Ugrás a tartalomra

Hernyák Zsóka: Tisztelt Tanár Úr

 

Hernyák Zsóka

Tisztelt Tanár Úr

 

 

(A mélyen tisztelt Tanár Úrnak küldöm ezeket a novellákat. Szerintem megérdemli őket. A Tanár Úrnak eddig sosem írtak semmit. A Tanár Úrról eddig csak én írtam. A Tanár Úr nem szereti, ha nem szakmailag írnak róla, mert ami nem szakmai, az személyes, az én személyemet a Tanár Úr márpedig csak szakmailag szereti. Én szakmailag szeretem a Tanár Urat. Ha nem így lenne, nem lenne semmi. A szakmaiság a Tanár Úr és köztem olyan, mint az óvszer a Tanár Úr farka és az én puncim között. A Tanár Úrnak írt novellák szakmaiságok. Ezúton kérem tisztelettel, óvakodjon tőlük, csak kilencvennyolc százalékban nyújtanak biztonságot. Elővigyázat: a Tanár Úrnak írt novellák olvasása közben ne gondoljon rám. Ha mégis gondol, szégyellje el magát! Ha elszégyellte, régen rossz, szégyellje vissza! Ha nem szégyellte, olvasson tovább!)

 

A Tanár Úr családja

A Tanár Úrnak van egy fia: egy kisebb és egy nagyobb. Mindkettőt nagyon szereti, de az egyiket kicsit jobban. Az egyik rá hasonlít jobban, a másik az anyjára. A Tanár Úr anyja szép asszony volt fiatalon. Öregen öreg, de szép. Ha hármasban mennek valahova, le sem tagadhatnák egymást. A Tanár Úr egész családja hasonlít egymásra. A Tanár Úr főleg. Belsőleg is. A Tanár Úr génjei utat törtek maguknak a többi gén között. Úttörők. A Tanár Úr családjára a legjellemzőbb a Tanár Úr. Benne mindenkiből van egy kevés, a fiából több. A Tanár Úr büszke, és fázik telente. A Tanár Úr felesége akkor lett a családja, mikor huszonhat éves volt, és kevésbé kövér. Nem is volt kopasz. A felesége, aki nem volt még a felesége, nagyon megtetszett a Tanár Úrnak, mert akkor még kevésbé volt kövér és kopasz. Széles volt a csípője. Hosszú volt a haja. A Tanár Úr szerette volna, ha úgy házasodnak meg, hogy nem kell elvennie feleségül a feleségét. A felesége ezt hülyeségnek tartotta. Megházasodtak. A Tanár Úr utólag nagyon örült annak, hogy a felesége tudja, hogy a Tanár Úr mikor hülye. A Tanár Úr nem szeretett volna gyereket, de lett.  Nem szeretett volna két gyereket, de lett. A Tanár Úr nem szeretett volna családot, és nem szeretett volna a családjáról novellát.

 

A Tanár Úr és a szeretkezés

A Tanár Úr szeretkezés közben szereti, ha vén fasznak szólítom. Én nem szeretem így szólítani, mert a Tanár Úr nem vén, de fasznak fasz. A Tanár Úr nem szokott nagyokat lökni, nem bírja a dereka, de azért megteszi, amit tud. Én szeretném, ha a Tanár Úr szeretkezés közben nem szeretné, ha vén fasznak szólítanám.  Ez a Tanár Urat nem érdekli. A Tanár Úr nem szereti, ha közben a hajába markolok, mert kopasz. Nem szereti, ha csukva van a szemem, mert nyitva jobban látja. Nem szereti, ha túl sötét van, mert sötétben rosszul lát. Nem szereti, ha túl világos van, mert úgy én látom túl jól. Nem szeret ebéd után szeretkezni, mert tele van a hasa. Ebéd előtt se szeret szeretkezni, mert tele van a hasam. Nem szereti a spontán szeretkezést, mert spontán módon randa. Nem szereti a tervezett szeretkezést, mert a tervezésben satnya. Nem szereti, ha alszunk a szeretkezés után, ha ő épp nem álmos. Nem szereti, ha nem alszunk szeretkezés után, ha ő éppen álmos. Nem szeret előtte beszélni, csak közben. Utána miért beszélnénk, ha megbeszéltük közben.  Nem szereti, ha tudom, mit nem szeret. Ha már tudom, de nem mondom, akkor szeret.

 

A Tanár Úr mehetnékje

Tegnap láttam a Tanár Úr fejét hátulról. Nem fordult meg. Egy hete megbeszéltük, hogy nem fordul meg, ha látom. A Tanár Úr nem köszön. Megbeszéltük, hogy nem köszönünk egymásnak. Nem akarunk köszönni, annál intimebb viszonyban vagyunk. Egyáltalán nem beszélünk. Annyira intim közöttünk a viszony, hogy a Tanár Úr észre sem vesz. Maradandóan beépültem a Tanár Úr látóterébe. A Tanár Úr azt mondta, az elválást megkönnyítendő viselkedünk így. Mehetnékje van. Vagy Ciprusra, vagy a város szélére. Nem tudja még. Én nem vagyok Cipruson. A város másik szélén vagyok. A Tanár Úr onnan nem lát engem. A Tanár Úr szerint a gyakorlat teszi a mester, mert az ismétlés a tudás anyja. Ő most azt gyakorolja, hogy nem lát engem. Én nem csinálom olyan jól a nem látást, mint a Tanár Úr. A Tanár Úr már mester. Én nem vagyok mester. Én vagyok a gyakorlat. Nem akarok Ciprusra menni. Ha mennék, a Tanár Úr tudná, hogy azért megyek, mert ő ott van. A Tanár Úr undorodna attól, hogy ugyanolyan közel van hozzám, mint Ciprus. Pedig többen jutnak el Ciprusra, mint a Tanár Úrba. Én a Tanár Úrba költöznék. A veséjébe látnék. A Tanár Úr nem venne észre, mert én lennék ő. Kibélelném a Tanár Urat. Albélelném. Ha a Tanár Úrnak mehetnékje lenne, mennék vele. Benne mennék. A Tanár Úrban én sem venném észre magam. Én lennék a gyakorlat mestere. A mester gyakorlata.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.