Ugrás a tartalomra

Jelige: Nevetni jó! – Mircike

El kell vigyem Mircikét vidékre, olyan kicsi és soványka, a városi levegő határozottan nem tesz jót az egészségénekúgyhogy fölszállok a vonatra, csak ne nyávogjon, imádkozom gondolatban. Legalább addig bírja ki, míg elindul a vonat.

Kint állok az előtérben, egyszer csak…miaú. Megszólalt. Azonnyomban két némber néz rám meglepetten. A fancsalibb képű azt mondja a másiknak, de úgy, hogy a süket is meghallja: 

Nahát, az öreg nyávog!

Végre, szerencsémre, mozgásba lendül a vonat. Bemegyek, a fülkében nem tudom milyen csoda folytán, de csak egy szabad hely maradt, mégpedig az ablak mellett. Átkászálódok az ablakig, leteszem a táskát és akkor láss csodátegy újabb miaúés most minden szem rám irányul. És ekkor mit tesz az ember? Furcsán elmosolyodik. Bedobom hát a legmegnyerőbb filmsztár mosolyom.

Per pillanat mindenki megnyugszik, de én szemem sarkából meglátom az ismerős mancsocskát, ahogy kikandikál a nyíláson, amit azért hagytam, hogy meg ne fulladjon a drága. Ezután őrült forgolodásba kezd és pillanatok alatt már ki is toppant. Most ott áll a Mirci. Aki nem ismeri, annak csak egy kedves, tigrisbundájú, ártalmatlan háziállat, de én, tudván amit tudok, érzem, hogy borsódzik a hátam. Leugrik az ülésről, el akarom kapni, abban a pilanatban leesik a kalapom és Mircike persze már fölfele halad a szemben lévő asszony harisnyáján. Ordít is a szerencsétlen, olyasmiket, hogy:

Tönkrement a harisnyám a döge miatt!

És itt az a pont, amit nem bírok elviselni én sem, meg Mircike sem. Szaladgálni kezd, fújva meg karmolva mindenkit, ahol és amit ér. Valaki a sértettek közül segítséget megy kérni a jegykezelőtől. A hangzavar közepedte Mircike egyszer csak letelepszik a szemben ülő öregember kalapjára és szemtelenül, mindenki láttára lepisili. Az arcok grimaszba fagynak, az áldozat csak annyit mond:

Az ünneplő kalapom… és megfogja a grabancát a kicsi drágámnak. Közben megjelenik a jegykezelő  és megígéri az utasoknak, hogy ki leszünk tessékelve az első állomásnál. Persze, hogy tiltakozni kezdek.

Már az ember a kis kedvencét sem viheti magával, nem is kell ennek külön állatszálító kosár, méltatlankodom. g megyünk a folyóson, végigkisérnek a  haragos tekintetek. Amikor leszállunk egy fiú utánunk kiabál, hogy:

A macskák Hannibál Lektere! És erre már szitkokat-átkokat szórok rájuk. A vonat futyülve áll tovább. Mircike édesdeden alszik a táskában, én fölnézek és hallgatok, nehogy megzavarjam. Vajon milyen  állomás ez?

Rónavár. Hát persze, ide akartam jönni, csak nem tudtam, hogy pont az első állomás lesz.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.