Ugrás a tartalomra

Olvasni szexi

Érdekes játékot indított a 40.000 felhasználóval büszkélkedő, magyar könyvrajongókat tömörítő közösségi oldal, a Moly.hu. A portálon divatos „kihívások” lényege, hogy egyes szövegekhez, kötetekhez, életművekhez kapcsolódó feladatokat kell teljesíteni, például elolvasni Edgar Allan Poe A holló című művének összes fordítását vagy a következő év januárjáig Agatha Christie összes művét. Ezt spékelték meg a szerkesztők a Nude Reading Is Sexy (Meztelenül olvasni szexi) programmal, amelynek lényege, hogy az egyes felhasználók fedetlen testrészeikkel pózolhatnak kedvenc könyvük társaságában. A fotósorozat rendkívül népszerű, a könyvmolyok pedig hét éven keresztül bővíthetik az albumot, amelyről a portál folyamatos értesítést küld.

Morn fotója

A testelméletek és a testkultusz korában, a szexuális forradalom után nem meglepő, hogy a nicknév mögé bújó figura előbb-utóbb szeretné eleven szövettel gazdagítani a szikár betűket, és ezzel még inkább élővé tenni a kezébe kerülő szöveget. Az olvasó így kiélheti minden exhibicionizmusát, megmutathatja, hogy ő is van olyan figyelemfelkeltő, mint egy borító. Emellett sikeresen pályázhat a pop-art Andy Warhol-féle 15 perces hírnevére. Akár még az írót és a könyvet is megszorongathatja, hiszen egy megfelelő kompozíció művészi szintre is emelkedhet. De a humor eszköztárából is szép számmal merítenek az eddigi képek. A Kis kukac könyv, például, egy férfi altestét takarja, egy Klimt-modellnek is beillő hölgy pedig festménnyel borított albummal fedi el testét, egy apró könyvet olvasva.

A Meztelenül olvasni szexi mozgalom egyik következménye akár az is lehet, hogy előbb-utóbb azokat is könyvmollyá teszi, akik csak kukkolni szeretnének. Hiszen a borító mögé nézve akár fontosabb dolgot is találhatnak, mint egy-egy fedetlen testrész. De tekinthető olyan marketingfogásnak is, amely „a pucérsággal minden eladható” szellemében próbálja népszerűsíteni a kultúrát. Emellett lebont egy olyan tévképzetet a könyvmolyokkal kapcsolatban, hogy az olvasó ember prűd, visszahúzódó és súlyfelesleggel rendelkező könyvtáros egy kis falusi, gyertyafénnyel megvilágított szobában. Ha az írott betű szeretné még tartani pozícióit a szélesvásznon pergő filmekkel szemben, akkor hasonlóan bátor akciókra van szükség. Hiszen mi más juttathat el egy jó könyvet az érdeklődő emberekhez, mint egy megfelelően ábrázolt emberi test, amely talán azt is bebizonyíthatja: olvasni valóban szexi.

Thor fotója

 


Képek forrása: Moly.hu

További képek:

Melchiades könyvvel fürdik

Janeeyre eltakar

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.