Irodalmi Jelen
 • Bárdos József

  A halász leánya

  Képíró Ágnes rajzaival

  Egyszer volt, hol nem volt, akkoriban, amikor még Szent Péter is itt bóklászkodott az Alföldön, történt, hogy a szegedi halászok között nagy volt a zúgolódás-morgolódás. Betért hát a tanyájukra Szent Péter, látni akarván, mi is az a nagy baj. A halászok befogadták őt is, akár a többi arra járó idegent. A szegedi nép mindig híres volt jó szívéről, vendégszeretetéről.

 • Bárdos József: Dómaci és más mesék

  Dómaci és más mesék

  0 Ft
  A mesekönyv elsősorban az olvasmányokkal mostohán kezelt 6-10 éves korosztályt célozza, akik már nem szeretik a „dedós” történeteket, de még élvezik a mesét, és már értik az humoros-ironikus játékokat.
 • Bárdos József: Magánkurzus időgéppel

  Magánkurzus időgéppel

  0 Ft

  "Mindenről meg akarok feledkezni, ami volt, ami van, és ami lehet. Csakhogy a világ nem ilyen. Érzem, hogy minden óraötéssel közelebb kerülünk a végső pillanathoz. Amitől csak még vadabbul kívánlak, most akarok elégi egészen, mert hát ki tudja mi lesz azután." 

 • Bárdos József - Kísértetregény

  Kísértetregény

  0 Ft

  Kísértetregény – igazi szellemmel. Krimi – nem egészen igazi halottal, Agatha Christie modorában. Modern gazdasági hátterű bűnügy – szerelemmel első látásra. S aki azt hinné, hogy ilyet ma már nem lehet, elhamarkodottan ítél. A szerző briliáns humorral megírt,a hasonló témájú mai sikerkönyveket parodizáló történetei ugyanis csak ürügyként szolgál arra, hogy egészen másról, nagyon is komoly dolgokról essék szó, hogy bevezessen az írói alkotás gyötrelmeibe, a könyvkiadás rejtett bugyraiba.

 • Bárdos József - Irodalmi balkézikönyv

  Irodalmi balkézikönyv

  0 Ft

  A könyv kapcsán Karinthy jut eszünkbe: az, hogy a szerző az Így írtok ti harmadik évezred eleji eresztését teremtette meg. Mégpedig a nagy elődhöz méltóan. A parodizált klasszikus és jelenkori írók, költők munkáinak – mellesleg általában a magyar- és világirodalom – fölényes ismeretében, kellõ mennyiségű humorral és szarkazmussal (ez utóbbi a szerző szerint „erőteljes illatú, gyakran csípős, fül- és orrsértő költői eszköz”).

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  A könyvek életre kelnek

  A főként képi-elektronikus tartalmat közvetítő mobileszközök uralta világban „igen nagy öröm értesülni arról, hogy akadt Magyarországon egy kis csapat, amely sajnálkozás helyett nekifogott a hagyományos, könyv alapú irodalmat zenével, hangzó nyelvvel dúsított interaktív szöveges-képi médiatartalommá formálni”. – A gyermekközpontú, interaktív könyveket, hangoskönyveket népszerűsítő BOOKR Kids kiadót és olvasás-, továbbá képességfejlesztő kiadványát Bárdos József mutatja be.

 • TOP 10 – 2018. szeptember

  Az Irodalmi Jelen szeptemberi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • Irodalmi Jelen
  Rimóczi László

  Könyvek nyárra dióhéjban 5.

  "Ez az út, a könyv tapasztalata szerint, nem elsősorban szégyenkezésre méltó, hanem inkább izgalmas és kalandos. Igazi fölfedezés, a kiscserkészek és a kisnővérek kijönnek a napra a fullasztó hátsó szobákból." Rimóczi László olvasóbarát terjedelmű írásai Bárdos József, Féja Géza, Sausic Attila és Borgos Anna új köteteiről. 

  Bárdos József: A klasszikus tündérmesék korszerűsége

 • TOP10 augusztus

  TOP10 – augusztus 2018.

  Az Irodalmi Jelen augusztusi TOP10-es ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • Irodalmi Jelen

  A mesemondás tanulható

  Amerikában mesterszakon oktatják, Magyarországon viszont nem szánnak rá időt a felsőoktatásban. Mesemondók márpedig vannak, válaszolhatnánk Zalka Csenge Virág könyvének címével, amely a műfaj nemzetközi világát mutatja be.

