Irodalmi Jelen
 • A nappaliból a pódiumra

  Beszélgetés Juhász Annával

  Tíz éve újraéledt Budapest irodalmi életének egy meghitt műfaja: a már végképp letűntnek hitt szalonkultúra. A kezdetben a Hadik Kávéházban zajló esteket Juhász Anna álmodta meg, akinek volt miből merítenie: a Juhász család otthonát és az Új Írás szerkesztőségét egykor a legkiválóbb művészek jövésmenése töltötte meg élettel. Az Irodalmi Szalon immár fogalommá nőtte ki magát, s bár a tízéves gálaestet online kellett megtartani, a folytatás sok-sok jót ígér.

 • Bűn és büntetlenség

  Már-már úgy tűnt, megmenekül a sorsa elől, amikor az váratlanul utánanyúlt, és a költőnek végül nem volt maradása itt, közöttünk. Borbély Szilárd alakját és műveit idézte fel a Hadik Irodalmi Szalonban Márton László és Mészáros Sándor, a szövegeket és a megzenésített verseket Bárdos Deák Ági és Darvas Kristóf szólaltatták meg.

 • Jolsvai Júliát Juhász Anna kérdezgette

  Csigaházból előbújó meglepetés

  Szabó Magda az az író, aki halála után több mint tíz évvel is képes meglepetést postázni olvasóinak, sőt, látni véltük, ahogy november huszadikán lekukkantott a felhők közül a Hadik Kávéházba, és elégedett mosollyal nyugtázta Jolsvai Júlia és Juhász Anna beszélgetését újonnan előkerült, eddig ismeretlen regényéről. – A Jaffa Kiadó sajtótájékoztatóján jártunk.

 • Interjú Juhász Annával

  „Megtanultuk, hogy az érzéseket ki kell mondani”

  Hadik Szalont követően mára számos helyszínen zajlanak irodalmi-művészeti műsorai. Mivel többnyire Anna a kérdező, őt kevésbé halljuk arról, honnan jött, merre tart, és milyen volt egy költőóriás családjában felnőni. – Interjú Juhász Annával.

 • Irodalmi Jelen
  Laik Eszter

  „Megtanultuk, hogy az érzéseket ki kell mondani”

  Idén augusztus 16-án lett volna 90 éves Juhász Ferenc. Emlékének egyik őrzője és szüntelen megidézője a költő kisebbik lánya, Juhász Anna, aki épp tíz évvel ezelőtt kezdett irodalmi rendezvényeket szervezni. A legrégebbi Hadik Szalont követően mára számos helyszínen zajlanak irodalmi-művészeti műsorai. Mivel többnyire Anna a kérdező, őt kevésbé halljuk arról, honnan jött, merre tart, és milyen volt egy költőóriás családjában felnőni. – Interjú Juhász Annával.

 • Irodalmi Jelen

  Juhász – Galkó

  A Kieselbach Galériában június végén megnyílt Élő búcsú című Juhász Ferenc-kiállításhoz kapcsolódott a galéria irodalmi estje: a tavaly decemberben elhunyt költő verseit Galkó Balázs lenyűgöző előadásában hallgathattuk.

 • Irodalmi Jelen

  Tűzliliomot ültetni a lét szívébe

  Juhász Ferenc-emléknappal ünnepelte a Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar költészet napját, József Attila születésnapját, ahol a rendhagyó irodalomóra, a képzőművészeti, irodalmi és zenés programok is helyet kaptak.

 • Irodalmi Jelen

  „Méltóság, hogy volt, aki szeresse”

  Zsúfolásig megtelt a Hadik Kávéház Juhász Ferenc emlékestjén, ahol a költő lánya, Juhász Anna egykori barátokat, tisztelőket szólaltatott meg: idézzék fel legkedvesebb emlékeiket a költőfejedelemről.

 • Irodalmi Jelen

  Békebeli társasélet – Ötéves a Hadik Szalon

  Rengeteg vendég szólalt meg a Hadik Irodalmi Szalon ötödik születésnapján a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a pódiumon nemcsak az egykori beszélgetéseket elevenítették fel, de ki-ki szülőföldjének, szeretett környékének történeteit is megosztotta.

