Irodalmi Jelen
 • Budai kávéházból erdélyi turnéra – az Irodalmi Szalon térhódítása a Kárpát-medencében

  ​​​​​​​2010 őszén jött létre egy neves, budai történelmi kávéházban az egyszerűen Irodalmi Szalonnak nevezett műhely, ami az elmúlt bő egy évtizedben Budapesten az egyik leglátogatottabb költészeti és alkotói találkozóhelyévé vált, irodalomnépszerűsítő munkájáért öt éve Highlights of Hungary-díjban részesült, az alapító, Juhász Anna irodalmár pedig idén Prima-díjat kapott. Az Irodalmi Szalon mára több mint kávéházi estek sora – január óta határon túlra utazik az olvasásnépszerűsítő misszió: klasszikus témákat és kortárs szerzőket bemutató Szalon-estekkel Erdélyben, Székelyföldön és a Partiumban is találkozhattak a nézők.

 • Izer Janka

  Épelméjű karácsony

  „Az ünnep azé, aki várja” címmel rendezték meg a Várkert Irodalom Adventi estjét a Várkert Bazárban. A beszélgetésen és felolvasáson Juhász Anna moderálásában családi kötődésű vendégfellépők szólaltak meg: Lackfi János író-költő, lánya, Lackfi Dorottya énekes, Sinha Róbert gitárművész, valamint Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író.
 • „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes100

  Centenáriumi sorozat indul a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő tiszteletére
  2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum Juhász Anna irodalmár szervezésében centenáriumi eseménysorozatot indít.
 • Hannibal Lecter terített asztala

  Nem hétköznapi bemutatón vehettek részt a Farkas Wellmann Endre legújabb kötetének bemutatójára érkezők. A Petőfi Irodalmi Múzeum udvarában található Károlyi Étterem nagytermében szolgálták fel – ha nem is a szerzőt, de a könyv megjelenését ünneplő fogásokat. A szellemi örömöket Juhász Anna és a költő beszélgetése szolgáltatta.

 • A vers a nyelv temploma

  Fűzfa Balázs és Juhász Anna beszélgetése
  Negyven éve, 1981. május 27-én hunyt el Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb költője. A kettős évforduló apropóján zajló „Pilinszky100” sorozat keretében egész évben beszélgetések, videók mutatják be a költőt, kortárs alkotók szólalnak meg. Juhász Anna sorozatának első vendége Fűzfa Balázs volt 2021. január 28-án. Az alábbiakban az élő beszélgetés szerkesztett változatát közöljük.
 • A nappaliból a pódiumra

  Beszélgetés Juhász Annával

  Tíz éve újraéledt Budapest irodalmi életének egy meghitt műfaja: a már végképp letűntnek hitt szalonkultúra. A kezdetben a Hadik Kávéházban zajló esteket Juhász Anna álmodta meg, akinek volt miből merítenie: a Juhász család otthonát és az Új Írás szerkesztőségét egykor a legkiválóbb művészek jövésmenése töltötte meg élettel. Az Irodalmi Szalon immár fogalommá nőtte ki magát, s bár a tízéves gálaestet online kellett megtartani, a folytatás sok-sok jót ígér.

 • Bűn és büntetlenség

  Már-már úgy tűnt, megmenekül a sorsa elől, amikor az váratlanul utánanyúlt, és a költőnek végül nem volt maradása itt, közöttünk. Borbély Szilárd alakját és műveit idézte fel a Hadik Irodalmi Szalonban Márton László és Mészáros Sándor, a szövegeket és a megzenésített verseket Bárdos Deák Ági és Darvas Kristóf szólaltatták meg.

 • Jolsvai Júliát Juhász Anna kérdezgette

  Csigaházból előbújó meglepetés

  Szabó Magda az az író, aki halála után több mint tíz évvel is képes meglepetést postázni olvasóinak, sőt, látni véltük, ahogy november huszadikán lekukkantott a felhők közül a Hadik Kávéházba, és elégedett mosollyal nyugtázta Jolsvai Júlia és Juhász Anna beszélgetését újonnan előkerült, eddig ismeretlen regényéről. – A Jaffa Kiadó sajtótájékoztatóján jártunk.

 • Interjú Juhász Annával

  „Megtanultuk, hogy az érzéseket ki kell mondani”

  Hadik Szalont követően mára számos helyszínen zajlanak irodalmi-művészeti műsorai. Mivel többnyire Anna a kérdező, őt kevésbé halljuk arról, honnan jött, merre tart, és milyen volt egy költőóriás családjában felnőni. – Interjú Juhász Annával.

