Ugrás a tartalomra

Radikalizmus, avagy forradalom a művészet által

A kolozsvári egyetem bölcsészkarának szakkollégiuma, a Láthatatlan Kollégium estjén Horváth Andor és Selyem Zsuzsa beszélgetett a radikalizmusról a művészetben és az irodalomban. A moderátor Keszeg Anna volt.

 

 

Horváth Andor esztéta, műfordító, egyetemi oktató kifejtette, hogy a radikalizmus nyelvi, értelmezési probléma. A fogalom körülírható pozitív jelzőkkel, mint a keménység, elszántság, tettrekészség, cselekvésvágy, ugyanakkor összefüggésbe hozható negatívumokkal is: anarchizmus, felforgatás, veszedelmes emberi gondolkodás és cselekvés. A radikalizmus gyökerekig hatoló gondolkodás, határozottság – pozitív megnyilvánulás, ha nem társul hozzá erőszak. Horváth ezután párhuzamot vont az emberi sors és filmművészeti fogalmak, mint a casting, a remake és a forgatókönyv között.

Selyem Zsuzsa író, egyetemi oktató, irodalomtörténész óvatosságra intett a meghatározásokat illetően, mivel különböző ideológiák csoportosulnak köréjük. Szerinte a szélsőséges jobb- vagy baloldal radikalizmusa felszíni, és éppen azt a rendszert erősíti, amely ellen föllép.

A beszélgetés ezután kitért a gazdasági válság társadalmi és kulturális következményeire. Horváth megállapította: manapság lépten-nyomon rendszerek dőlnek meg, az emberek lázonganak. Megkérdőjeleződik a demokrácia, a többségi kormányzás, a nyugati fejlődés, az emberi jogokra épülő társadalomfejlődés. A mai erdélyi társadalmat és közgondolkodást a privatizálódás, a bezárkózás, illetve a konformizmus jellemzi. Egyén és közösség viszonya fölülvizsgálatra szorul.

Míg Selyem a kitűnő irodalmár, Cs. Gyimesi Éva tragikus példájával figyelmeztetett a közösség felelősségére, Horváth Andor megállapította: a lázadó, a hős ma már teljesen mást jelent, mint kétszáz éve. Akkor a forradalom logikus válasz volt, ha a rendszer nem működött. Ma a képviseleti demokrácia válságát éljük, azzal szembesülünk, hogy csalók, gazemberek, hazugok, szélhámosok próbálnak képviselni minket. Ehhez csak radikális lehet a hozzáállásunk, másképp vajmi kevés az esély a változásra.

Selyem Zsuzsa szerint e radikális fellépésnek, a „forradalomnak” a művészet és az irodalom által kell megvalósulnia.

Varga Melinda

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.