Ugrás a tartalomra

A Faludy-gének

Angliában december elején hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt egy rokonszenves tanárember. Csecsemő volt még amikor 1956-ban, a forradalom szovjet legázolását követően, szülei átszöktek vele a határon Ausztriába. Édesanyja, Faludy Zsuzsa jótollú újságírónő néhány évvel később a rákbetegség áldozata lett. Apja, a nagynevű költő, kisfiát bentlakásos magániskolába íratta, majd bolyongani kezdett a világban. Faludy Györggyel való meggyengült kapcsolatáról, Faludy András könyvet írt Apámat nem láttátok? címmel.
Tavalyelőtt együtt kávéztunk, és jó másfél órán át kiadósat beszélgettünk a londoni Soho bohém negyed egy olasz eszpresszójában a Parkinson-betegsége miatt  bottal is nehezen botorkáló, de élénkgondolkodású és jóhumorú Faludy Andrew-vel. Ott volt a nyakigláb, szemüveges unoka is, Faludy Sándor avagy Alexander, aki őszinte szeretettel és figyelemmel igazgatta apja előtt a csészét, hogy inni tudjon belőle a kávé kilötyögése nélkül.
Alexander történetével 1998 elején tele voltak az angol lapok, ugyanis tizennégy évesen felvették a Cambridge-i Egyetemre. Ilyen korú hallgatója előzőleg 1773 óta nem volt a nagy múltú tanintézetnek, mikoris a későbbi  miniszterelnök, az ifjabb William Pitt került be a Pembroke Kollégiumba. Ráadásul Faludy Sándornak jelentős hendikepje volt: súlyos diszlexia következtében alig tudott írni. Egy perc alatt legfeljebb két szót, azt is olyan macskakaparással, aminek az elolvasására csak ő maga volt képes. Felvételi dolgozatait diktálni kényszerült: teológiai felvételiként az Istenlét racionalista megokolását fejtette ki, művészettörténet szakra a "Palladio hatása a klasszicizmura" témával jutott be.
Tanár szülei azt már az elemista Sándornál tapasztalhatták, hogy matematikából reménytelen. De az agya egyébként meglepően érett kombinációs készséggel rendelkezik, és nagyon jó a memóriája. A cambridgei Peterhouse Kollégium felvételi bizottsága alapos próbára tette a tizennégy éves gyerek képességeit és tudását, majd úgy döntött, hogy egy évvel később megkezdheti egyetemi tanulmányait. Faludy András és Tanya arra számítottak, hogy a fiukból talán egyházművészeti író lesz, persze tanulmányait diktafonba fogalmazó szaktekintély.
Ám a sors más pályát szánt a Faludy-unokának. Egy tengerparti kisváros, Whitley Bay kicsit hóbortos, de nagytudományú papja lett, akivel mindig szívesen elegyednek magvas beszélgetésbe a kongregáció hívei.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.