Ugrás a tartalomra

Napra jutni, könyvet venni

Szombaton lépten-nyomon belebotlottunk ezekbe a rémisztő külsejű diákokba, akik vélhetően valamely Harry Potter-epizódot reklámoztak. Vagy valami hasonlót.

Volt még rosszabb látványelem is... Ezek a katonák egy stukerrel az oldalukon a bejáratnál fogadták az embert.

A Líra Csoport oszlopos tagjai.

"Így karatézom le a kritikust, aki belémköt, megértette?" – Szilasi László a Magvető munkatársával

Esterházy Péterhez most egészen könnyen oda lehetett férkőzni. Ezúttal egyébként közreműködőként vett részt Esterházy a beszélgetéseken: Gunnar D. Hanson írót kérdezgette, valamint Norman Mane könyvét mutatta be.

Ungváry Krisztián (balra) esszéjét az Irodalmi Jelenen is olvashatják Márai Hallgatni akartam című kötete kapcsán. Mellette Tabajdi Gábor, aki szintén történész. A Kádár-rendszerről és a diktatúrákról szóló köteteiket dedikálják.

Régebbi korba visszaugorva: a Nemzeti Könyvtár című sorozat egy díszkiadványa

Szegedy-Maszák Marianne kötete frissen jelent meg a Librinél. Memoárjában felgöngyölíti családja, illetve a velük rokonságra lépő, legendás Weisz és Kornfeld család történetét.

A Libri egyébként immár kiadói csoportként, egy gyékényről, azaz egy standról árusítja a Helikon és a Park Kiadó kiadványait is. Itt épp Sárközy Bence főszerkesztő ad interjút.

Kányádi Sándorhoz jókora tülekedés árán lehetett közel férkőzni. A  május 10-én 85. születésnapját ünneplő író is vendége lesz a fesztivál vasárnapi záróprogramjának, a hagyományosan megrendezett születésnapi irodalmi szalonnak.

Ferdinandy György ugyan hat évvel fiatalabb, de az ő korosztálya is sokat megélt a történelemből.

Ugorjunk a fiatalabbakhoz: ők az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja külföldi vendégei közül ketten, és Forgách Andárs kérdéseire válaszolgatnak. A beszélgetést két etapban rendezték, tizenegy-tizenegy szerzővel, akik szinte valamennyi európai országot képviselték.

Mi Hidas Judittal büszkélkedhettünk, aki Hotel Havanna című elbeszéléskötetében női sorsokat ír meg.

A "legegzotikusabb" elsőkönyves szerző bizonnyal a cseh-kongói Tomáš Zmeškal (balra), aki nem csak óriás termetével magasodik ki írótársai közül, de mint sötétbőrű cseh író is. Az ékírásos szerelmeslevél című regénye, mely magyarul is megjelent, a cseh irodalom legjobb hagyományait folytatja – ott él benne Hašek szatirikus társadalomkritikája, Čapek futurisztikus groteszkje, Kafka rideg abszurdja.

A termekben zajló programok közül volt, amire nem lehetett bejutni a tömegtől – Závada Pált például csak a terem szélén álló tolmácsfülkébe belopózva tudtuk lencsevégre kapni. Az íróval Gyáni Gábor történész és Dávid Anna szerkesztő beszélgettek. A Természetes fény című kötet hatalmas fotóanyaggal is büszkélkedhet, de az is nagyon beszédes, hogy miről nem kerülhettek be képek e döbbenets történelmi archívumba – hívta fel a figyelmet Gyáni Gábor.

Kerékgyártó István szépen hurkolta a betűket. 

Oravecz Imre a tökéletes mondaton gondolkodik.

A fesztiválon a Goethe Intézet vendégeként vett részt Gregor Sander német író, akivel Váradi Júlia beszélgetett.

 

Spiró Györgynek most nem jött ki friss kötete, de a korábbiak közül bőven volt miből dedikálni.

Schein Gábor ezúttal viszont a gyerekeknek kedveskedett egy új kötettel: a Márciusban jaguárok című verseskötetet Rófusz Kingával dedikálta közösen.

Kollégái között is nagy sikere volt: itt épp Kéri Piroska írat alá.

...Itt pedig Gaborják Ádám. Legalább egy gyerek akad minden családban.

A Móra egyébként egy kisebb konferenciát is rendezett – egy asztalhoz ültetett szerzőket és illusztrátorokat, akik arról beszéltek, hogyan hat egymásra szöveg és illusztráció. Itt épp Kiss Ottó könyvét mutatja be a kiadó munkatársa, a Szusi apó álmot lát címűt, melyhez Baranyai András készítette a rajzokat.

Czapáry Veronika és Kukorelly Endre szívesen modellt álltak egy fotó erejéig.

Háy János Napra jutni című kötetének bemutatójára eljutni kb. ugyanannyira nehéz volt, mint a Napra. A tömegtől még a műsorben fellépő Beck Zoli, a 30Y zenekar frontembere sem fért be, de aztán gitárjával finoman beverekedte magát. Az írót Barna Imre (jobbra) kérdezgette.

Szerencse, hogy Beck beverekedte magát, mert mindjárt rá is gyújtott egy nótára. Háy-dalt játszott, természetesen.

Ez már a dedikálás...

 ...amire ennyien vártak.

A vérmes tévéinterjúi kapcsán hírhedtté vált riporternő, Kálmán Olga sem panaszkodhatott.

Czeizel Endre is a megközelíthetetlen fellépőkhöz tartozott – no nem a személyisége okán, csak épp a terembe nem lehetett beférni. Zeneszerzők – gének – csodák című munkájában a tudós folytatja a "zsenikutatás" hihetetlen izgalmas kalandját. 

Hasonlóan érdekes kutatási terület lehetne a fesztiválprogramok közönségének nemi aránya...

Bereményi Géza március 15-én kapta meg a Magyar Érdemrend Középkeresztjét – itt épp a Vadnai Bébit dedikálja.

Megjött a szép idő, úgyhogy a szabadban a Millenáris parkjának nagyszínpadán Szalóki Ági szórakoztatta a legfiatalabb közönséget.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.