Lőrincz P. Gabriella

  1982-ben született Beregszászon, ahol ma is él. Első verseit 2008-ban közölte az Együtt folyóirat. 2009 óta munkatársa a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetnek. Írásai több anyaországi és külhoni folyóiratban is megjelennek – Zempléni Múzsa, Debreceni Disputa, Somogy, Napút, PoLíSz, Együtt, Partium, Agria. 2012-ben két verssel van jelen Az Év Versei 2012 antológiában, illetve az Ukrán Írószövetség Online nemzedék című antológiájában nyolc ukrán nyelvre fordított verse szerepel. 2013-ban három verse szintén bekerült Az Év Versei 2013 antológiába.

  Kárpátalján végzett kulturális tevékenységéért oklevéllel tünteti ki az Anyanyelvi Konferencia. Az Együtt folyóirat Nívódíját 2013-ban kapta meg. Tagja a Magyar Értelmiségiek Kulturális Közösségének és a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának. 2014-től a Magyar Írószövetség tagja.

  2018-ban az Irodalmi Jelen 2017-es évre szóló Költészetdíját vehette át.

   

  Kötetei:

  • Karcok, Intermix Kiadó, 2009
  • Fény-hiány, Intermix Kiadó, 2012
  • Szürke, Intermix Kiadó, 2016
  • Átszállás előtt, Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2018
 • Lőrincz P. Gabriella

  Levél

  A kard a kezekből kihullt, mobiltelefon vette át helyét, Olyan lánc, amit önként csatolunk fel. A kávéház üres, az utazások gyorsak, Meg sem írja senki. A levelezés, Sándor, képzeld egy pillanat, A romantika ciki, s már a szekér sem szalad.
 • Izer Janka

  A palackba zárt üzenet

  Kiüresedés. Ez a szó jellemzi a ma társadalmát. Már a húsz-negyven év közötti korosztály tagjai is kiégtek. Nem véletlen, hogy a Facebook dühöngővé vált, ahol bárki bármikor bármi felett hozhat ítéletet. Tízmillió orvos és tízmillió háborús szakértő országa vagyunk. Soha nem tudjuk, mi igaz, mi nem, a bizonytalanság (főleg a járvány óta) állandó kísérőnk – mutatnak rá Lőrincz P. Gabriella tárcái, esszéi. Olyan „tüneteken” keresztül világítja meg ezt a jelenséget, mint például ünnepeink megélése, megtartása, legyen az állami, egyházi vagy kulturális.

 • Izer Janka

  A méltóság próbái

  Mélyszegénység, kiszolgáltatottság, nőiség, anyaság, Isten-kapcsolat, munka az életben maradásért, születés-halál, birtokolni vágyás. Megannyi szín egy alig több mint száz oldalas kötetben. Lőrincz P. Gabriella Könnytelen madonnák című kötetére a tematikai és műfaji változatosság jellemző

 • A kert csodái – a kortárs író vidéki élete

  Varga Melinda beszélgetése Lőrincz P. Gabriellával
  A kritikarovatunkban Reisinger Attila Tanyavilág című kötetéről jelent meg a napokban Szabó Fruzsina recenziója. A könyv a 20. századi Magyarország tanyavilágába kalauzolja az olvasót, olyan fontos történelmi tragédiákról tudunk meg újat, mint a kulákság, a nagygazdaságok sorsa a kommunista diktatúra idején. Ennek kapcsán kerestük meg egy röpinterjúra a tanyavilághoz közel álló szerzőnket, Lőrincz P. Gabriellát, aki a Nógrád megyei Szandán él, az irodalom mellett a mindennapjait a kertészkedés, a gazdaság, a természet és a föld szeretete tölti ki.
 • Lőrincz P. Gabriella

  Negyven év

  A szülés lassú volt, és fájdalmas. Azt hitte az orvos, hogy könnyen fog menni, mert széles a csípőm, de hosszú órákig vajúdtam. Fájdalomcsillapító nélkül hoztam a világra a kisfiamat, mert a nővér szerint arra semmi szükség, más is megszüli, nekem is menni fog. Akkor néhány pillanatig nem akartam meghalni. Csak rövid ideig láthattam a babámat, hamar elvitték tőlem, rohamot kapott. Nekem nem mondtak semmit, szaladgáltak körülöttem, zavaros és gyors volt minden.

