Ugrás a tartalomra

Jelige: Békatámadás – Támadás a kertből

Ha szorosan behunyom a szemem zöldet és vöröset látok meg alvadt vért apám karján. 
Azóta is csak úgy nevezem, hogy a borzalmak napja. A zöld békák szinte repültek a nyitva hagyott kertre néző franciaablakon befelé. Kikerekedett szemmel szurkoltam apámnak, aki a nagyméretű kétrét hajtott napilappal lapátolta ki az ugráló kavalkádot. Némelyek kicselezték a  szemétlapátot és apám háta mögé kerültek. Onnan már könnyű dolguk volt, terpesztett lábbal másztak a szekrényekre, a karácsonyról ott maradt szárított narancsszelet füzéren hintáztak. Azt is ki kell dobnunk, hisz ki tesz békanyálas girlandot a karácsonyfára. Te feltennéd? Én ugyan nem!
Apám munkáskesztyűjével fogom majd meg, úgy viszem a kukáig. 
Légtornászként cuppantak a csillárra, nyújtott karral ahogy illik.
A tévé melletti könyvespolcnál hatalmas tolongás támadt, a szörnyetegek felfedezték, hogy sokkal könnyebben feljutnak a szabálytalan könyvgerinceken a magasba, mint a csupasz falon. Hova a fenébe másznak? 
– Jézusom! A nagymama! 
A páva-kék cirádákkal díszített urna megingott, majd a polc szélén billegni kezdett. A mozdulat, lassított felvételként égett a tudatomba..
Nem törött el, a teteje viszont lepattant. 
A nagymama az ég felé szállt, a por a vajszínű szőnyegre hullott. 
– Szegény végre kiszabadult, úgy sem értettem, hogy fér el abban a szűk dobozban. Anyáék tették bele, azt mondták, ezentúl így fog velünk lakni. 
Mikor nem hallották elmeséltem neki mi történt velem az iskolában, de most ezek a rohadt dögök tönkretették ezt is. 
Kivel fogok ezek után beszélgetni?
Egyre jobban a falhoz lapultam, szinte beépültem  a derékszög vékony vonalába. 
Hirtelen kivágódott a bejárati ajtó. 
Anyám viharzott be rajta. A bevásárlószatyrot kiejtette a kezéből, dagadt cipó pottyant ki belőle, egészen a régóta üres, öreg füles-fotelig gurult.  
Anyám felkapta a partvist és  harcos amazonként apám mellé ugrott. Együttes erővel visszaszorították a támadást. Nagyot kattant az ajtó zárja. Tompa puffogás hallatszott. Az üvegre sárga trutymó fröccsent kívülről.
Szörnytakony – gondoltam. 
A bent maradt békákat a szüleim, egyesével kapták el a lepkehálómmal. 
Mikor este elaludtam, harlekinkaticákról álmodtam. 
Nem a klasszikus katicák voltak, angyalhajuk úszott utánuk, apró lábukon gyöngyös topán villogott, a nagymamám terelte őket ezeréves tollseprűjével egy hatalmas befőttesüvegbe. Ott úgy kavarogtak, mint a hógömbömben a szemcsék, mikor jól megráztam. Térdem a mellkasomhoz húztam. A gömbölyű melegben tudtam semmi bajom nem eshet.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.