Irodalmi Jelen
 • Izer Janka

  Facebook, Instagram, TikTok, BeeReal

  Avagy hová nem regisztráltál még?

  A függőséget két csoportra szoktam osztani: a káros függőségre, meg a sunyi függőségre. A káros függőségek, mint a cigaretta, a kábítószerek elég látványosan teszik tönkre az embert ahhoz, hogy az motiválóerő lehessen a leszokáshoz, még amikor van mit menteni. A sunyi függőségek viszont, mint a zsíros ételek, a finomított liszt csak nagyon sokára vágnak pofán, amikor már késő. És vannak azok a függőségek, amik egyszerre sunyik és károsak: az áldozat nagyon-nagyon sokáig nem veszi észre, hogyan megy tönkre az élete miattuk, a környezet viszont nagyon is.

 • Janáky Marianna

  Interjú egy könyvvel

  Szálinger Balázs: Al-dunai álom
  ... egy ösvényen lemegyünk a Dunához. Kisvizes időszak, száraz lábbal járunk a meder homokján. Kutya- és embernyomok. Innen beljebb, a víz alatt van egy falu, Ógradina.
 • Varga Melinda

  Ma újra a formákkal lehet különcködni

  Huszonéves, kötet előtt álló poéta az Irodalmi Jelennél a hónap alkotója decemberben. Latinul is versel, jól ismeri a kötött formákat, manifesztumot írt a kortársairól, megújította a vígeposz műfaját – Gál Jánossal Varga Melinda készített interjút.

 • Irodalmi Jelen
  Varga Melinda

  Szálinger Balázs – Ötven rigyáci tesztpilóta

  Szálinger Balázs

  Szálinger Balázs

  Ötven rigyáci tesztpilóta

   

  1.

  Az áruházban összepakolták a játékosztályt,

  A városban felnőttek a gyerekek.

  Reszkető kezű magánosoknál vannak a kulcsok,

  Egy teljes nemzedék hiányát görgeti a szél.

   

  2. 

  Munkáltató kószál a völgyben, völgyben

 • Irodalmi Jelen

  Rímcsere és támadás – Szonettpárbaj vér nélkül

  A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából különleges eseményre toborozták össze a költőket a József Attila Emlékhelyen: Illyés és József Attila versengését felelevenítve szonettpárbajban csaptak össze a lírikusok. A jeles költőkből álló zsűri mellett a közönség is szavazhatott a nyertesre. Bak Rita maga is részt vett a versengésben, élménybeszámolójából megtudhatjuk, kik nyerték a babérokat.

 • Irodalmi Jelen

  Hír a HÍRről (2.)

  A VI. Hajdúböszörményi Írótáborba százkét pályakezdő fiatal érkezett több mint ötven tájegységről, melyek között számos határon túli magyar régió is fellelhető ̶ Kiss Júlia jegyzete a tábor második napjáról.

 • Irodalmi Jelen

  Tinibestseller lírai mikrocsipekkel, Méhes György-díjak fordulat-prózával

  Varga Melinda verses beszámolója a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét 3. napjáról

 • Irodalmi Jelen

  Alternatív ötvenhat

  A Cser Kiadó és a Hévíz folyóirat munkatársai gondozta Másik forradalom. Alternatív ötvenhat című antológiában tizenhat kortárs író novellája csoportosul az 1956-os forradalom köré, a fiktív történetek pátoszmentesen, gyakran a humor erejével idézik meg és gondolják tovább a történelmet – a kötet kolozsvári bemutatóján jártunk a Bulgakov Kávézóban.

 • Irodalmi Jelen

  Ősi magyar népmese újragondolása

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából bábelőadással egybekötött könyvbemutatón vehettek részt a Budapesti Bábszínházban a sajtó képviselői. Szálinger Balázs gondolta újra bábdarabként egyik legismertebb, ősi népmesénket, a Fehérlófiát.

 • Irodalmi Jelen

  Rájátszás – Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián

  A Rájátszás lényege, hogy ismert zenészek feldolgozzák egy-egy költő versét, akik pedig átírnak egy-egy dalszöveget. Mindez koncert és költészet egyben.

 • Boldog Zoltán és Varga Melinda

  „A lírának a legnagyobb felvonulási területe a színház”

  Szálinger Balázzsal a Köztársaság című legújabb kötete kapcsán beszélgettünk a divatba hozott politikai költészetről, drámairodalomról, Kolozsvárról, erdélyi és magyar szekértáborokról, megrendelt szövegekről és a harmadik világháborúról.

 • Irodalmi Jelen

  Tehetségekben nincs hiány – Az E-MIL irodalmi délutánja

  Az E-MIL irodalmi délutánja

  "Irtózatos, borzalmatos, zákhányos egy hely ez az Erdély.
  Ejszen az is biztos, hogy nem a jó Úristen kezenyoma van rajta. Félrenézhetett szegény teremtés közben, s Durumó íziben belepiszkolt a munkájába.
  Micsoda, micsoda hely!
  Zordon, hitvány, bűnnagy hegyekkel van teli, melyek oly meredekek, hogy a juhokat kötélen kell leereszteni legelni a hegyoldalon." – Az E-MIL aradi és temesvári estjéről beszámolót olvashatnak Jámbor Gyula és Pataki Zoltán tollából, de izelítővel is szolgálunk Márkus András, Muszka Sándor, Orbán János Dénes és Szálinger Balázs elhangzott verseiből és humosros írásaiból.

 • Szőcs Géza

  Szőcs Géza: Néhány könyvből egy-két mondat (4.)

  És nézd csak, én se magadért szeretlek:
  Saját szobromat porolgatom benned.

  Épp e szobortól búcsúzom el holnap,
  Mikor túléllek téged, a nagyobbat,
  Eztán én súgok neked a jövőről,
  Az idő engem épít, nekem őröl

  Nem a legfontosabb mondatok. Azt sem állítom, hogy ezek miatt volna érdemes el- vagy újraolvasni ezeket a könyveket. Azt sem, hogy föltétlenül rezonálnának egymással. Csak kiválasztottam őket valamiért.