Ugrás a tartalomra

„A magyar szellem organizátora”

A Németh László emlékére rendezett irodalmi esten az író leszármazottai mellett ismert írók, irodalmárok, közéleti személyiségek is részt vettek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Amíg a közönség gyülekezett a díszteremben, az előttünk helyet foglaló Dr. Végh Károly irodalomtörténész mindjárt meginvitált a következő napi Illyés Gyula-megemlékezésre és könyvbemutatóra, a mellettünk maradt szabad helyre pedig Antall Józsefné Fülepp Klára ült. Eljött az író három lánya is, akik közül Németh Csilla az egy éve rendezett ünnepségen, amelyen átadták Németh László hagyatékát a múzeumnak, nem lehetett jelen, így a mostani esten lett teljes az emlékezők létszáma.

Dr. Végh Károly köszöntőjében Czine Mihály irodalomtörténészt idézte, aki szerint Ady óta senki nem küzdött annyit a magyar sorssal, mint Németh László. Az 1925-ös Napkelet novellapályázatának első díját elnyerő ifjú már akkor kijelentette: a magyar szellem organizátora szeretne lenni. Ma, amikor identitásunk, önértékelésünk mélypontra került, az ő munkássága, személye erőt ad, hogy a magyar népet visszavezessük Európába, mert Németh László igazi européer volt. Erkölcs, összefogás, magyarság, minőség az irodalomban – ezek életműve legfontosabb jellemzői. A PIM-be került hagyaték méltó helyen van, hiszen a múzeum őrzője az irodalmi kánon vitathatatlan értékeinek, amelyek kutatathatók is az egyetemi tanárok és arra érdemes diákok számára.

Füzi László, a Németh László Társaság elnöke az 1987-ben indult szervezet tevékenységéről beszélt. A cél a kezdetektől az író emlékének ápolása, műveinek megjelentetése, újabban kritikai kiadások formájában. Füzi László köszönetet mondott az író lányainak a Németh-kultusz ápolásáért, a jelen levő hódmezővásárhelyi polgármesternek, Almási Istvánnak, mert a társaság ebben a városban kapott helyet. De számos más, az író életéhez kötődő helyen is – Nagybányán, Mezőszilason, Gödön, Debrecenben, Budapesten és Tatabányán – tartottak tudományos tanácskozásokat, könyvbemutatókat. Feladatuknak tartják a diákság megszólítását – a mostani estre is érkeztek diákok Németh Lászlóról elnevezett iskolákból.

Azt, hogy az író életműve mennyire élő ma is, bizonyítja az azt feldolgozó öt, frissen megjelent kötet: A magyar forradalomról, Férfisors, Másik mester, Szilánkok Németh László levelezéséből, és a „A nemzet lelkiismeretének” – Németh László dedikált könyvtára. E friss megjelenéseknek az anyagából állította össze az est műsorát Varga Katalin irodalomtörténész, a kézirattár főosztályvezetője, illetve avatott fel öt tárlót, amely a közelmúltban beérkezett Németh László-anyagokból mutat be válogatást. Legutóbb a Zeneakadémia könyvtárából kaptak egy kézírásos levelet, melyet Németh László a Napkelet szerkesztőjének, Keményfy (Hartmann) Jánosnak írt. A levél Szőllősy András zeneszerző hagyatékából került elő, akinek a felesége Keményfy lány volt.

A pódium Bauernhuber Enikő és Szabó András felolvasása alatt irodalmi színpaddá alakult, a művészek különösen hatásosan keltették életre a kéziratban maradt korai dráma, a Férfisors nő-férfi dialógusát. A kivetítőn Németh László fotóit, kéziratait, valamint egy amatőr rövidfilmet láthattunk egy baráti összejövetelről, amelyen az író Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc és mások társaságában vett részt.

Németh Ágnes ajándékképpen édesapja bekeretezett írásait adta az előadóművészeknek és Varga Katalinnak, aki ezt virággal köszönte meg a leszármazottaknak. Az est hagyományteremtő alkalom is volt egyben: ezentúl évente rendezik meg a Németh László-megemlékezést a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A műsor után zajló kötetlen beszélgetésen is több érdekességet hallhattunk: a szintén jelen lévő Sárközi Mátyástól például azt, hogy életének első dedikált könyvét éppen Németh Lászlótól kapta. A kötet az Anna Karenina volt, amelyet Németh László fordított, és a tizennégy éves Sárközi Mátyásnak még Laci bácsiként írta alá. Az író egyébként Sárközi Györgyöt, Sárközi Mátyás édesapját is méltatta kritikusi tevékenysége során, mint azt a pódiumról elhangzó egyik szövegben is hallhattuk.*

A 2012-es Könyvhéten Németh Magdával, Németh László lányával készítettünk interjút (Videó: Boldog Zoltán, Farkas Daniella)


A Németh Ágnes összeállításában megjelent Szilánkok című levelezésből: „Sárközi Györgynek, Budapest, 1935. augusztus 6. […] gratulálok a Válaszhoz, igazán szép munkát végeztél, s én lelkesen támogatlak számról számra; Kerényi is ígért egy erdélyi levelet, beszámolót utazásáról. Én ma utazom a Dunán Bukarestbe, onnét Erdélybe, a hónap végén jövök vissza.”

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.