• Gáspár Ferenc

  Onnan nézve

  "De azért nem gondoltuk, hogy ilyen. A Hazafias Népfront autóbuszából nem lehetett mindent látni. Se Bodor Ádám Erdélyét, se Dragomán Györgyét, sem Király Farkasét." – Király Farkas Ha elfogy a fény című novelláskötetéről Gáspár Ferenc írt.

 • Nem ing, hanem tetkó

  A Király Farkast közelebbről ismerők jól tudják, ha megszólal, sosem unalmas, amit mond. Talán erdélyi szülőhelye is közrejátszik abban, hogy mondataira muszáj odafigyelni, akár írásban nyilatkozik meg, akár szóban. Az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában megjelent Ha elfogy a fény című novelláskötetéről Böszörményi Zoltán és Novák Zsüliet beszélgetett a szerzővel.

 • Forrai Eszter, Cseke Gábor

  Mindig mindenhol ketten vannak

  szerettem s ezért bántottam őket
  sose értettem én a nőket

  és most már ők sem értenek engem
  jegesbarlang nőtt a szívemben

 • Cseke Gábor

  Fontos versek

  Lírai tőzsde

  Cseke Gábor Lírai tőzsde – Fontos Versek című kötetének páros verseiből hetente közlünk egyet-egyet.

 • Laik Eszter

  Arad fényes napjai színpadon innen és túl

  A színház világnapját követően nemcsak a színház, de az irodalom és a tudomány ünnepét is jelentette Az aradi magyar színjátszás 130 éve című könyv második kötetének bemutatója az Országos Széchényi Könyvtárban. Az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában megjelent monumentális munka Piroska Katalin és Piroska István kutatók munkáját dicséri.

 • Laik Eszter

  A félelem síkos felülete

  Az Írók Boltjában mutatták be Böszörményi Zoltán új verseskötetét, és az esten nemcsak egy kis híján végzetes repülőút élménye elevenedett meg, de a remény és az emlékezés természetéről is szó esett a magyar költészeti hagyomány vonatkozásában. A költővel Varga Melinda és Mészáros Sándor beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  A csomagtérben a pillanat lila-zöld hátizsákja lapul

  A csomagtérben a pillanat lila-zöld hátizsákja lapul

  Elbeszélő költeményt írt halál közeli élményéről Böszörményi Zoltán. A költő és két beszélgetőtársa, Mészáros Sándor és Varga Melinda különleges időtér-utazásra, filozófiai-költészeti kalandtúrára hívja az érdeklődőket. Ne hagyja ki, látogasson el március 21-én a délután öt órakor kezdődő bemutatóra az Írók Boltjába!

 • Böszörményi Zoltán

  A látható láthatatlan

  „A jó vers olyan, mint egy jó orgazmus – mondhatnók, mert nyersen őszinték és autentikusak Varga Melinda költeményei.” – A Sem a férfiban, sem a tájban kötetről Böszörményi Zoltán írt esszét.

 • Irodalmi Jelen

  Erósz vagy Erisz? – Demeter Szilárd az emberi természetről

  „Magával ragadó, lebilincselő, nyomokban fanyar humorral átitatott, »beteg« írás, egy ideákat vesztett, eltorzult társadalom látlelete.” – Molnár Dávid kritikája Demeter Szilárd könyvéről.

 • Böszörményi Zoltán: Pörögnek a véletlen motollái

  Részletek a Kényszerleszállás Shannonban című verseskötetből

  Pörögnek a véletlen motollái,
  fenn, a csomagtérben a pillanat lila-zöld
  hátizsákja lapul. Csak működésbe kell hozni
  a visszaszámláló vörös kijelzőjét,
  a sors ezüstkerekeit, a látható láthatatlant,
  a villanást.

 • Irodalmi Jelen

  Zászlók, jelszavak, robbantások: „Semmi hatalmat senkinek!”

  „Ha ez a regény ásvány lenne, obszidián lenne, ha állat, csörgőkígyó, ha ital, ír kávé lenne, ha ruha, kocsma cserzette bőrkabát, ha jármű, vigyorgó hűtőrácsú fagylaltos kocsi. Azon túl, hogy minden érzékre hat, a sorokon néha átsejlik a háttérben fújtató punk is, aki a pörgés ellenére betartja saját szabályait.” – Berka Attila apokalipszisregényét Rimóczi László olvasta, és írt róla nekünk.

 • Irodalmi Jelen

  A gyergyói havasoktól a Földközi-tengerig

  A Sem a férfiban, sem a tájban már a borítójával felhívja magára a figyelmet: az egyszerre gyermeki és naiv, másfelől mélyen felnőtt és metaforikus ábrázolás mögött emocionális, ám nagyon is tudatos költő versei „rejtőznek”. Varga Melindával Böszörményi Zoltán, Mészáros Sándor, és Vörös István beszélgettek az Írók Boltjában.

 • Irodalmi Jelen

  Sanyi bá visszatért

  „Olyan kötetet vehetünk a kezünkbe, amely olvastatja magát, s érdemes megfigyelni azt, hogy a szerző finom szociológiai megfigyelései hogyan csapnak át karikatúrába, paródiába, szatírába, görbe tükörrel bemutatandó a könyvet is inspiráló közösséget.” – Muszka Sándor A lusta dög című könyvét Molnár Dávid elemzi.

 • Varga Melinda: Sem a férfiban, sem a tájban

  évek redői simultak ki homlokomon,
  ha ujjad ölem öblében játszott,
  nyelved kalandra vágyó alpinista volt,
  hegyi kutakból friss nedűk fakadtak,
  kedvedre oltottad szomjad,
  s ha elfáradtál,
  hasam fövenyére hajtottad fejed.

 • Irodalmi Jelen

  Drezda, Szilézia, Budapest

  Könyvheti dedikálása előtt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban találkozhatott a közönség Peter Gehrisch német költővel, akinek új verseskötete jelent meg az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában, Mandics György fordításában.

 • Kubiszyn Viktor: Drognapló

  A mesterséges mennyországok, a drogfüggőség, a személyiség szétforgácsolódása, az írás és a terápia. Kubiszyn Viktor: Drognapló – az Irodalmi Jelen ajánlója.

 • Pál Dániel Levente: Álmaink piros sportladája

  puha bőröd körül
  nyelvem lett ruhád,
  gyolcs szemérmed elé, hangtalan vonod,
  ahogy fény körül libbenő bogárhad
  falja a fényt, míg le nem kapcsolod

 • Irodalmi Jelen

  Vendég Varsóból

  A Magyar PEN Club vendége volt Aleksander Nawrocki, aki nem is igazán vendégségbe, inkább hazalátogatni jár Budapestre. A költőnek új kötete jelent meg magyar nyelven, az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában. Csisztay Gizella és Mandics György beszélgettek az alkotóval.

 • Három forró test zihál az érintések lombja alatt

  Részlet Böszörményi Zoltán Az irgalom ellipszise című kötetéből

 • Irodalmi Jelen

  Az író fehér árnyéka – videó Frideczky Katalin könyvbemutatójáról

  Az Írók Boltjában mutattuk be szerzőnk, Frideczky Katalin Fehér árnyék című novelláskötetét, amely az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában jelent meg. A beszélgetésen szó esett a zongoraművész-író zenéhez való viszonyáról, a barátságokról, a rövidpróza erejéről, vagy a rengeteg olvasót elért Haláljel című novella hátteréről. – Az Írók Boltja videofelvétele.