Ugrás a tartalomra

Knight és Lassie

1943 januárjában Holland Guyana őserdeiben lezuhan egy katonai repülőgép. Harmincöten vesztik életüket. És a harmincöt halott egyike Eric Knight őrnagy, az Egyesült Államok tisztje, ugyanakkor – neves író. Tombol a második világháború. Kinght olyan szerencsés – addig –, hogy az első nagy háborúban is részt vehetett. Érdemes eltűnődni a dolgon, hogy a mai ötvenesek az első nemzedék Európa történetében, akik nem tapasztalhatták meg, milyen az, amikor a gyerekek egyrészt tömegesen árván nőnek fel, másrészt nem kóborló, névtelen, arctalan katona az apjuk. Esetleg több tucat. Az ember, furcsa mód, ilyenkor hajlik rá, hogy azt gondolja, valamire mégis jó volt a rettenetes kétosztatú világ, amikor a nagyhatalmak egymás mogyoróiba kapaszkodva koncentráltak, nehogy a másik lépéselőnyre tegyen szert. És béke volt. Szörnyű kimondani, hogy béke volt Európában, a helyi nacsalnyik nem ugrasztja rá a szomszéd várra egy másnapos hajnalon a martalócbandát, csak mert elfogyott a bor.

Eric Knight árvagyerek, gyémántkereskedő apja lelép, elhagyja a családot, a búr háborúban esik el. Az árvagyerekben súlyosabb nyomot hagy a kiszolgáltatottság, az igazságtalanság. Édesanyja a válás után a cári Oroszországba költözik, nevelőnő. Onnan az új férjjel és apával átköltöznek az Egyesült Államokba, majd Kanadába, kivéve Ericet, aki az angliai rokonoknál marad. Tizenöt évesen csatlakozik a családhoz.

Az első világháború után kezd írni. Előbb folyóiratokba elbeszéléseket, 1934 és 1937 közt forgatókönyvíró Hollywoodban, Frank Capra kedvence, aztán regényeket jelentet meg. 1938-ban jelenik meg novelláskötete The Flying Yorkshireman (A repülő yorkshire-i) címmel, ami ismertséget hoz az írónak. A novellákat követi a folytatásokban megjelenő Lassie hazatér (Saturday Evening Post), két év után könyv alakban is kiadja. A csodakutya története Knight kutyagazdag életéből táplálkozik. Amikor 1932-ben feleségül veszi Jere Brylawski írónőt, egy farmon telepednek le Pennsylvaniában, ahol sok kutyát tartanak, köztük skót juhászt is.

Könyvei sikeresek, legolvasottabb a Lassie hazatér. Én ugyan háborús regényfolyamom idején korábban találkoztam a Légy hű magadhoz című szerelmes-háborús kombinációjával, de mint mindenki, aki megkedvelte Knight-ot, eljutottam a Lassie-hez. A második világháborúban szolgálati útján, negyvenhat évesen éri a halál.

Eric Knight, Menston, 1897. április 10. Holland Guyana, 1943. január 15., angol író.

Művei:

Fölhívás az életre, regény (Invitation To Life, 1934)

Song On Your Bugles, regény (1936)

Sam Small csodálatos élete, elbeszélések (The Flying Yorkshireman, 1938 - fordító: Szerb Antal)

Kalifornia, regény (You Play the Black and the Red Comes Up, Richard Hallas álnéven, 1938 - fordító: Nádler Pálma)

Lassie hazatér, regény (Lassie Come-Home 1940, fordító: Thurzó Gábor)

The Happy Land (1940)

This Is the Land, regény (1940)

Légy hű magadhoz, regény (This Above All, 1942 - fordító: Nemes László)

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.