 • Nőírók és írónők – az első Női irodalmi páholy margójára

  Háttérben vannak a kortárs női írók? A férfiak lennének többségben az irodalomban? Ők határozzák meg az aktuális trendeket? A tegnap.ma irodalmi portál Női irodalmi páholy címmel rendhagyó sorozatot indított.

 • Anyák napi kortárs versek

  Anyám szeretett egy férfit, az az alkoholt szerette, én meg anyámat szerettem. A férfi ütött, anyám kiáltott, én sírtam, a nap sütött, a május temetett. Nincs elég zsebkendő a világon.

 • Vörös István, Csepcsányi Éva, Lőrincz P. Gabriella, Szilágyi Nagy Ildikó

  Mária-látomások

  Mária könnye, mint zápor zúdul.  Harmadnap reggelre éled a fény,
 • Juhász Kristóf − Lőrincz P. Gabriella

  Vaszilij, a csillogó szemű juhász és Natasa, az enyhén értelmes parasztleány igaz története

  Az közismert, hogy a Druzsba csillagkép öt csillagból áll. Ez a fogantyúja, ez a benzintartály, s az a három pedig maga a fűrész, a penge…

 • Összeállítás kárpátaljai szerzőinktől

  Csak a kegyelem, csupán az marad

  Egyes járatokról nem szól a menetrend.
  Éjszaka jönnek a Beszkidek felől,
  ahol monarchiás, szűk alagutakra
  a Keleti-Kárpátok fenyvese dől.
  Itt várják őket, kik már élni nem szeretnek,
  és útra kelnek, mint az őseik.
  A Latorca-hídon elvesznek a ködben,
  s Csapra már csak a mozdony érkezik.
   

 • Lőrincz P. Gabriella

  Hasad a kárpit, az ég beborul

  Harmadnap reggelre éled a fény, És ott áll az angyal, van új remény, Sziklakő nincsen ott, Jézus él.
 • Bálint-napi versdialógusok 

  a pőreség fehér foltjai villannak fel, a sóhajok felett árkádok magasodnak, a nesztelen omladékain csók pihen. 
 • Csornyij Dávid , Szalai Klaudia

  Játszottam női sorsokkal

  Csornyijd Dávid és Szalai Klaudia kisfilmje Lőrincz P. Gabriellával a Könnytelen madonnák című kötetről.
 • Varga Melinda

  Nők, akik megtanultak könny nélkül sírni

  Lőrincz P. Gabriella úgy gondolja, csak akkor tud hiteleset írni, ha igazat ír. Írásaiban végig jelen van a hite, a szoros kapcsolata az Istenével, ennek hiányában nem tudna alkotni.
 • „A jó vers olyan, mint a kávé”

  Képzelt irodalmi séta Nemes Nagy Ágnessel és az Irodalmi Jelen női szerzőivel, I. rész
  Villáminterjúnkra ezúttal csak női szerzőket kértünk fel, hogy egyik legkimagaslóbb költőnkkel kapcsolatosan beszéljenek irodalomtörténeti kuriózumokról, anekdotákról, a nőiség és a szépirodalom viszonyáról, és hogy mit kérdeznének NNÁ-tól, ha erre lehetőségük lenne.
 • Lőrincz P. Gabriella

  Az árvák pásztora

  Átöleli a házban a nénikét. Elsimítja arcán a redőt, Megsimítja dolgos két kezét.
 • Irodalmi Jelen
  Lőrincz P. Gabriella

  Istenfigyelés

  Hangos vers Lőrincz P. Gabriellával
 • A Darabokra tépett táj-pódiumműsor Székesfehérváron

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is. Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.
 • Irodalmi Jelen
  Lőrincz P. Gabriella

  Pecsét

  Az Irodalmi Jelen költészet napi versvideója
 • Lőrincz P. Gabriella

  Mária könnye

  Harmadnap reggelre éled a fény, És ott áll az angyal, van új remény, Sziklakő nincsen ott, Jézus él.