Ugrás a tartalomra

Jelige: Mazsola – Vékony falak közt

Két éve lakom ebben a házban. A munkáim miatt nagyon kevés időt töltöttem itthon.

Szinte csak aludni jártam haza. A covid beállta óta minden megváltozott, nem örültem a hirtelen jött változásoknak, de próbáltam pozitívan hozzáállni.

Úgy gondoltam, hogy most végre lesz időm egy kicsit elmerülni a gondolataimban. Lehetőségem nyílik átgondolni a történteket. Tervezem jövőmet és kicsit pihenek. Néha téves gondolataim vannak. Tudatlan voltam az itteni élettel kapcsolatban.

Néhány nap elteltével rákellett ébrednem arra a tényre, hogy itt még az egyedülálló sem lehet magányos, itt zajlik az élet. A vékony falaknak köszönhetően, ha az ember egy kicsit csendben marad, akkor szinte mindent hall, ami a szomszéd lakásokban történik. Tökéletes hely a sorozat kedvelőknek. Úgy érzi itt magát az ember mintha szappanoperában élne. Ráadásul egyszerre több sorozatban.

A szomszéd lakásban egy középkorú házaspár él a papával. Érdekes figurák. Mellettük nem lehet unatkozni, nemrég a Papa előadta, hogy neki az Andrea névvel egy ideje kételyei vannak. A veje megkérdezte: -Ezzel a névvel meg mióta van problémája? Az egész azokra az időkre nyúlik vissza amikor játszották a Dallas című sorozatot. Biztos még te is emlékszel rá! Abban volt a Jockey meg az édesanyja az Ellie.
– Emlékszem. De mi köze ennek az Andrea névhez?

– Csak az, hogy akkoriban ment egy zenei műsor a tévében, amit nem néztem csak hallgattam, és a hallottak alapján azt hittem, hogy a műsorvezető be konferál egy énekesnőt és közben véletlenül rálépett Jockey édesanyjának a lábára. Mert azt mondta, hogy most következik Andrea bocs Ellie. Erre persze felkaptam a fejem és egy férfit láttam a színpadon, aki épp egy tenorcselekményre készült.
– Papa maga nagyon fárasztó.

– Lehet, hogy ezért nem tudom magam kipihenni. Egyébként valamivel szórakoztatni kell magam, mert te sajnos baromi unalmas vagy.

– Ha ennyire unatkozik, akkor miért nem megy sétálni? Nézzen ki milyen jó idő van!

– Na, ebben igazad van! Akkor megyek is csak adjál párszáz forintot.
– Minek magának a sétához pénz?
– Hiszen tudod milyen időket élünk, a mai világban ahhoz, hogy lesétáljak sört venni bizony pénz kell. Egyébként sietek vissza mert ma lesz a kedvenc műsorom a rádióban.
– Tudja mit? Adok magának egy ezrest csak ne siessen, a beszélgetésünk után, szeretnék kicsit regenerálódni.
– Rendben, de a műsorra visszajövök!

Hallani lehetett, ahogy a Papa sietve elviharzik. Néhány perc elteltével hazaérkezett a lánya.
–Szia Marci, szia Papa.

– Szia. Apád már elment egy sörsétára. Különben meg mindjárt itthon van az öreg.

– Miből gondolod?                                                                          

– Abból, hogy megfenyegetett. Siet haza a rádióműsorára.
És tényleg. Kattant a zár és nyílt az ajtó. Megjött a Papa.

–Sziasztok. Minden rendben?

– Szia Papa. Mindjárt kezdődik a rádióműsorod.

– Tudom ezért siettem a sétával. Egyébként találkoztam az egyik felettünk lakóval és megtudtam néhány dolgot. Képzeljétek el, hogy meghalt a Kázmér. Felettünk lakott három emelettel. Nagyon rendes ember volt. Legalábbis mindenki ezt mondja. Állítólag még a nevelőtisztje is ezt mondta. Ilyen rendes elítélttel még életében nem találkozott. Főleg visszaesővel.

Milyen alakokat ismer maga? – kérdezte szeretett veje.

Én csak látásból ismertem. Szerencsétlen elég ritkán volt szabadlábon. De az igazat megvallva őt sokkal jobban sajnálom, mint a feleségét.

– A felesége is meghalt?

– A felesége él és virul. Éppen ezért sajnálom jobban a Kázmért. Na de most már lassan kezdődik a műsor. Be kell kapcsoljam a rádiót.

– Egyébként miért hallgatja ezt az unalmas rádióműsort?

– Lehet belőle tanulni és ráadásul, ha betelefonálsz még nyerhetsz is valamit.

– A sportszeletre is azt mondta, hogy lehet vele nyerni. És mit nyert vele?

Legalább plusz két kilót. Az is valami. De majd rosszabb időkben lesz miből fogynom.

Hirtelen a kaputelefon hangja szakította meg számomra a sztorit. Meghozták a pizzámat. Ezután nem hallgattam tovább a szomszédokat.  Már nagyon éhes voltam. Evés közben azon gondolkodtam, hogy ezekről az emberekről könyvet lehetne írni. Vagy legalább egy novellát.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.