Ugrás a tartalomra

Véget ért az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál

Szombaton este a Sárospataki Rákóczi-vár kertjében ünnepi műsorba ágyazott díjátadással zárult az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál. A hagyományteremtő céllal induló világtalálkozó, mely a kortárs költészet népszerűsítésében kíván szerepet játszani, szerdán nyitotta meg kapuit, hogy szombat estig kínáljon irodalmi és zenei programokat Sárospatakon túl Északkelet-Magyarország számos településén, olyan határon átnyúló helyszíneket is érintve, mint Királyhelmec, Szatmárnémeti, Beregszász. Az első ízben megrendezett fesztiválon tudományos konferenciák és kötetlenebb – a nagyközönséghez szóló – irodalmi beszélgetések zajlottak zenével ötvözve. Az író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások több napon keresztül tartottak a határon túli településekkel párhuzamosan Szerencsen, Tokajban, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen, és a fesztivál sárospataki központjában. Az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztiválra – mely a térségben ez idáig egyedülálló kezdeményezés – a magyar anyanyelvű költők mellett több ország ismert és elismert poétája kapott meghívást, ám a pandémia miatt a külföldi vendégeknek csak egy része tudott megjelenni. Magyarországra érkezett Alicja Maria Kuberska lengyel költő, író, műfordító, szerkesztő, valamint Laura Garavaglia költő, műfordító, újságíró, aki Olaszország képviseletében utazott az irodalmi találkozóra. A kortárs magyar irodalom anyaországi képviselőin túl a Kárpátalján, a Partiumban, valamint a Felvidéken élő és alkotó költők is szerves részei voltak a verseket népszerűsítő világirodalmi vendégségnek. A szerdától szombat estig tartó költészeti összejövetelen tiszteletét tette Vári Fábián László, Serfőző Simon, Fecske Csaba, Oláh András, Tóth László, Finta Éva, Vass Tibor, Halmosi Sándor, Hodossy Gyula, Mihályi Molnár László, Kürti László, Marcsák Gergely. Egészségi állapotuk miatt fizikailag nem tudtak jelen lenni, de üdvözölték a fesztivált és verseivel részt kívántak venni azon Ágh István és Buda Ferenc Kossuth-és József Attila-díjas költők, valamint Döbrentei Kornél és Böszörményi Zoltán József Attila-díjas költők.  

A rangos irodalmi találkozó szombaton számos zenei koncerttel egészült ki, a Szent Erzsébet Ház rózsalugasokkal teli kertjében hallhattuk muzsikálni Gryllus Dániel mellett a Sebő- együttest és Heinczinger Miklóst, de lélekemelő pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget a rimaszombati Viharvirágok, valamint a miskolci Mintha zenekar is. A záróünnepség keretén belül kerültek átadásra a fesztivál hivatalos elismerései is. Vári Fábián László Kossuth-díjas költőnek adták át az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál nagydíját, Serfőző Simon és Laura Garavaglia a Rimay János-díjat tudhatják magukénak, Tóth László és Alicja Maria Kuberska pedig ezüstérmet vehetett át. A reneszánsz egyik legjelentősebb – ám méltatlanul elfeledett – magyar költőjéről, Rimay Jánosról elnevezett fesztivál középkori programokkal zárult, Béke Csaba lantművész közreműködésével.

A fesztivál fővédnökségét Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter látta el, főszervezői Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány kuratóriumának elnöke, Balázs F. Attila fesztiváligazgató, és Somorjai Lehel zenei igazgató.  Az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jön létre.

Vári Fábián László dedikál

Vári Fábián László dedikál

 

További képek a galériában!

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.