Ugrás a tartalomra

Jaroslav Hašek

(1883. április 30.–Lipnice, 1923. január 3.)

1883. április 30-án születik Prágában. Apja alkoholista középiskolai tanár, ebbe hal bele, mikor Jaroslav tizenhárom éves. Lát tehát követendő mintát maga előtt. Hašek érzékeli a kettősséget is, amit később még néhány korosztály pedagógusgyerekei megtapasztalhatnak, mennyire más a követelményrendszer az iskolában, mint a kollegiális pedagóguskolónián, egymás közt, ezért a tanár léte nem analóg a hétszentséggel, gimnázium mellé jár. Végül komoly anyai ráhatással mégis elvégez valamit, banktisztviselő lesz, mint a prágai kortárs, Kafka, de néhány grádiccsal alatta. Korán rákap az ivásra, elhajtják. Ami ezután történik vele, mind követhető a Švejkből. Házaló, újságíró, kutyakereskedő. Becsavarogja a Monarchiát.

1900-tól ír, született írónak írásból legkönnyebb megélni, még ha legnehezebb is. Mindent ír, elbeszélést, novellát, tárcát, humoreszkeket, útleírásokat a maga szarkasztikus, szatirikus módján, mindent, ami könnyen, gyorsan megírható, gyors koronát terem. Prága tele lapokkal, a szerkesztők fogadják az alkoholista, vagy ekkor még csak félalkoholista (apja alkoholista tanár) Hašek írásait, politikai pamfletjeit, ő pedig lohol következő kocsmája felé. Aki azt gondolná, hogy Hašek egykönyvű író, nagyot téved.

Gyűjteményes kötetei egyre másra potyognak a kiadókból, és rövid írásaiban ugyanúgy benne az elbűvölő hašeki világlátás az összeomlás előtti Monarchiáról, mint a Švejk vaskos kötetében. 1905-ben úgy dönt, mintha a dolog ennyire egyszerű volna, kiszáll a duhaj világból, nőül veszi Jarmilácskát, akit nem is vehetne feleségül, ha nem tesz kísérletet a változásra. De mert a kényszer ritkán segít azon, aki nem érzi magát kimondottan rosszul előző életformájában, gyorsan visszacsábul a kocsmai ájerba. Jarmilácska, karján Richard fiukkal, hat közös év után lelép, hazaköltözik. Ugyanebben az évben, 1911-ben, ha lúd, legyen kövér, megalapítja az évezred legelképesztőbb politikai szerveződését (Torgyán bokázhat előtte a Magyar Megújulás Mozgalom című pártkezdeményével) A Törvény Keretein Belül Mérsékelten Haladók Pártját. Ami vicc a fennálló, és önmagát öröknek tartó állami intézmények, az alkotmányos rend kifigurázására.

1915-ben bevonul katonának. Erről nem mondanék semmit, ott a Švejk, belőle minden kiderül.

De amiről a Švejk nem szól: újságot ír a Vörös Hadseregben, politikai tiszt a bonyolult létű Cseh Légióban. Közben megismerkedik és feleségül veszi Alekszandra Gavrilova Lvovnát, az orosz hercegnőt, ahogyan ő nevezi. Azt hitte, Szibériában maradhat, de a Párt Prágába küldi, ahol bigámia miatt azonnal perbe fogják.

A legkülönlegesebb megjegyzendő: a SZU-ban végig antialkoholista. Nem iszik egy kortyot sem. De Prágában gyorsan rápótol, a másodfeleség őszinte elképedésére. 1921-ben otthagyja a várost egy sikeres üzleti tranzakció eredményeként házat vásárol Lipnicében, és nekilát a Švejknek.
Hat kötetesre tervezett regényét végül nem fejezi be. 1923. január 3-án hal meg tüdőtágulás és szívbénulás - de főként a mérhetetlen alkohol - következtében.

Kapcsolódó: Švejk orosz földön http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/644  (497)

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.