Irodalmi Jelen
 • Ráday Zsófia

  A Hajdúböszörményi Írótábor jobb bármelyik nyaralásnál

  Ráday Zsófia összefoglaló naplója a VIII. Hajdúböszörményi Írótáborról

  Július 17., hajnali 2 óra 48 perc, amikor elkezdem a naplóm a táborról,  legtöbb ismerősöm Kis Grófóra, Korda Gyuri bácsira vagy PIXA-ra (illetve ezek tetszőleges arányú egyvelegére) mulat az ország valamelyik pontján hősies fesztiváltúlélőként.

 • Irodalmi Jelen

  Kolozsvári Magyar Napok irodalmi dömpinggel

  Azt már megszoktuk, hogy több száz program pörög egyszerre a Kolozsvári Magyar Napokon, ahogyan azt is, hogy minden napra jut bőven irodalomból is. Mutatjuk az idei, az Erdélyi Magyar Írok Ligája, a Helikon és az Almásy László Kultúrtörténeti Kör által szervezett felhozatal kiemelkedő irodalmi rendezvényeit.

 • Irodalmi Jelen

  Szakmai tanulságok, kötettel és kötetlenül

  Az Alföld folyóirat és a dokk.hu portál voltak a Hajdúböszörményi Írótábor negyedik napjának meghívottai, délután Szeles Judit és Kollár Árpád kötetbemutatóiba kapcsolódhattunk be, az est pedig koncerttel és diszkóval zárult.

 • Irodalmi Jelen

  Bemelegítés InstaVerssel, Marno János és Papp-Für János költészetével

  Négy íróiskola, irodalomhoz kötődő társművészeti szemináriumok, előadások, izgalmas könyvbemutatók várják a Hajdúböszörményi Írótábor zömében középiskolás tollforgatóit – Branczeiz Anna beszámolója az első napról.

 • Irodalmi Jelen

  Kortárs versdialógus – az Irodalmi Jelen költészet napi versösszeállítása

  …a költészet végtelen hatalma
  nyűgözzön le.
  Ezért, és csakis ezért ér

  …a költészet végtelen hatalma
  nyűgözzön le.
  Ezért, és csakis ezért érdemes élni!

 • Irodalmi Jelen

  A fa születése – Áfra János verse Kővári Attila festményeihez

  Szilárdságod igazolás lesz az érkezőknek,
  fölemelkedve évszázadok alatt uralni kezded
  a lépteket, a biztonságot vesztő tájakat,
  ahol egymást már kiabálva sem hallják
  nehezedő levegővételek közt az emberek,
  és észre sem veszik majd, milyen kitartón
  felügyeled értük a szabadító enyészetet.

 • Irodalmi Jelen

  A marketing nem szitokszó

  „Engem nem a testi szenvedés vonz, sokkal inkább a pszichoszomatikus folyamatok, a fizikai és pszichés zavarok működése, illetve ami addig elvezet, de még ettől is jobban foglalkoztat, ami mindezeken túl van, a metafizika” – Áfra Jánossal a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjról, a kortárs magyar irodalom népszerűsítéséről, vers és képzőművészet, a Glaukóma és a Két akarat viszonyáról beszélgettünk.

 • Irodalmi Jelen

  Fiatal irodalom Beregszásztól Kolozsvárig

  Kolozsvári Kikötő – Kárpát-medencei fiatal magyar írók találkozója címmel az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Fővárosa szervezte irodalmi maratonon a magyar nyelvterület minden szegletéből érkező fiatal alkotók olvastak föl a Bulgakov kávézóban – Bogya Éva Tímea ott járt a fedélzeten.

 • Irodalmi Jelen

  Alternatív Nemzeti dalok

  Az idei március 15-e alkalmából megpróbáltunk egy időkaput nyitni a 20–21. század és 1848 között. Arra kértünk kortárs költőket, hogy ajánljanak olyan alternatív Nemzeti dalokat, amelyeket szívesen küldenének az egykori forradalmároknak és a ma olvasójának is. Áfra János, Debreczeny György, Hegedűs Gyöngyi, Hegedűs János, Lennert Tímea, Marczinka Csaba, Orcsik Roland, Varga Melinda és Vass Tibor válaszait olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Hol nyaral, és mit olvas az író? (2. rész)

  Nyári körkérdésünkben arról faggattunk írókat, költőket, hol töltik a nyarat, és milyen könyvet pakolnak hátizsákjukba. Ezúttal Áfra János, Hevesi Judit, Rónai-Balázs Zoltán, Szabó Tibor Benjámin és Varga Melinda válaszait olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Áfra János felolvassa verseit

  Arcot a versnek sorozatunkban ezúttal a Glaukóma című verseskötet szerzője olvassa fel legújabb verseit.

 • Irodalmi Jelen

  Tábor tollal és gitárral 1.

  A II. Hajdúböszörményi Írótáborról készült riportfilmünkben betekinthetnek a szemináriumokon folyó munkába, és ízelítőt adunk a tábor hangulatából is.

 • Költők és kórképek
  Irodalmi Jelen

  Költők és kórképek

  Lírai képek kórtörténeti hátterét boncolgatta Szegeden Áfra János és Lázár Bence András. A kanapéra és a műtőasztalra Molnár H. Magor fektette fel a pácienseket.

 • Irodalmi Jelen

  „Idén nem hosszabbítottam előfizetést” – Évértékelő körkérdések 2011/6

  Az Irodalmi Jelen a 2011-es év irodalmi eseményeiről, könyveiről és a közeledő világvégéről kérdezett írókat, költőket, szerkesztőket, irodalomszervezőket. Ezúttal Áfra János, Braun Barna és Király Farkas válaszait olvashatják.