Ugrás a tartalomra

Verskarácsonyfa a szórványban élő magyar gyerekekért

Viola Szandra irodalmi újításairól, szokatlan ötleteiről ismert, legyen szó testverselésről, irodalmi fashion show-ról vagy lemosható verstetoválásokról, és az első verskarácsonyfa ötlete, megvalósítása is az ő nevéhez fűződik. A költő idén úgy döntött, hogy a még mindig rendhagyónak számító kezdeményezéssel egyúttal egy jó ügyet is támogat.

 

„2014-ben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban állítottam fel az ország első verskarácsonyfáját, később pedig a Bálna adventi programsorozatának keretein belül igyekeztem hagyományt teremteni. Idén azonban minden eddiginél jobb alkalom kínálkozott a megvalósításra, amikor megismertem a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány célkitűzéseit: úgy gondoltam, itt az ideje, hogy a kreativitást, a művészeti értékeket összekössük az erkölcsi értékekkel, így idén a díszek egyik oldalát a gyerekek rajzai, másik oldalát pedig klasszikus és kortárs költők idézetei díszítik. Abban bízunk, hogy ezen a különleges karácsonyfán nem egyre több, hanem napról napra kevesebb dísz lesz majd, hiszen minden egyes dísz megvásárlásával a szórványban (Magyarfülpösön és Szászrégenben) élő gyerekeket lehet támogatni, akiket nem csupán a nyelvvesztés, a magyar identitás elvesztése, hanem a mélyszegénység is fenyeget” – mesél a költő a jótékonysági program céljairól.

A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány Böjte Csaba testvér nyomdokaiba lépve segíti a rászorulókat. Sajnos a magyarság minden év elteltével nagy számban fogy. Különösen veszélyeztetettek a határainkon túliak, ahol a magyarság már nem tömbben, hanem szórványban létezik. Az ott élő családokat és gyermekeiket nemcsak nemzeti identitásuk elvesztése fenyegeti, hanem a kisebbségi lét gyakori velejárójaként a rossz gazdasági helyzetből adódó szegénységgel, gyakran a mélynyomorral kell szembenézniük.

„Gyermekvédelmi munkánk fontos része, hogy ezeket a veszélyeztetett családokat és gyermekeiket ne csak tanáccsal, jó szóval, hanem rendszeres anyagi támogatással, tanszerekkel, ruhával, lakhatással, étkeztetéssel, iskoláztatással is segíteni tudja. Segítő szándékunk elsősorban az erdélyi Magyarfülpösön és Szászrégenben működő kollégiumokra irányult, de idővel meggyőződésünkké vált, hogy segítő munkánkat ki kell terjesztenünk minél több rászoruló felé, ugyanis hiszünk abban, hogy az emberszeretet nem csökken azzal, ha minél több felé közvetítjük” – vallják az alapítvány működtetői.

„A jótékonyság mellett persze az irodalomra is fel szeretném hívni a figyelmet, hiszen a szeretetről, az Ünnepről nehéz közhelyek nélkül, méltó módon szólni, ezért is érdemes a költészetet, magyar kultúrkincsünket ilyen módon is becsempészni, segítségül hívni a karácsonyi készülődéshez, az elmélyüléshez” – egészíti ki a fenti gondolatokat Viola Szandra.

A kezdeményezést ezúttal a Coyote Kávézó fogadta be, igazán nyüzsgő helyszínt biztosítva ahhoz, hogy sokan megcsodálhassák a verskarácsonyfát, olvasgathassák a karácsonyi verssorokat, és sok jó emberhez eljuthassanak a díszek, akik remélhetőleg hozzájárulnak majd ahhoz, hogy boldogabb karácsonya és reménytelibb új éve legyen a szórványban élő, rászoruló magyar gyerekeknek.  Aki tehát verskarácsonyfadíszt szeretne vásárolni, az keresse a Coyote Kávézót a Batthyány térnél, aki pedig ezen túlmenően is adományozna, annak ajánljuk szíves figyelmébe a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány honlapját:

http://magyargyerekekert.hu/

A Coyote Kávézó honlapja:

http://www.coyotecoffee.hu/

Íme néhány idézet Viola Szandra verskarácsonyfájáról:

Kányádi Sándor verssorai

Szabó T. Anna költeménye a fán

Viola Szandra és a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány egyik önkéntes tagja, Mánya Szilárd

A kezdeményező, Viola Szandra

Fotók: Sziklay Cs. Mónika

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.