Ugrás a tartalomra

Fiatal irodalom Beregszásztól Kolozsvárig

Kolozsvári Kikötő – Kárpát-medencei fiatal magyar írók találkozója címmel az Erdélyi Magyar  Írók Ligája és a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Fővárosa szervezte irodalmi maratonon a magyar nyelvterület minden szegletéből érkező fiatal alkotók olvastak föl a Bulgakov kávézóban – Bogya Éva Tímea ott járt a fedélzeten.

 

A Bulgakov emeleti termében Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke üdvözli a szépszámú közönséget, majd bemutatja a kolozsvári irodalmi kikötő tengerészeit, az első körben felolvasó fiatal szerzőket – hét helyett csak hatot, ugyanis Csider István Zoltánnak nem sikerült eljönnie Kolozsvárra.

Kolozsvári kikötő

A felolvasást a Beregszászról érkezett Shrek Tímea kezdi Nyolcvankét rubel című, családtörténet köré építkező rövidprózájával, utána a zentai Barlog Károly lép színre I’m sick of you című zeneprózájával, amelyet Iggy Pop azonos című dala ihletett.

Őt követi Finta Klára Enikő, a legfiatalabb hajós, kolozsvári középiskolás, aki Lépegető című prózai írásából olvas fel részleteket, majd Horváth Benji szintén kolozsvári költő és slammer következik  Beatcore kötetéből a Böjt után vihar jön, belekiabálsz című versével.

A hajó ezután Délvidék felé veszi az irányt, Csík Mónika szabadkai költő és újságíró kezében a kormányrúd, a Tükröződés című mikroprózáját és Vonat, kávé, miegymás című versét hallgathatjuk meg. Az első kört Márkus András kolozsvári költő Hűséges kutyám, a nihil, Deadline, Pont annyi amennyi és November 2 szövetségnek  című költeményei zárják.

A felolvasást beszélgetés követi, Karácsonyi Zsolt a kortárs irodalom tanításáról kérdez. A jelen lévő alkotók szerint e szempontból a tankönyvek az egész magyar nyelvterületen – az anyaországban és külhonban egyaránt – használhatatlanok, ennek ellenére van érdeklődés a fiatalok körében a kortárs irodalom iránt, csak el kell hozzájuk juttatni. Erre jók az olyan közönségtalálkozók, amelyekre Kolozsvárott került sor az elmúlt néhány napban, a kikötő költőtengerészei ugyanis a Bulgakov mellett több középiskolában is lehorgonyoztak.

Karácsonyi arra is kíváncsi volt, hogyan viszonyulnak a fiatal költők az idősebb generációhoz és viszont. A Délvidéken és Kárpátalján megfigyelhető egy generáció-kiesés a kivándorlás miatt, de összességében van átjárás idősebb és fiatal nemzedékek között. Shrek Tímea ezt azzal magyarázta, hogy a kárpátaljai fiatal írók nem használnak káromkodást, trágár szavakat a szépirodalmi szövegekben.

Rövid szünet után a Kárpát-medencei kikötő kolozsvári állomásának hét másik hajósa léptett a fedélzetre, a kapitányi szerepet pedig Balázs Imre József vette át. A moderátor első körben arra volt kíváncsi, mennyire befolyásolja a pályakezdést az alkotók kötődése születési helyükhöz.  Volt, aki meghatározónak, identitása részének gondolja a szülőföldet, másoknak ambivalens érzései vannak ezzel kapcsolatban, vagy nem tulajdonítanak különösebb fontosságot a szülőhelynek.

Újabb felolvasókör következik: Lőrincz P. Gabriella kezdi, a Fény-hiány című, második kötetéből a Rezgés, Párbeszéd és Másvilág című verseket osztja meg a hallgatósággal. A másodikként felolvasó Bálint Tamás udvarhelyi költő legújabb kötetéből, a Lávsztoriból ad elő néhány verset, majd Adorjáni Panna Anya és apa el fognak válni című prózája következik.  Marcsák Gergely ungvári költő-író és pedagógus Karácsonyi történet című prózáját olvassa fel, amelyben a XXI. századi Jézus születését írja le.

Kolozsvári kikötő1

Ayhan Gökhan rejtélyesen csak annyit közöl magáról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar szakán végzett. A modern líra egyik legtehetségesebb alakjaként tartják számon. Két kötete jelent meg: a Fotelapa és a János és János.  Utána Áfra János, az Alföld és a KULter.hu folyóiratok szerkesztője olvasta fel Családi képtár című versét. A kört lezáró Kollár Árpád Tárkony és a megvilágosodás című rövidprózáját osztotta meg, amelyben Tárkony költő, és a legjobb barátja Oregán.

Balázs Imre József második körben a kötetre mint irodalmi mérföldkőre kérdezett rá. Lőrincz P. Gabriella első kötete „véletlenül” született meg, de része a pályakezdési folyamatnak, még ha elhamarkodott volt is. Marcsák Gergő szerint egyértelműen mérföldkő az első kötet, nem úgy, mint „Facebook-költészet”, amelynek nincs szakmai alapja. Áfra János az irodalmi folyóiratokban való publikálás szerepét hangsúlyozta.

Az estet újabb felolvasás zárta.

                                                                                                            Bogya Éva Tímea

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.