Ugrás a tartalomra

Hudy Árpád: Napfényes Albion

A hajnali köd szertefoszlik a csatorna sima vizén úszó, irdatlan komphajó előtt, s mintegy megrendelésre feltárulnak a felkelő nap fényében a doveri fehér sziklák. Elértük a sziget déli partját, akár valaha a rómaiak, angolszászok, normannok, újra felülünk a buszra, s elindulunk szendvicsekkel, konzervekkel és esőkabáttal felfegyverkezve, hogy öt nap alatt meghódítsuk Angliát.

 Feltárulnak a felkelő nap fényében a doveri fehér sziklák

A Brit Birodalomnak – vagyis annak, ami még megvan belőle – tán nem a legjobb ómen, hogy meglátogatom, ugyanis egy másik impérium, a Szovjetunió eltűnt a térképről alig néhány évre rá,  hogy sikerült eltöltenem benne pár feledhetetlen napot.

​​​​​Az eurázsiai kolosszus szívében, Moszkvában semmi sem utalt a nyolcvanas évek közepén a közeli változásokra, s London kaotikus utcarengetegében is úgy lüktet az élet, mintha még mindig több világrész jelentős hányada felett trónolna a Temze-parti metropolis. Pontosabban a királynő a Buckingham-palotában.

A Buckingham-palota előtt vonul a díszőrség. A tér ilyenkor cseppet sem kihalt

Az újkori demokrácia és parlamentarizmus mintaállamában és fővárosában minden a királynőről, a királyi családról szól – ahogyan a csodált és irigyelt Északnyugat-Európában szinte mindenütt. A rendszerváltás idején, a kommunizmusból kievickélő volt szocialista országokban értelmiségi és házmester versengve bizonygatta, mennyire túlhaladott államforma a koronás fő reprezentatív uralma őfelsége, a nép felett.

 Nem spórolnak a lobogókkal. Nacionalizmus? Ugyan, az a kis és fejletlen nációk privilégiuma. – A  Mall vörös szőnyeget idéző burkolatán gördül ünnepélyes alkalmakkor az uralkodói kocsisor a Trafalgar tér és a Parlament felé. Mi gyalog mentünk

 

Londoni pillanatkép. A gyalogosnak itt jobbra kell tekintenie, mielőtt lelép a járdáról, feliratok is figyelmeztetnek. Az európai mégis balra néz, aztán menekülőre fogja a másik irányból hirtelen feléje száguldó forgalom elől 

London Eye. A „Szem”. A Temze partján szűk félóránként egyet forduló óriáskerék harminckét üveggondolájából lélegzetállító panoráma tárul a bátor turista elé.

Például a Parlament

Vagy az egykori kikötő dokkjait felváltó üzleti negyed

Ma ez uralja az Egyesült Királyságot. Ezer éve másképp volt: a Temze partján akkor a normannok emelte torony, a Tower, majd a köré épített erőd meredt fenyegetően a leigázott angolszász-kelta lakosságra.

 

Hódító Vilmos hatalmának szimbóluma, a Tower. Itt őrzik a koronaékszereket

Az erődöt manapság turistaseregek ostromolják

 

Akárcsak Windsort, a brit királyi család egyik legfontosabb rezidenciáját

 

Akárcsak Windsort, a brit királyi család egyik legfontosabb rezidenciáját

 

 

Windsori víg nők és lányok

 

A legendás pázsitok, a gyönyörű kertek rendszeres öntözéséről a természet gondoskodik

Kap belőle az ember is, de az angolok mélyen lenézik a csatornán túliakat, akik az eső ellen fóliába burkolóznak vagy ernyő alá bújnak.             

Julius Caesar óta tudjuk, hogy a szigetország időjárása nyáron is esős, hűvös, ezért a gondosan összeválogatott poggyász tetemes része meleg holmiból, váltóruhából áll. Ehhez képest többnyire otthonias hőguta kerülgeti a városon, kastélyokon erőltetett menetben vonuló csapatunkat. Akár a többi náció számtalan hasonló alakulatát.

Canterbury valóban mesés

Londonban és Dél-Angliában egyébként minduntalan honfitársakba ütköztünk. A pakisztáni vagy karibi butikos megkérdi az emléktárgyakat vizslató csoporttól, honnét jött, s a „Hungary” válaszra azonnal magyarul kínálja portékáját, nyelvünkön mondja a számokat. A számlákat és a visszajárót egyébként érdemes figyelmesen ellenőrizni, mert a tévedés emberi dolga az angol szuvenírboltban sem ismeretlen fogalom. Amint a méla undor sem, amellyel az elnézett összeget a makogó idegen elé lökik, természetesen bocsánatkérés nélkül.

De minden jó, ha a vége jó. Még az angol konyhaművészet csúcsát, a „fisendcsipszet” is ki lehet bírni, főleg éhesen. És a holtfáradt utazó már csak legyint, amikor az angol pénzváltóban nemes egyszerűséggel megtagadják, hogy beváltsák maradék szigetországi valutáját. Így továbbra is fontos emberként kúszik át a kissé rémisztő páncélvonaton a Csalagúton, s Párizsban cseréli euróra az Erzsébet királynő képével díszített bankjegyeket és érméket. De hagy egy párat otthonra is, a hosszú, téli estékre.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.