Ugrás a tartalomra

Regál – a műfajteremtő lágerregény

A Magyar PEN Club szervezésében bemutatják a kortárs magyar irodalom egyedülálló, modern lágerregényét. Böszörményi Zoltán Regál című műve egy háromkötetes regénytrilógia első könyve, válasz korunk égető társadalmi problémáira, gyógyír, menekültválsággal és háborús félelemmel átitatott, bizonytalansággal átszőtt világunkban különösen aktuális olvasmány.

Helyszín: A Magyar Írószövetség könyvtára

Időpont: június 8., 18 óra

Beszélgetőtárs: Varga Melinda

 

„Van-e határ? Vagy csak a képzeletem játéka az egész? Ott van a határnak nevezett valami, ott elöl, a fekete éj selymébe öltözve. A határ az, amit át kell lépnem. Meg kell járnom, átjutnom rajta. Valami különleges határ, világokat választ el. Az értelem nélküli hatalom irányította világokat az értelmes hatalom kormányozta világtól. Az előzőben az emberek csak ábrándoznak, vágyakoznak a szabadságra, az utóbbiban naponta gyakorolják.”

 

Dióhéjban a regényről:

A Regál a magyar irodalom egyedülálló, modern lágerregénye, műfajteremtő könyv.

Megdöbbentő, tragikus, húsbavágó sorok a szabadságról, a kommunizmus politikai megtorlása és hatalmi autokráciája elől menekülő fiatal nőkről és férfiakról.

A Regál a dantei purgatórium, a semmiben lebegés, a bizonytalanság, a félelem, ugyanakkor a remény, a fény szimbóluma. A szabadság felé vezető kapu.

Átmeneti hely, modern láger, ahová a zöldhatáron átszökő, az életét kockáztató főhős, Tamás megérkezik, és találkozik hasonló sorsú társaival. A szereplők különféle társadalmi osztályokból jöttek, találunk közöttük matematikust, árvaházi lányokat, munkásfiút, intelligens, nyelveket tanuló fiatalt, fodrászt, de bűnöző hajlamú ámokfutókat is.

A menekülés, a félelem, a kilátástalanság, a jobb élet reménye a kapcsolódási pont a szereplők között. A politikai menekültek ezen a táborhelyen várják a kérelmek elbírálását, hontalanul, munka és megélhetés, anyagi javak nélkül, átmeneti bizonytalanságban, családjukat, szeretteiket hátrahagyva. Megtapasztalják a kiszolgáltatottságot, az embertelen munkakörülményeket és az ezzel együtt járó megaláztatást, a hol angyal-, hol pedig ördögarcú nyugati ember természetét, a magányt és az ösztönök, a szerelmi vágy mindent elsöprő, racionalitást felülíró erejét.

A cselekmény pörgős, gyakran hátborzongató, ugyanakkor költői képekkel tarkított. Mindez rendkívül plasztikussá, filmszerűvé teszi a regényt. Magunk előtt látjuk a szereplőket, a felkavaró történéseket.

Költészet és próza egyvelege, történelmi látlelet a közelmúltról, krimi, lélektani regény, szerelmi dráma.

 

A Facebook-eseményhez az alábbi linkre kattintva lehet csatlakozni: 

https://www.facebook.com/events/743239276704878/?acontext=%7B%22event_a…

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.