Ugrás a tartalomra

Jelige: Ostoros – Bolond likból bolond szél fúj

– Tisztelettel üdvözöljük körünkben dr. Ostoros Amált, az El a mancsokkal a szüzektől mozgalom alapítóját, aki előadásában a „Bolond likból bolond szél fúj” közmondást elemzi.

– Jó estét, kedves Hölgyeim. Rögtön leszögezem, ma jóval többről esik szó mint holmi elemezgetésről. Ugyanis egy sokkal mélyebb jelenséget, mondhatnám egy súlyos problémát kell felvetnem, mégpedig a magyar nyelv hímbefolyásoltságát. Igen, igen hímbefolyásoltság. Nem kell meghökkenni, a szót mozgalmunk egyik meghatározó személyisége, Horgos Róza ötlötte ki rendkívül találóan.

Máris látom néhány férfiarcon a teljes elutasítás jeleit. Uraim, akár távozhatnak is, nekem és nőtársaimnak biztosan nem fognak hiányozni. Apropó, előadásom után várom az érdeklődők jelentkezését a mozgalomba. Mindössze egy egyszerű űrlapot kell kitölteni és megtagadni mindennemű érintkezést a macsó disznókkal. Tehát visszakanyarodva tézisemhez, a magyar nyelvnek jelentős, mondhatni forradalmi megújuláson kell átesnie a közeljövőben.

Elég a kétértelmű férfisoviniszta nyelvi elemekből! Mert miféle találós kérdés pl. az olyan, hogy „Kívül szőrös, belül nedves, legényeknek igen kedves?” Fúj, hagyjon már a kulaccsal! De ugyanúgy utálom az előadásom címének választott közmondást, jellemzően gusztustalan egy darab, nyilvánvaló, hogy valami nagybajuszú tirpák találta ki, miközben a negyedik sörét vedelte a kocsmában. De folytathatnám a sort: „A tyúk egyetlen tojásért akkora zajt csap, hogy a róka is meghallja”, „Van vér a pucájában”, „Ésszel, kézzel sokra mész”. Mind a nyelvben elburjánzó férfierőszak megannyi megnyilvánulása.

Mozgalmunk célja az ezekhez hasonló undorító és lealacsonyító nyelvi elemek eltörlése, és ezt Róza is teljes mellbedobással, akarom mondani, maradéktalanul támogatja, szóval elképzeléseink szerint a jövőben szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény lenne a listánkon található bármelyik kifejezés használata. Röhögjön csak nyugodtan azon a herélt kappan hangján! Majd a rács mögött megtanulja!

Kisasszony, maga hova megy? Csak nem azután a tesztoszterontól bűzlő szakállas alak után? Még nem végeztem a mondanivalómmal. Nehogy bárki is azt képzelje, hogy néhány nyelvi fordulat kigyomlálásával máris mindent megoldottunk. Kedves Hölgyeim! Önöket mire emlékeztetik az "Y" illetve a "B" betűk? Úgy bizony, a női anatómiára. Újabb iskolapéldák nyelvünk és ezáltal gondolataink hímbefolyásoltságára!

Kell nekünk az Y? Kell nekünk a B? Hát persze, hod nem, lehet ezek nélkül is eszélni. Minden mondat udanolan értelmes marad. Jó, van ed-két szó, amit újra kell gondolni, pl. az a növén, amiről Jókai levesét elnevezték. És az egészen kisdermekre sokat használt szócska helett ezentúl majd a csöppni dermek, vad a mama kedvence lesz divatos. Mit mond? Hod ezentúl nem tudjuk fokozni a mellékneveket? Kit érdekel, ha ezáltal sikerül végre alaposan átszellőztetni kanszagtól űzlő nelvünket!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.