Ugrás a tartalomra

Jelige: Kultúrkampf – Piacon

– Szép napot drágaságom! Tessék csak, vegyen ebből a gyönyörű portékából, nm bánja meg!       – Csókolom a kezét! Mit teszik árulni? Tényleg olyan szép itt minden.

– Nem ismeri meg fiacskám? Mi egyebet kínálnék, mint manapság itt a piacon mindenki más? Hát gyűlöletet! Mindenki azt árul itt, de az enyém a legszebb. Mert ez bio-organikus melegházi primőr áru, nem ám olyan ízetlen, külföldi műanyag. Bár abból is van bőven a fiamnál, a másik soron. De az idén a szabadföldi is szép lesz. Évek óta a legjobb palántákat veszem, és mondhatom, érdemes volt befektetni. Az aszály sem fenyeget már, aztán meg két választás is az lesz az éven. Viszik majd, mint a cukrot.

– Igaz, még mindig vannak, akik otthon, házilag, magról keltetik. Rögtön karácsony után,  mehet is a tápoldatba, aztán húsvét környékén már palántázható is. De már nem sokan vesződnek a palántaneveléssel, mert szakértő kezekben életerősebb lesz, főleg, ha idejében megfelelő táptalajba ültetve pikírozzuk. Viszont ügyelnünk kell a tőtávolságra is. Sűrűn ültetni nem szabad, úgy nem lesz elég erős és kitartó, pedig a gyűlöletnél ez a két legfontosabb tulajdonság.  

– És vigyázni kell, hogy karácsonyról szeretet – amit a gyűlölettermelők közül sokan invazív fajnak tekintenek - meg egyéb hasonló gyommagok ne maradjanak a földben, mert ezek látens kártevők, ha sokan ezt nem is tudják. De a mi termékeink bio-minősítéssel rendelkeznek, életerősek, és másfajta terményekkel – mint a lenézés, a harag, a rosszindulat, a törtetés, a felsőbbrendűség és a pökhendiség – is kompatibilisek, keresztezve is életerős, bő termésű egyedeket hoznak létre. Ha mindezek ellenére a szeretet, empátia, jószándék vagy a tolerancia mégis felütné a fejét, egy európai uniós szabályozás szerint 4 %-os szennyezettségi arány felett, akár gyomirtózhatunk és permetezhetünk is.

– A családunk évszázadokra visszamenőleg gyűlölet-termesztéssel foglalkozik, s bár főleg szaporítóanyagot állítunk elő közületi megrendelésre, a fogyasztókkal való közvetlen kapcsolattartás végett, mi magunk is árulunk, akár kis tételben is. De ezek kézműves termékek ám! Politikusok-kampánystratégák általában a különleges, nemesített, gyorsan felszívódó tápoldattal nevelt példányokat keresik, ezek egész társadalmakban képesek genetikusan és tartósan beépülni.  

Terroristák-merénylők, kútmérgezők és erőszaktevők között népszerűbbek a kontakt termékeink: Azonnali hatással és gyors lebomlással. Ezeket régebben nyilvános kivégzéseken vagy pogromokon árultuk, manapság futballmérkőzésekre és tömegdemonstrációkra szállítunk.

– Tudja kedves, a múlt században a gyűlölet még jórészt állami monopólium volt, egészen a ’80-as évek végéig. Mi kistermelők meg maszekok, legfeljebb csak Fradi-Dózsa meccsek előtt árulhattuk tökmagba meg szotyolába keverve…    

– A legnagyobb kereslet mai napig a szaporítóanyagra meg a homogenizált tömegárura van, amiből itt a piacon is kamionszánra adunk el, főleg kiskereskedőknek, de internetes webáruházunkon keresztül is szép szánú vevőkört szolgálunk ki. Épp a napokban kötöttünk szerződést egy világméretű futárszolgálattal, sőt több nagy múltú, rasszista ultra-bázissal rendelkező európai futballklubbal is folytatunk mezszponzorációs tárgyalásokat.

– Több városban van kifejezetten nagypolgári és újgazdag közönség számára nyitott üzletünk. Ott árulunk instant termékeket, különböző keverékeket is. Kultúrkampfot, idegen- és kereszténygyűlöletet, rasszizmust, intrikát, megvetést, cinizmust, lenézést és pökhendiséget. Igény szerint megrendeléseket is felveszünk, házhozszállítást is vállalunk, sőt  alvállalkozásban, közvetve beszállítói vagyunk a Parlamentnek is.  

– De árulunk ám mi szeretet is. Abból is széles választékunk van, de sajnos a forgalom csak évi néhány napra korlátozódik: karácsony, anyák napja, Valentin nap meg a ballagások. No meg a húsvét, de az jobbára nullszaldós. És amíg a szeretet szavatossága manapság pár napig, jobb esetben néhány hétig-hónapig tart, a gyűlöletre és melléktermékeire alapesetben is teljes körű 0-24 órás szervizeléssel négy-öt év garanciát vállalunk.   

– A gyenge kelendőség ellenére, szeretetből, megértésből, toleranciából és empátiából is nagy tételeket tartunk raktáron, miután ezekre jelentős uniós támogatást és adókedvezményt is kapunk. No meg jól mutatnak a cég mérlegében, ha bővíteni szeretnénk a gyűlölet üzletágat. Ha már tartós veszteséget termelnek, túladunk rajtuk. A Távol-Keleten és Dél-Amerikában itt-ott még van rájuk kereslet. Próbáltuk a Vatikánt is, de még csak válaszra sem méltattak...  

– De hát a néni olyan kedvesnek tűnik, hogyhogy ilyenekkel tetszenek foglalkozni?

– Ne gondolja ám kedveském, hogy mi gyűlölködők lennénk! Soha nem fogyasztottunk a termékeinkből még egy dekát sem. Nem is tehetnénk, mert genetikailag az egész családunk allergiás rá.  Látja, most is gumikesztyű van rajtam, erős szélben még maszkot is hordok. De  mint, minden minőségi dologhoz az életben, az igazi gyűlölethez is szeretet kell. Én fel nem foghatom, miért ilyen kelendő! De hát, mi csak ehhez értünk…

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.