Ugrás a tartalomra

Bárdos József paródiái – Szakácsmesterségnek tüköre

 
 
Petőfi Sándor
 
Káposzta télen
 
(konyhaművészeti szakköltemény)
 
 
Hej, mostan káposzta tényleg a káposzta!
Mert a szakácsnéra a frászt jól ráhozta,
Pár külső levelet,
Amiket leszedett,
És nagy könnyelműen betett a levesbe,
Mind kukacok rágták hosszába-keresztbe.
 
 
Nincs a belsejében, igaz, kukac ottan,
Sem káposztalepkék nem lepik rakottan,
De akár a citrom,
Ami már picit rom,
S zöldes penészgombák foltjától deresül
Lenn a hűtő alján, bűzhödik jelesül.
 
 
De üres a hűtő, üres kamra és spájz,
Romlott joghurtokból maradt némi csuszpájz,
Két csírázott krumpli:
Azt is ki kell dobni.
Vagy leves vagy semmi! Ahogy mondta Caesar.
Főzni ma már luxus, oly magas a gázár.
 
 
Mert akkor lenne csak bú s jajveszékelés,
Akkor nőne orrunk- s fülünkre nagy kelés,
Ha a káposztából,
Annak is nagyjából
Székely módra főznénk bográcsos eledelt,
s mondhatnánk, hogy bendőnk bőséggel vele telt.
 
Majd uralkodnának szelek és viharok,
Egyik gyomor táján magasan kavarog,
Másik alant nyargal
Szikrázó haraggal,
Mennydörgése rémes ágyúk bömbölése,
Hasonlatot jobbat nem tudnék rá én se.
 
 
Mint kiűzött király országa széléről,
Visszapillantunk még a leves végétől
Mérges tekintettel:
Mindent ő cseszett el!
S mire elrothad a káposzta torzsája,
Lehervad szakácsnénk mosolyának bája.
 
 
 
 
Nagy László
 
KI ISSZA MEG A KEVERTET
 
 
Séfem ha végleg kimerült,
ki vigyázza majd a menüt?
Fánkot ki kever vacsorára?
Ki ügyel föl a sültbárányra?
Fokhagyma-szeletté ki bírja
a vöröshagymát fölvágni sírva?
Ki recéz spékkel felezett
pulykákat, felsálszeletet?
S az étteremből kicsoda szállít
háromfogásos karmonádlit?
Séfem ha végleg kimerült,
ki kever gyomorkeserűt?
S ki eszi meg magában nyersen
e menza-koszton írott versem?
 
Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.