Ugrás a tartalomra

Jelige: Hinnyeföld – Kettesben

– Jó napot kívánok, Városy Zoltán vagyok, az újsághirdetés miatt jöttem.

Hosszas csengetésemre egy kedves arcú, idősebb hölgy nyitott ajtót. Csillogó szemeiben érdeklődő kíváncsiságot éreztem, amikor végigmért.

– Jöjjön be, fiatalember – mondta –, ne ácsorogjunk itt az ajtóban, amikor idebenn kényelmes ülőhelyek is vannak. Nem igaz?

Bevezetett a nappaliba, ahol kellemesen hűvös volt ahhoz képest, hogy odakinn tombolt a nyár. A bútorokkal sűrűn, de ízlésesen telepakolt helyiségben két hatalmas fotel állt az ablak előtt, közöttük egy apró asztalkával.

– Hogy szólíthatom? – kérdezte.

– Nem haragszom meg, ha Zolinak szólít – válaszoltam mosolyogva és leültem az egyik fotelbe.

– Engem meg szólítson nyugodtan Ilonka néninek, itt az utcában sokan ismernek és mindenki így hív – mondta mosolyogva, majd elviharzott.

Kisvártatva egy tálcával tért vissza, rajta ugyanabból a készletből való csészékkel, cukor- és tejtartóval valamint egy kávéskancsóval. Egy kistányéron pedig mazsolás keksznek tűnő kerek sütemények halmozódtak.

Üres hassal nem szerencsés üzletelni – kacsintott rám –, úgyhogy első az uzsonna!

Kávézás és sütizés közben megtudtam, hogy Ilonka néni férje, vagy, ahogy ő mondta, „szegény Andorom”, már tizenkét éve meghalt. Két gyerekük van, de mindkettő messzi idegenben él, ott alapítottak családot is. A lánya Finnországban egy filmstúdióban dolgozik vágóként, a férje rendező és két fiúgyermekük van, akik még iskolások és nagyon szépen beszélnek magyarul. A fia meg Amerikában van és autószerelő egy olyan szervizben, ahová „a gazdagok viszik a Jaguárokat meg a nagy limuzinokat”, így aztán szépen megélnek egy fizetésből is. A menye ugyanis, aki amúgy egy nagyon kedves mexikói lány, jelenleg nincs állásban, a háztartás és persze a gyerekek – három kislány, ikrek – dolgait intézi.

– Ilonka néni drága – szakítottam meg az információ áradatot –, mondana nekem pár szót az autóról? Tudom a hirdetésből, hogy egy megkímélt és garázsban tartott „kispolszki”-ról van szó, de mesélne róla még valamit?

– Hát hogyne, Zolikám – váltott témát Ilonka néni –, ez egy nagyon jó kis autó, éppen elég volt nekem ahhoz, hogy elmenjek vele a heti bevásárlást elintézni, mert amúgy csak ide a kisboltba megyek át, ha kell valami a konyhára. És havonta egyszer meglátogattam a nővéreimet Mázaszászváron egy napra, de ott is aludtam, mert olyankor este tízig römizni szoktunk és éjszaka nem szeretek közlekedni. Csak hát, Zolikám, egyre nehezebb lett a vezetés, a sok száguldozó autós is körülöttem egyre jobban zavart… Rá kellett jönnöm, hogy ez a rohanás már nem nekem való. És még Somos doktornő, a körzeti orvosunk is mondta, hogy…

És hány éves az autó? – próbáltam visszakanyarodni a számomra lényegesebb témákhoz.

Óh, ezt majdnem pontosan tudom, hogy nyolc és fél éves. Akkor vette nekem a fiam, újonnan, ami előtt kiment Amerikába. Mert addig ő vitt engem mindenhova, boltba, orvoshoz, Mázaszász…

És meg lehet nézni? Esetleg ki is próbálhatjuk? – vágtam a szavába. Én alapvetően nagyon türelmes és udvarias vagyok, főleg idősebbekkel, de Ilonka néni már nekem is sok volt egy picit.

– Igen, persze, hozom a kulcsokat – mondta Ilonka néni és pár perc múlva kint voltunk a garázsban.

Az autó tényleg jól nézett ki. Sehol egy horpadás vagy karcolás és a fehér festésen kosznak sem volt nyoma. Az abroncsok újnak tűntek és a kocsi mögött, a sarokban, négy másik abroncsot is láttam, műanyag védőzsákba csomagolva.

– Zolika, vezessen maga! – nyújtotta Ilonka néni a kulcsot.

Beültünk, indítottam és, hogy az autónak kárt még véletlenül se okozzak, nagyon óvatosan kigördültem a garázsból. A kertkapu már nyitva volt, így könnyen kijutottunk az utcára.

– Merre menjünk, Ilonka néni? – kérdeztem.

– Menjünk jobbra, Zolikám. Arra emelkedik ugyan az út, de fönn a dombon lesz egy hosszabb egyenes szakasz, ahol egy picit gyorsabban is tudunk majd haladni – volt a válasz.

Elindultunk. A kaptatón egy kicsit bőgött a motor (na, igen, hát lassan kilenc éves lesz), ahogy kettesben kihúzattam, de a dombtetőn hármasba majd négyesbe kapcsolva viszonylag elfogadható zajszintre állt be a járgány.

– Most mit csinált, Zolika? – nézett rám felhúzott szemöldökkel Ilonka néni.

– Hogyhogy mit csináltam? Mire tetszik gondolni? – kérdeztem vissza értetlenkedve. Fogalmam sem volt, hogy mire vonatkozott a kérdése.

– Hát arra, hogy most hirtelen ilyen csöndes lett az autó, ahogy felértünk az emelkedőn…

– Nem csináltam semmit… Csak sebességet váltottam. Először hármasba, aztán meg négyesbe.

– Nahát, Zolikám… Maga meg miket tud! Hosszú évek óta járok ezzel az autóval, de még senki se mondta nekem eddig, hogy itt ilyen lehetőségek is vannak…

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.