Ugrás a tartalomra

Jelige: Nap – Egy iskolai újság meg nem jelent cikkei közül

Kedves gólyák!
Üdvözöllek titeket a... (itt víz cseppent a lapra, mikor Pista az irodában öntözte a kiszáradt kaktuszunkat)

Pár dologról jó, ha tudtok. Kedves társaimmal összegyűjtöttem nektek a főbb tudnivalókat arról, ami ebben a tökéletes intézményben folyik.

– Az irodalom könyvek azért olyan vastagok, hogy jobban lehessen aludni rajtuk. Én a szöveggyűjteményt preferálom, de bizonyos társaim szerint a tankönyv ennek a célnak ugyanúgy megfelel. Kicsit keményebbek a lapjai. Tekintve, hogy napjainkban igazából már semmiről nem lehet beszélni azon az órán, csupán a táblát nézzük magunk előtt, verslábakat számolunk olyan versekből, amiket mi nem is érthetünk, hát meg sem próbáljuk, mert ez túl magas számunkra, halandóknak, így az alvás tökéletes elfoglaltság. Sajnos, óra alatt a WC-ben cigizni tilos.

– Angol óra alatt a legzsúfoltabb a büfé, helyette a nagyszünetet ajánlom inkább. Mélyen tisztelt… (itt sajnálatos módon egy gyros folt kitakarja a szöveget) szerint angolul úgysem lehet órán megtanulni, sorozatot kell nézni, meg olvasni, de a sorozatokban sok a nyelvtani hiba, hiszen beszélt nyelven beszélnek, a ponyvairodalomban pedig elgépelések lehetnek, a klasszikusokat meg, mint fentebb említettem, nem érthetjük meg, így igazából angolul tanulni lehetetlen.

– Zene órára legyen tankönyved, füzeted, több tollad, színes ceruzád, körződ, vonalzód. Ezt a tantárgyat vesszük a legkomolyabban, hiába csupán heti egy órában van szeretett gimnáziumunkban. Bár úgy tűnik, azt akarja elérni, hogy megutáltassa veled a zenének és a tanulásnak minden formáját, ne hagyd magad átverni, nem csak akarja.

– Ha angolon megtanultuk, hogy ezen a nyelven tudni nem lehet, németen – természetesen csak ha második nyelves vagy, az első nyelveseknek az angollal bemutatott helyzet áll fent, csak ők kapnak 20% kedvezményt a büfés nénitől – komoly munka folyik. Lesz pár intelligens osztálytársad, akik képesek három év nyelvtanulás után elfelejteni a „haben” szó jelentését, ezzel kedvesen, ingyen és bérmentve megemelve vérnyomásod, csupán féltestvéri szeretetből.

– A matek jó, ha jó tanárt fogsz ki. Ha nem, akkor a kérdésedre az a válasz, „Ezt nem tudom elmagyarázni, ezt csak meg lehet tanulni.” Igazából, a versmemorizálás és a matematika ezen a magas szinten már egy és ugyanaz. Ez is művészet, a nehezebb példákból elvont, modern verseket alkotunk. Az alapelv ugyanaz: Te ezt nem értheted.

– A heti öt testnevelés órára alibi igazolásokat a 11.B osztályban lehet kérni. Készít úszó- és futóklub igazolványokat is. Elsőnyelves németesektől a 20%-os kedvezményét kéri, az angolosoktól semmit, azokat már amúgy megverte is az ég.

– Mindenkit előre megnyugtatunk, iskolánk WC-papírt vagy szappant sose látott. Természetesen, az erre a célra szánt pénzt évelején beszedjük. Mélyen tisztelt igazgatónk üzeni, hogy kényelmes az új autója. A szappantartóban általában furcsa állagú víz van, WC-papír helyett létszükség esetére különböző „meleg” írók könyveinek lapjait lehet használni.

További előzetes kérdéseiteket megelőzve, igen, az ingyen tankönyveket itt is csak nehézkesen lehet biztosítani. Kémia tankönyvekről szólnak legendák, valaki látta őket, valaki ismeri azt, aki látta. Talán a tanárnőnek van, de meg lehet nyugodni, a dolgozatot abból állítja össze, lehetőleg olyan részletekre építve, ami csak a tankönyvben fellelhető. Viszont, jó hír, fizikából 11-re kettő tankönyvetek is lesz. Kémia faktra nektek kell majd megvenni a feladatgyűjteményt, a tankönyvet és a gyakorló könyvet is. Plusz jó hír, hogy a magyar és földrajz fakultáció az énekkarral egy időben van, tehát ha nem tudnál menekülni, ez a kettő fakt és meg vagy menekülve.

Igen, az énekkarból lehetetlen kilépni. Ha mégis megteszed, bukásod garantált. Biztosíthatlak, az egyes dolgozataidat sose fogod látni, miként semelyik másikat se.

Hát üdvözöllek szeretett iskolánk falai közt, drága új tanulóink. Előző évek diákjai közül számtalan felvételizett sikeresen, külön tanárok segítségével, orvosi, jogi és nyelvész egyetemre, ahol jól teljesítenek. Legyetek büszkék arra, hogy bekerültetek ebbe az oktatási intézménybe. Az ország legjobb ötvene közé tartozik, hát csak mindent bele, ne hozzatok rá szégyent!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.