 • Irodalmi Jelen

  Picasso és Pogi néni: megelevenedő képek

  Kettős élményt nyújtott a Kieselbach Galéria Kép/Hang/Szó című rendezvénye: egy páratlan értékű magyar festészeti tárlaton Garaczi László, Parti Nagy Lajos és Tóth Krisztina képekre komponált írásait hallgathattuk meg.

 • Irodalmi Jelen

  Te mit aktualizálsz?

  Simon Márton sajnálja, hogy nem lehet japán, a Bëlgára együtt ropja jobbos és balos, Fabricius Gábor pedig megírja a hiányzó regényt a kortárs irodalomból. – A Hadik Irodalmi Szalonon jártunk a Magyar Kultúra Napján.

 • Irodalmi Jelen

  A papírsárkány szárnyalása

  A napokban elhunyt Hankiss Elemér 2014 novemberében a Centrál Kávéházban beszélgetett Jelenits Istvánnal. Akkor még nem tudtuk, hogy utolsó nyilvános szereplése lesz ez az esemény. A tudósítással rá emlékezünk.

 • Irodalmi Jelen

  Eleven Weöres

  A Centrál Kávéház ez év őszétől ismét az irodalom és a kultúra budapesti központjává kíván válni. Az irodalmi estek, koncertek sorában a megújult kávéház méltó helyet adott a Weöres Sándor eddig kiadatlan szerelmes verseit bemutató estnek, a Sebő Együttes közreműködésével.

 • Illustráció: kaveteakakao.blog.hu
  Sárközi Mátyás

  120 éves a New York

  Napjainkban a betérő külföldiek ámulva csodálják a New York aranyozott stukkóit, csavart márványoszlopait, freskóit és velencei csillárjait, de írót nem nagyon találnak a márványlapos asztaloknál, mert az árakat a turisták pénztárcájához szabták. – Sárközi Mátyás tárcája.

 • Irodalmi Jelen

  Zugligettől New Yorkig: egy művészcsalád legendáriuma

  A Hadik Irodalmi Szalon harmadik születésnapi estje évfordulóhoz méltó vidámsággal telt: Sárközi Mátyás felmenőinek legendáit az író mellett Lator László és Piros Ildikó segítettek feleleveníteni. Anekdotázós élménybeszámoló, Gordon Eszter fotóival.

 • Irodalmi Jelen

  „Ecce poeta!”

  Megrendítő a költőóriások nemzedékének utolsó képviselőjét személyesen látni, hallani. Mintha Radnóti, Nagy László, Weöres Sándor vagy Pilinszky elevenedne meg szemünk előtt. Juhász Ferenc nyolcvanötödik születésnapját ünnepelte, s ami még nagyszerűbb: mind a mai napig alkot! Tudósítás Hegedűs János fotóival.

 • Irodalmi Jelen

  „A fokföldi ibolyája még most is virágzik”

  A New York Művészpáholy estjén Janikovszky Évára emlékeztek fia, Janikovszky János és egykori barátai, Gálvölgyi János, Gálvölgyi Judit, Rigó Béla, valamint a hajdani gyereksztár, Ullmann Mónika.

 • Irodalmi Jelen

  „Fölgyújtani Budapestet”

  „Kihajoltam ablakon, szél elvitte kalapom” – énekelte Harcsa Veronika Térey Jánossal közös estjük „nyitódalaként” a Weöres Sándor-vers sorait, amely nem csak a centenárium miatt volt aktuális, de odakint valóban tombolt a nyári szél, és a kávéház nyitott ablakában állóknak borzolta is a haját. Beljebb már hőség volt: a szervezők képletesen ki is tették a megtelt táblát, akkora volt a tumultus a Hadik Szalon évadzáró estjén. Harcsa Veronika új, irodalmi cédéje, Térey pedig frissen megjelent, Moll című verseskötete apropóján volt Juhász Anna vendége.