Ugrás a tartalomra

Hír a HÍRről (2.)

A VI. Hajdúböszörményi Írótáborba százkét pályakezdő fiatal érkezett több mint ötven tájegységről, melyek között számos határon túli magyar régió is fellelhető.

Hír a HÍRről (2.)

Hajdúböszörményi Írótábor 2. nap

A hivatalos programfüzetből válik világossá, hogy a következő napokban mindenképpen érdemes korán ébredni. Már második alkalommal látom kívülről önmagam, ahogyan reggel fél nyolc tájékában a Désány István utcai rendezvény színhelyéhez közel eső kávézó irányába indulok, mintegy felkészülve az írótábor kihívásaira is. Így kávé, közös reggeli, majd, akár az előző napon, pontosan háromnegyed kilenckor elkezdődnek az íróiskolák, szemináriumok.

Magolcsay Nagy Gábor írószemináriumán veszek részt. Írunk, alkotunk, felállunk, merünk kiállni, megannyi nézőpont találkozása, összeérése történik éppen. Értelemszerűen nagyon sok táborlakó (szöveg)világával kerülünk közeli viszonyba, amit igen erős szókapcsolatokkal, lendületes ritmikával hoznak felszínre a fiatalok. A Molnár Krisztina vezette szemináriumon  ̶   mely az irodalomterápiát helyezi középpontba  ̶   csoportban tevékenykedünk, többek között Charles Baudelaire Az albatrosz, Babits Mihály A lírikus epilógja, nem utolsósorban pedig Weöres Sándor Ars sacra című költeményét a fókuszba helyezve folyik a dialógus, de Kölcsey Ferenc költői hitvallásának különböző értelmezési lehetőségei is szóba kerülnek.

Mint korábbi jegyzetemben említettem, az íróiskolák a költészet és a próza horizontjait érintik szorosan, a színjátszás szeminárium Bezerédi Zoltán nevéhez kapcsolódik, a rajz- és grafikatevékenységek vezetője Szabó Ilona, míg a könyvtestek tervezésének világába Szabó Imola Julianna vezeti be az érdeklődőket.

Hajdúböszörményi Írótábor 2. nap

A szabadprogramot és vacsorát követően újfent a hajdúböszörményi Múzeum Kertbe indulunk. A kizárólag internetes felületre szerkesztett Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Székelyföld kulturális havilap a hatodik alkalommal megrendezett írótábor második napjának meghívottja. A Spanyolnáthát Vass Tibor főszerkesztő mutatja be, részletekbe menően a folyóirathoz tartozó könyvkiadót, a 2010 augusztusában létrehozott Nemzetközi Mail Art Művésztelepet és az ott megrendezett művészeti tevékenységeket. Majd Fekete Vince és Lövétei Lázár László vezeti be a táborlakókat az erdélyi folyóirat jellegzetes szerkesztési módszereibe, amihez elengedhetetlennek bizonyul Székelyföld történelmi hátterének, Bethlen Gábor székelyekhez írt levelének kontextusba emelése is.

Egy udvarhelyi származású, tehetséges lány, Kis-Német Noémi mellett foglalok helyet, egymásra mosolygunk, a nyári délutánban otthonosságérzet kavarodik. A Székelyföld legfrissebb, de „nem klasszikus” lapszámát is prezentálják a szerkesztők, ugyanakkor megelőlegezik a következő, augusztusi Székelyföldet is, melynek lapjait a román szerzők bemutatásának szentelik. Szálinger Balázs a székelyföldi periodikáról írt szövegét adja elő az egyre gyarapodó  publikum számára, melynek tagjait nem csupán a táborozó pályakezdők alkotják. Kemény István szintén felolvas, az előadott szövegből kitűnik, hogy Erdély mintegy második, „tartalék” otthonként, a menedék geográfiai szimbólumaként jelenik meg nála.

Hajdúböszörményi Írótábor 2. nap

Sötétedik. Látni, ahogyan a hajdúböszörményi Múzeum Kert zöldövezetét körülborítja a művészet, a beszélgető fiatalok némelykor a sokat ígérő színpad irányába tekintenek, hiszen kilenc órától a Szűcsinger zenekar játszik, Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs zenei előadása egyedülálló hangulattal járul hozzá a Hajdúböszörményben megrendezett tábor „közérzetéhez”.

A második nap utolsó két eseménye egy slam poetry-előadás, valamint Busa Pista, Matus Peti (basszusgitár), Oláh Anti (dob) és Benedekfi Zoltán (hegedű) koncertfellépése. A táborlakók közül több alkotó foglalkozik a slam poetry műfajával, így a koncert, de Szűcs Noémi és Somogyi Tibor produkciója is mintegy előrevetíti a következő tábornapok hangulatát.

Kiss Júlia

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.