Ugrás a tartalomra

Újabb szócikkek a Balkézikönyvhöz

Anonimitás: Annyi mint névtelenség. Diktatúrák idején bevált írói védekező módszer a hatalom túlkapásaival szemben. A módszer ugyanakkor megnehezíti a világhír elérését. Kivételt képeznek a névtelen (feljelentő) levelek írói, akikről hazánk világhíres lett.

Beszerző:    
     Régen: Az a valaki, aki a szocialista hiánygazdálkodás körülményei között képes volt beszerezni egy irodalmi lap kiadásához szükséges eszközöket.
     Ma: Az a valaki, akinek van valahol valami ismerőse, aki a mai munkanélküliség közepette bennünket (de legalább egy írásunkat) be tud szerezni egy irodalmi laphoz.

Filmszerűség: a modern regény egyik gyakran emlegetett jellemzője. Alapja a vágás, mint technikai megoldás, melyet már Puskin néhány novellájában megfigyelhetünk. A kortárs magyar prózának (különösen  a 4–500 oldal feletti regényeknek) is jó tenne egy kis, úgy a szöveg 30–40%-ra kiterjedő (ki)vágás. Az így filmszerűvé tett könyvek azután nemcsak megfilmesíthetők, de akár még olvashatóak is lennének.

Fordító: eredetileg egy irodalmi szöveg egyik nyelvről a másikra történő átültetőjét nevezték így. A klasszikus idők elmúltával azt értik rajta, aki az eredeti szöveget félreérti, azaz elfordítja.

Irodalom: történeti fogalom. Megjelenési formái, műfajai, értékei, befogadói az idővel, a társadalmi viszonyokkal együtt változnak. Ezért sok vonatkozásban más volt régen, mint ma.
Kötelező olvasmány: olyan irodalmi (vagy félirodalmi) szöveg, melyet elolvasni nehéz, de elolvasásának fontosságáról évente vitát rendezni könnyű.

Megvilágosodás: a kortárs magyar irodalomban rendkívül ritka, csodás, szellemi átalakulás. Rendkívül ritka, mert némely mai íróember annyira sötét, hogy két Nap se lenne képes megvilágítani. Csodás, mert kortárs íróink közismert szellemtelensége mellett még elgondolni is képtelenség bármilyen szellemi átalakulást.

Romantikus regény:    
    Régen: Olyan nagyepikus, prózai alkotás, melynek hősei rendkívüli körülmények között mindenütt mindig kiválnak.
    Ma: Olyan nagyepikus, prózai alkotás, melynek hősei hétköznapi körülmények között az ágyban mindig beválnak.

Tudósítás: tipikus sajtóműfaj. Helyszíni beszámoló olyasmiről, amiből a tudósítás szerzője egy szót sem értett meg. Tapasztalt tudósító (lásd ott!) már meg se jelenik a helyszínen, mert a tények csak zavarnák a tudósítás megalkotásában.

Tudósító: olyan sajtómunkatárs, akit kiküldtek (a szerkesztőségből, mert ott csak láb alatt volt), és véletlenül betévedt valahová, ahová nem hívták.

Vita:
    Régen: Különböző nézetű emberek véleményének ütköztetése (esetleg) érdeklődő hallgatóság előtt.
    Ma: A hatalommal nem rendelkező ember elhallgattatása, erkölcsi tönkretétele.

Zeneiség: A klasszikus költészet legalapvetőbb sajátossága. Manapság a költészet fogalmához legföljebb a pénz csörgése (mint nemzenei hang) társul.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.