler Gergely, Terján Nóra. 

Bevett egyéni stílusok, nagyrészt ismert szövegek, persze, ez egyáltalán nem probléma, sőt: ha valaki úgy jött volna el az estre, hogy semmit sem tud a slam poetryről, hát most megkapott belőle szinte mindent. A műfajon belül minden fellépő egyedi.  A felolvasás maratoni, nem is tudok visszaemlékezni, hogy hány kör volt pontosan.

Laboda Róbert slammel nyit, majd verssel folytatja, mindkettő különösen jó szöveg, őt követi Indiana, aki a tőle megszokottat hozza, a közönség nevetése visszhangzik a házak között. Bokor Krisztián lendületes, a rímei kreatívak, szövegei könnyen érthetőek. Terján Nóra első, dühös szövegébe, melyben arról írt, hogy mennyire idegesítik a helyesírási hibák, egy kis finomságot, nőiességet is bele tudott csempészni. Egy későbbi szövegét egy magyar pop-megamixszel zárta le, melyet ő maga adott elő. TG, Tengler Gergely minden slam poetry est különlegessége: ugyan hallás után a szövegei nehezen értelmezhetőek, könnyen elkalandozik az ember, de maga az előadásmód, a ritmusos szavalás, a performatív jelleg mindig magával ragadó. Az est két mókamikije, akik leginkább megnevettették a közönséget, Bárány Bence és Mészáros Péter volt. Nemcsak a jelenlévőket tudták megszólítani, de Bárány Bence előadása alatt még a szomszédos ház ablakai is kinyíltak. 

Mivel nem volt megadott téma, ide-oda csapódtunk az élet nagy igazságaiban, eljutottunk Danitól, a rendőrtől Dél-Pest bugyrain keresztül a nyelvtani szabályokon át szerelemig, szerelmi csalódásokig. Bevallom, egy ideig próbáltam csak a szövegekre koncentrálni, mert magával ragadott a hangulat, a romantikus atmoszféra. Besötétedik, a tonnányi gyertyának lesz végre funkciója is, eszembe jut a smárolós bölcsesség, látom, hogy páran már bele is merültek. A Bereg bár a közeljövőben több irodalmi és zenés rendezvénynek ad otthont, kezdő írók és költők is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, szóval jó, ha megjegyezzük, hogy Hattyú-ház, 4. emelet, Bereg bár. 

 

 

 Németh Dorka

Fotók: Puzsér Zsanna

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.