Ugrás a tartalomra

A tudósítói jegyzetfüzetből

Ha szóba kerül a tudósítások készítése, mint munka, többnyire kétféle alkat mutatkozik meg a reakciókban. Az egyik a lelkesedő: milyen izgalmas és szórakoztató lehet rendezvényekre járni! A másik a kiábrándult: nem halálosan unalmas-e ennyi műsort végigülni? Természetesen mindkettő igaz és egyik sem.

Amit azonban a sors ajándékának tekintek, hogy nem volt még egyetlen olyan előadás, bemutató, beszélgetés sem, ahol ne hangzott volna el legalább egy olyan mondat, amelyért érdemes volt ott lenni. Egy ideje gyűjtögetem is őket, a jegyzetfüzetben a margón megjelölve, máskor csak fejben, mert nem tartoztak szorosan az adott tárgyhoz, mégis úgy éreztem, amikor elhangzottak, busásan megjutalmazott velük a pillanat. És vannak olyan gondolatok, amelyek súlyozottan érdemesek a megosztásra – bölcsek, szellemesek, elgondolkodtatók. Íme, néhány a tudósítói jegyzetfüzetből, melyeket az idei évből ajánlok szeretettel figyelmükbe.

„Szép Ernő Ne hidd című verse a világégés közepette is a »pardon meg a köszönöm« kultúráját hirdeti.”
„A mellékesen elejtett mondatokból, történetekből áll össze a felhasználható alapanyag. Aztán a terveimhez igazítom, úgy metszem a fát, hogy nekem tetsző módon adja az árnyékát.”
„’53 augusztusában születtem, Sztálin lelke valahogy akkor érhetett a pokolba, így felnövekedve egyre nagyobb szabadságot éreztem. Ma inkább elfogyni érzem azt, de leginkább a hétköznapi szolidaritás és a kegyelem hiánya fáj.”
„A művészet csúcsa a szavak segítségével visszaadni a gondolatnak az egyszerűséget, amelytől a szavak fosztják meg.”
 
„Nietzsche szerint őrültség és zsenialitás között keskeny a határ. Ötvenéves koromra világos lett, hogy zseni nem vagyok – de őrült még lehetek.”
„A magyar az istenek nyelve, melyet arra teremtettek, hogy verseket írjanak rajta.”
„A filozófia megtanít felismerni a hamisságot, de megtanít arra is, hogyan fogalmazza meg valaki a hamisságot úgy, hogy az igazságnak tűnjön.”
„A magyar irodalom külföldi népszerűsítése extrém sport.”
„A jó piac maga az élet.”
„Az az érzés, amit a kivételes nők tudnak sugározni, akik nyolcvan évesen is lányok maradnak.”
„Ha egy békát beleteszünk egy száz fokos vízbe, kapaszkodik felfelé és eszeveszetten menekül ki a forró vízből. Ha viszont lassanként melegítjük fel a vizet, úgy, hogy a béka már benne van, nem érzi annyira a különbséget. Ott marad, és szépen, lassan megfő.”
„Ha kortársunk lenne, nem bocsátanánk meg neki.”
„A rap és a slam kapcsolata arra emlékeztet, amikor a yuppie-k tízezrekért veszik meg a hippik korát idéző szakadt farmereket.”
 
„Az országhatár a legtávolabb élő minőségi magyar emberig terjed.”

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.