 • Dr. Bárdos József az Irodalmi balkézikönyvvel
  Irodalmi Jelen

  „A hagyományokat túl patetikusan, hamis komolysággal tálaljuk”

  Nyugodtan rajzoljanak a diákok partiszemüveget Petőfinek, de mindig beszélgessünk a gyerekekkel az olvasott szövegben megjelenő problémákról, miközben bátran használjuk az okostelefonokat is az oktatásban – javasolja dr. Bárdos József, az Irodalmi Jelen esszédíjas szerzője, aki elárulta azt is, hogy van még mit kutatni Madách Imre életművében.

 • Irodalmi Jelen

  Bárdos József: Magánkurzus időgéppel

  "Mindenről meg akarok feledkezni, ami volt, ami van, és ami lehet. Csakhogy a világ nem ilyen. Érzem, hogy minden óraütéssel közelebb kerülünk a végső pillanathoz. Amitől csak még vadabbul kívánlak, most akarok elégni egészen, mert hát ki tudja mi lesz azután."

 • Irodalmi Jelen

  Bárdos József: Újabb szócikkek a Balkézikönyvhöz

  Benyomás: Szinesztéziás kifejezése annak, ha egy nő nagy hatással van egy férfira, illetve irodalmiasan kifinomult kifejezése annak, amit egy ilyen férfi az adott nővel e hatás eredményeképpen csinálni szeretne.

  Hallomás: Az irodalom legfőbb forrása. A halláskárosult író félreérti az eseményeket, és így azok irodalmi formát öltenek.

 • Irodalmi Jelen

  Bárdos József paródiái – Szakácsmesterségnek tüköre

  Nincs a belsejében, igaz, kukac ottan,
  Sem káposztalepkék nem lepik rakottan,
  De akár a citrom,
  Ami már picit rom,
  S zöldes penészgombák foltjától deresül
  Lenn a hűtő alján, bűzhödik jelesül.

 • Irodalmi Jelen

  Bárdos József: Csodatévő magyar irodalomtörténészek

  Ezek után már azon sem fogok meglepődni, ha egy szép napon egy magyar irodalomtörténész (biztosan magyar lesz, mi más lehetne?!!), bejelenti, hogy az ókori Athén vagy Spárta romjai között rábukkant arra a DVD-re, amelyre Homérosz dédunokája az Iliász, az Odüsszeia és a himnuszok hiteles, eredeti, teljes szövegét mentette ki dédapja rámaradt számítógépéből, amikor i. e. 480-ban a perzsák már annyira megközelítették a házát, hogy menekülnie kellett.

 • Bárdos József

  Tessék vigyázni a gyógyító mesékkel!

  Bárdos József jegyzetét olvashatják a gyógyító mesék divathullámát meglovagoló kiadványokról, amelyek gyakran félrevezetik a gyanútlan vásárlót.

 • Irodalmi Jelen

  Bárdos-paródiák – Kosztolányi Dezső: A magyar szépségkirálynő; Kosztolányi Dezső: Mostan zöldségfélékről álmodom

  Fejes káposztát, zellereket főznék,
  s egy kacskaringós, kedves karfiolt.
  S akarok újra sok vöröskáposztát,
  vörös-, fok-, póréhagymát, ami volt,
  és kellene még zöldség sok ezer,
  és kellene még aztán milliom:

 • Bárdos József

  Illusztráció, giccs, gyermekkönyv-kritika

  Varga Emőke Illusztráció a teóriában, a kritikában, az oktatásban című könyve apropóján dr. Bárdos József mond véleményt a magyar illusztrált kiadványokról és a velük foglalkozó, kritikátlan kritikusokról.

 • Irodalmi Jelen

  Bárdos-paródiák – Esterházy Péter: Száz mondat a regényírásról; Varró Dániel: A ketshup második éneke

  Nyúlós-málós
  Kecsap Áron,
  olyan, mint egy
  makacs álom.
  Vigyázz, lecsap a kecsap!

 • Irodalmi Jelen

  Bárdos József: Vallomásos ügy – nyári krimi (8.) – Befejező rész

  Fura ez az egész. Majdnem egy évig fontolgattam, mit tegyek azzal, akit gyűlölök. és most, hogy az első gyilkosságon túl voltam, egy óra elég volt, hogy elhatározzam, elteszem az útból Virágnét. Hiszen ha ő nincs, helyreáll a terveim szerinti rend. S meg is tettem, habozás nélkül. Azt hiszem, túl könnyen határoznék most már egy-egy életről. És higgye el, kedves Gaál, van még néhány, akitől szívesen megszabadítanám a világot.