Ugrás a tartalomra

Hannibal Lecter terített asztala

Nem hétköznapi bemutatón vehettek részt a Farkas Wellmann Endre legújabb kötetének bemutatójára érkezők. A Petőfi Irodalmi Múzeum udvarában található Károlyi Étterem nagytermében szolgálták fel – ha nem is a szerzőt, de a könyv megjelenését ünneplő fogásokat. A szellemi örömöket Juhász Anna és a költő beszélgetése szolgáltatta.

 

Már az étterembe lépve megcsapta a vendégeket „az őrület szaga”. Sejtettük, hogy Farkas Wellmann Endre olyasfajta esttel készül, ami biztosan felborzolja a kedélyeket. A popkulturális képi világban tájékozott olvasónak már a kötet borítója is sokat ígér: a Hannibal-filmekből ismert ikonikus maszk az utóbbi időben olyan új jelentésrétegeket nyert, amelyekre nem gondoltunk volna a pandémia előtt. Erre maga az író is rámutatott, amikor Juhász Anna, az est háziasszonya az álarcmotívumról kérdezte. Most nemcsak egy őrült, maszkos embert látunk magunk előtt – hangsúlyozta Farkas Wellmann –, sokkal inkább a jelen morális, lelki, mentális állapotait asszociálja ez a metafora.

Míg az író korábbi versesköteteiben Néró, az őrült római császár alakját állította a középpontba mintegy kétezer év távlatából, frissen megjelent verseskötetének a harminc évvel ezelőtt bemutatott amerikai thriller, A bárányok hallgatnak két főhőse, Hannibal Lecter és Clarice Starling a „főhőse”. Bár Farkas Wellmann szívesen művel szereplírát, Juhász Anna rávilágított: jelen kötetében nem egyszerűen választott hősei alakjába bújik, hanem a köztük zajló levelezést „rekonstruálja” a versekben.

Az írás folyamatáról a költő elmondta: általában lassan, nehezen, megfontoltan dolgozik, ennek a kötetnek a publikálásához a Térey-ösztöndíj segítette hozzá. „Néhány évvel ezelőtt megjelenhetett az Irodalmi Jelen folyóiratban Lecter első levele. Az a levél, amelyet még Szőcs Géza, tavaly elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas költőtársam, mesterem s barátom olvashatott” – idézte fel a költő. Egyik legnagyobb fájdalma a kötettel kapcsolatban – folytatta –, hogy Szőcs Géza nem olvashatta el készülő írásait. „Úgy gondoltam, hogy majd csak a kész kötettel kezemben állok elé. Sajnos az élet közbeszólt, így már soha nem tudtam neki átadni az első, dedikált példányt. Térey János mellett az ő emlékének ajánlom a kötetem” – fogalmazott a költő.

Mint ahogy arra számítottunk is a megérkezéskor, az est tele volt meglepetésekkel, és nemcsak a közönség, de az író számára is. Miután a szerző sajátos maszkot viselve, bilincsre vert kézzel megérkezett, és az est házigazdája, Juhász Anna elé járult, angyali jelmezbe bújt kísérője friss agyvelővel kínálta a vendégeket. A produkció kitűnően jelenítette meg a verseskötet hangulatát, amely, akárcsak a verseket ihlető filmalkotás, naturalisztikus elemekkel tarkítva borzolja az olvasó kedélyeit. Az est további részében a kötetbemutató résztvevői egy különleges vacsorán is részt vehettek. A gyertyafénnyel megvilágított teremben egy embert formáló Stefánia-vagdalt, valamint különleges – Hannibal Lecterhez méltón meghökkentő nevekre elkeresztelt – köretek várták a vendégeket.

Ha most új álarcot öltött is a költő Hannibal Lecter alakjában, versei üzenete, motívumai nem változtak: mély humánummal veszi szemügyre korunk jelenségeit, és kíméletlenül ítélkezik fölöttük. Teszi mindezt olyan új művészi eszközökkel, amelyekkel nem találkozhattunk korábbi köteteiben.

Szalai Klaudia

Fotók az eseményről a lapozható képgalériában.

További képek: Farkas Wellmann Endre szerzői Facebook-oldala.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.