Ugrás a tartalomra

URBÁNUS POÉMÁK – Jakatics-Szabó Veronika és Rónai-Balázs Zoltán versképregény kiállítása

A képregény-forma alapvetően nem kíván meg epikus jelleget, vagyis cselekményt; hiszen a líra is – amelynek cselekménye többnyire nincs – lineárisan épül fel, különválasztható, kisebb gondolati elemekből. Egy képzőművész ezeket az egységeket képekké tudja alakítani.

 

 

 

URBÁNUS POÉMÁK

Jakatics-Szabó Veronika és Rónai-Balázs Zoltán

versképregény kiállítása

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Art Market művészeti eseménysorozatának egyik eseményeként impozáns tárlatvezetésben lehett részünk október 28-én Szabó Noémi kurátor jóvoltából. Az eseményt meglátogatta Szentmártoni János a Magyar Írószövetség elnöke. Jakatics-Szabó Veronika 12 festményét és számos grafikáját láthattuk a VI., Andrássy út 108. sz. alatti KOGART Galériában. Illetve különleges alkotásokat, versképregényeket. Rónai-Balázs Zoltán költő versei inspitrálták az együtt-alkotást. A kiállított anyag gondolata visszavezethető Rónai-Balázs Zoltán kortárs költő új kötettervére és elképzelésere. Ő a képregény formát saját területén belül új publikációs felületként tekinti, csakúgy, mint Jakatics-Szabó Veronika a sajátjáéban. A közlés új módjairól, új kommunikációs csatornákról való elképzeléseik megegyeznek, ez is segíti az együttműködést.
 

A művész-páros azt akarta, hogy ne zártan legyünk az írás és kép médiumában., hanem a kettő között új befogadói csatorna létesülhessen. A színes képek tehát nem illusztrációi a az egybefüggyő verseknek. A művek se nem szövegek se nem képek, hanem a kettő közötti befogadói horizontban hatnak. Az ötlet újszerűsége abban a felismerfésben rejlik, hogy a képregény-forma alapvetően nem kíván meg epikus jelleget, vagyis cselekményt; hiszen a líra is - amelynek cselekménye többnyire nincs - lineárisan épül fel, különválasztható, kisebb gondolati elemekből. Egy képzőművész ezeket az egységeket képekké tudja formálni. A versképregény a képzőművészet, ezen belül a grafika területén is egy ismeretlen, szokatlan forma, mely új területet nyit meg. A képregény-jelleg miatt formailag egy-egy vers nem képez egybefüggő szövegtestet, strófákra sem oszlik. Ebben a mivoltában képkockánként áll külön minden gondolati egység. Ezeket tekintik a versképregény építőköveinek. Nem más ez, mint annak a szemléletnek az eredménye, hogy a vers alapegységeként a sort állapítjuk meg, illetve a költeményt alkotó legkisebb gondolati egységeket. Ezek a sorok, esetleg két-sorok, mint önálló gondolati elemek, külön-külön értelmezni valót képeznek, egységet alkotva a belőlük, hozzájuk, vagy még inkább köréjük alkotott grafikával, a verset nem átértelmezve.
 

A Kogart galériában látott Urbánus poémák című kiállítás, amely a versképregény projektjük aktuális állomása, Jakatics-Szabó Veronika képzőművészeti tevékenységének új fejezete. A versképregényeket 2011 végén, Széll Zsófia német nyelvű fordításában, a Hochroth szépirodalmi könyvkiadó fogja megjelentetni Berlinben.

Payer Imre
   

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.