Ugrás a tartalomra

Akár egy etűd

Lőrincz P. Gabriella beszámolója szerzőnk, Birtalan Ferenc verseskötetének bemutatójáról.

 
Hat éve találkoztam először Birtalan Ferenc lírájával, Halottak napja, élők napja című verseskötete magával ragadott.
Nem kellett túl sok idő, már a harmadik oldalnál tudtam, meg szeretném megismerni azt a költőt, aki ezeket a sorokat írta:
 
Ezen a nyelven

és akkor is
mert egyszer ideérnek a fények
kigyönyörül a keserves ég
a Nap fölöttünk ébred

és akkor is
és nyitott számba ha taposnak
míg lehelni tudom a szót
míg kifosztott mellem beroskad

és akkor is
és ezerszer kivégezve holtan
ha minden ízemben összetépve
ha lánctalpak alól kidaloltan

és akkor is
újra és megint a halál ellen
ha földrésznyi lesz a pestis kell
aki szól énekel szeret ezen a nyelven

Bejelöltem tehát a közkedvelt közösségi oldalon ismerősnek. Nem szoktam ilyet csinálni, de ezúttal nem bírtam magammal. Ferenc visszajelölt. Nemsokára felkerestem. Rövid idő alatt sok mindenről beszéltünk, egyetlen dologban voltam biztos, hogy szeretem ezt a költőt, és jól tettem, hogy meglátogattam.

A napokban értesültem arról, hogy újabb Birtalan-kötet jelenik meg Akár egy etűd címmel, és bemutatják a könyvet a magyar fővárosban, nagyon megörültem, hogy épp Budapesten leszek november 17-én. Délelőtt irodalom órát tartottam egy budapesti gimiben, aztán ebéd, némi pihenés következett. Magamhoz sem tértem a gimnáziumi látogatásból, már úton voltam a Kalicka Bistró felé. Csípős, esős november volt, igazi ősz. Amikor az első Birtalan-kötet bemutatóján jártam, nyár volt, és bőrig ázva, lecsurgott szemfestékkel érkeztem a helyszínre. Úgy tűnik, az eső mindig elkísér.

Megérkeztem. Már várt rám a nekem dedikált kötet. Örültem a viszontlátásnak. A bisztró sötétebb sarkában találtam magamnak kényelmes helyet, amíg várakoztunk, a szórakozóhely lassan megtelt érdeklődőkkel. Kezdés előtt még beleolvastam a Liget Műhely Alapítvány gondozta verseskötetbe. Szép kivitelezés, jó versek, zizegett a frissen nyomtatott könyv ujjaim alatt, illata elvarázsolt.

Hamarosan megkezdődött az est, bevezetésképp Láng Balázs színművész tolmácsolásában hallhatott a közönség egy csokorra valót a friss kötetből, majd Nyilas Atilla kérdezte a költőt, szenvedésről, öregségről, a kötet főbb témáiról. A szerző is hallhattuk felolvasni, ami mindig különleges élmény, a költő hangja hozzáad a vershez.

Nyilas Atilla a kötetről írt recenzióját olvassa fel, amelyben hitelesen és szeretettel beszél nem csupán a versekről, a kötetről, de a költőről is. Majd újra Láng Balázs hangján szólalnak meg a versek, a közönség, velem együtt alig bírja visszatartani a könnyeit, a humorosabb verseknél pedig jókat nevet. Végezetül az Ebéd című verset hallhatjuk a költő előadásában. Jókedvű beszélgetés, borozgatás, pogácsa. Örülök, hogy ott lehettem. Olyan volt, akár egy etűd.

 

Lőrincz P. Gabriella

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.