Ugrás a tartalomra

Nyáry Krisztián kiadná Nyírőt, de egy tömeggyilkost már nem biztos

Nyáry Krisztiánt, a Magvető Kiadó vezetőjét kérdeztük arról, hogyan reagálhat egy kiadó, ha egyik szerzője tanárként feltételezhetően zaklatja a diákokat. Meghúzható-e a határ szerző és életmű között?

Az elmúlt hetekben került nyilvánosságra a Várszegi Asztrik bencés főapáttal készült interjúnak köszönhetően, hogy Pannonhalmán egy tanár feltételezhetően „illetlen érintésekkel” közeledett tanítványai felé. Azóta kiderült, hogy az illető pedagógusi tevékenysége mellett ismert magyar költő is, akinek köteteit a Magvető Kiadó jelentette meg. Szegeden arról kérdeztük Nyáry Krisztiánt, a kiadó vezetőjét, hogyan reagálhat egy ilyen helyzetre Magyarország egyik legismertebb könyvműhelye.

Amíg bármilyen vizsgálat ki nem mondja, hogy kiről van szó, vagy az érintett meg nem nevezi magát, csak általánosságban lehet erről beszélni. Ha ilyen történne magvetős szerzővel, akkor nagyon nehéz erkölcsi dilemma lenne, hogy mi a teendő. Felmerül a kérdés, hogy ilyen mértékben el lehet-e választani az írót és az életművet” – kezdte válaszát Nyáry Krisztián. Majd megkönnyebbülten hozzátette, jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy kéziratról kell döntenie egy ilyen szituációban.

„Magyarországon ez különösen nehéz ügy. Mondjuk, ha Nyírő József életének ismeretében ma valaki behozná nekem a Jézusfaragó ember című novellát, amely egy kiváló írás, akkor valószínűleg kiadnám. Hiszen nem arról kell dönteni, hogy legyen-e róla utca elnevezve. Ha egy tömeggyilkosról van szó, az ember természetesen máshogy közelít hozzá” – folytatta válaszát a Magvető Kiadó vezetője, aki azt is említette, hogy a kéziratok sorsáról kollektíven, szerkesztőtársaival együtt döntetek. Így ha birtokában lenne egy, a fenti üggyel kapcsolatban lévő szerző kézirata, nem egyszemélyes lenne az elhatározása.

„Minden ilyen típusú döntéshez kell egy időbeli rátartás, mert meg kell ítélni a bűnt és a bűnhődést is. Tehát azt, hogy ő hogyan viszonyul a saját bűnéhez utólag. De a kiadással nem csak róla döntünk, hanem a többi szerző sorsáról is. Arról, hogy ők akarnak-e vele egy kiadóban lenni” – zárta válaszát Nyáry Krisztián, aki elárulta azt is, néhány napja hallott a fentiekhez hasonló találgatásokat. Az Igazi hősök című könyv szerzőjének válaszai azért is különösen fontosak, mert a 33 magyar példaképet felvonultató kiadvány éppen erkölcsi mintákat próbál nyújtani az olvasóknak.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.