Ugrás a tartalomra

Aláírásgyűjtést kezdtek Czakó Gábor ellen

Czakó Gábor, Kossuth-díjas író a Duna Televízió 2012. szeptember 23-án sugárzott Klubszoba című műsorában egy történetet mondott el Örzsi néniről, akit férje a rendszeres pofonokkal „nevelt meg”. A műsorban a családon és párkapcsolaton belüli erőszak kérdéséről, fogalmáról, megítéléséről kérdezte a műsorvezető a meghívottakat, amikor az író személyes történetével próbálta felvázolni álláspontját

A történet az író nagyapjának féltestvéréhez, a már említett Örzsi nénihez kapcsolódik, akinek férje halász volt, és hétvégenként látogatott haza. Ekkor hozta a pénz mellett a szennyest is, amit a feleség nehezményezett, és zsörtölődve szóvá tett. Közben kiderült, hogy Örzsi néni az otthoni házimunkát sem végezte el, a szomszédokkal összeveszett, összeverekedett. Tehát „Örzsi néni, mint egy fúria, úgy bánt a férjével”, állapította meg a műsorban Czakó. A férj végül egy hatalmas pofont adott feleségének, amitől minden helyre állt: a házimunkát elvégezte, a szomszédokkal kibékült. A verést kéthetente megismételte a férj, mert Örzsi „koldult a pofonért”. Végül „aranyasszony” lett belőle. 

Czakó a személyes történet után szakirodalomra is hivatkozott, konkrétan a Nobel-díjas Konrad Lorenz „pofonért koldul” fogalmára Az emberiség nyolc halálos bűne című kötetéből, amelynek értelmében a gyerek néha várja, hogy helyre tegyék a szülei. Ezzel ugyanis segítenek neki eldönteni, mi a helyes magatartás. Amikor a műsorvezető felhívta a figyelmet, hogy egy felnőtt nő és egy gyermek nem azonosítható a „pofonért koldulás” mechanizmusában, Czakó láthatóan nem tudta kiegészíteni és tisztázni érvelését. Csak annyit tett hozzá: néha egy-egy felnőtt is a gyermek fejlettségi szintjén áll erkölcsileg. Majd a műsorvezető elhatárolódva csak annyit mondott: „nem szólok többet hozzá”.

Az interneten 2012. szeptember 28-án nevüket nem vállaló aláírásgyűjtők digitálisan petíciót fogalmaztak meg azzal a címmel: Vonják vissza a Kossuth-díjat Czakó Gábortól! A megosztások és az aláírók száma folyamatosan növekszik. Érthető okok miatt ezek többsége nő, akiknek egy része személyes adatait nem hozta nyilvánosságra. 

Az aláírásgyűjtés indoklásában a következő szerepel:

„Czakó Gábor 2012. szeptember 23-án, a Duna Televízió Klubszoba című műsorában a nőket – a társadalom többségét – mélyen sértő és megalázó, cinikus és aljas kijelentéseket tett.

Nyilatkozatában helyeslően foglalt állást egy olyan archaikus gyakorlat mellett, amely „természetesnek” és „szükségszerűnek” tekinti azt, hogy a férfi fizikai erőszakkal uralkodhat a nők és a gyerekek felett.

Czakó Gábor írói kvalitásainak megítélése a jövő feladata, közéleti és politikai kijelentéseinek megítélése viszont a jelené.

Mi, magyar nők, akik a magyar társadalom többségét alkotjuk, úgy ítéljük meg, hogy Czakó Gábor kijelentései felháborítóak és tűrhetetlenek.

Kijelentései nemcsak a civilizált európai morállal és társadalmi gyakorlattal, hanem az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával és Magyarország Alaptörvényével is ellentétesek.

A Kossuth-díj a legmagasabb rangú elismerés azon művészek számára, akiket a kormányzat  példaképül kíván állítani a társadalom elé. Czakó Gábor méltatlanná vált erre a szerepre.

Ezért felszólítjuk Magyarország Miniszterelnökét és Magyarország Kormányát, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a Kossuth-díjat ettől az embertől, aki az ország lakosságának több mint a felére lenéző, degradáló és sértő kijelentéseket tett.”

A szöveg forrása itt található.

A felvétel megtalálható a Duna Televízió archívumában, és az említett adás digitális változatában 31 perc 29 másodpercétől megtekinthető a cikkünkben is bemutatott rész. Szerkesztőségünk interjúkérdésekkel fordult az íróhoz, akinek a válaszait itt olvashatják.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.