 • Irodalmi Jelen
  Laik Eszter

  „Megtanultuk, hogy az érzéseket ki kell mondani”

  Idén augusztus 16-án lett volna 90 éves Juhász Ferenc. Emlékének egyik őrzője és szüntelen megidézője a költő kisebbik lánya, Juhász Anna, aki épp tíz évvel ezelőtt kezdett irodalmi rendezvényeket szervezni. A legrégebbi Hadik Szalont követően mára számos helyszínen zajlanak irodalmi-művészeti műsorai. Mivel többnyire Anna a kérdező, őt kevésbé halljuk arról, honnan jött, merre tart, és milyen volt egy költőóriás családjában felnőni. – Interjú Juhász Annával.

 • Irodalmi Jelen

  Juhász – Galkó

  A Kieselbach Galériában június végén megnyílt Élő búcsú című Juhász Ferenc-kiállításhoz kapcsolódott a galéria irodalmi estje: a tavaly decemberben elhunyt költő verseit Galkó Balázs lenyűgöző előadásában hallgathattuk.

 • Irodalmi Jelen

  Tűzliliomot ültetni a lét szívébe

  Juhász Ferenc-emléknappal ünnepelte a Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar költészet napját, József Attila születésnapját, ahol a rendhagyó irodalomóra, a képzőművészeti, irodalmi és zenés programok is helyet kaptak.

 • Irodalmi Jelen

  „Méltóság, hogy volt, aki szeresse”

  Zsúfolásig megtelt a Hadik Kávéház Juhász Ferenc emlékestjén, ahol a költő lánya, Juhász Anna egykori barátokat, tisztelőket szólaltatott meg: idézzék fel legkedvesebb emlékeiket a költőfejedelemről.

 • Irodalmi Jelen

  Békebeli társasélet – Ötéves a Hadik Szalon

  Rengeteg vendég szólalt meg a Hadik Irodalmi Szalon ötödik születésnapján a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a pódiumon nemcsak az egykori beszélgetéseket elevenítették fel, de ki-ki szülőföldjének, szeretett környékének történeteit is megosztotta.

 • Irodalmi Jelen

  Picasso és Pogi néni: megelevenedő képek

  Kettős élményt nyújtott a Kieselbach Galéria Kép/Hang/Szó című rendezvénye: egy páratlan értékű magyar festészeti tárlaton Garaczi László, Parti Nagy Lajos és Tóth Krisztina képekre komponált írásait hallgathattuk meg.

 • Irodalmi Jelen

  Te mit aktualizálsz?

  Simon Márton sajnálja, hogy nem lehet japán, a Bëlgára együtt ropja jobbos és balos, Fabricius Gábor pedig megírja a hiányzó regényt a kortárs irodalomból. – A Hadik Irodalmi Szalonon jártunk a Magyar Kultúra Napján.

 • Irodalmi Jelen

  A papírsárkány szárnyalása

  A napokban elhunyt Hankiss Elemér 2014 novemberében a Centrál Kávéházban beszélgetett Jelenits Istvánnal. Akkor még nem tudtuk, hogy utolsó nyilvános szereplése lesz ez az esemény. A tudósítással rá emlékezünk.

 • Irodalmi Jelen

  Eleven Weöres

  A Centrál Kávéház ez év őszétől ismét az irodalom és a kultúra budapesti központjává kíván válni. Az irodalmi estek, koncertek sorában a megújult kávéház méltó helyet adott a Weöres Sándor eddig kiadatlan szerelmes verseit bemutató estnek, a Sebő Együttes közreműködésével.

 • Illustráció: kaveteakakao.blog.hu
  Sárközi Mátyás

  120 éves a New York

  Napjainkban a betérő külföldiek ámulva csodálják a New York aranyozott stukkóit, csavart márványoszlopait, freskóit és velencei csillárjait, de írót nem nagyon találnak a márványlapos asztaloknál, mert az árakat a turisták pénztárcájához szabták. – Sárközi Mátyás tárcája.

 • Irodalmi Jelen

  Zugligettől New Yorkig: egy művészcsalád legendáriuma

  A Hadik Irodalmi Szalon harmadik születésnapi estje évfordulóhoz méltó vidámsággal telt: Sárközi Mátyás felmenőinek legendáit az író mellett Lator László és Piros Ildikó segítettek feleleveníteni. Anekdotázós élménybeszámoló, Gordon Eszter fotóival.