Ugrás a tartalomra

Versnyár az IJ lírikusaival

Az Irodalmi Jelen nyári körkérdéssorozatával szeretnénk megmutatni olvasóinknak, milyen is egy költő nyara, ezzel is közelebb hozva olvasót és költőt. Elsőként Acsai Roland válaszait olvashatják.

Ha módodban állna időutazni, melyik klasszikus poétát hívnád meg magaddal nyaralni, hová utaznátok, és miről beszélgetnétek?

Ted Hughest. Mert ő is sokat írt az állatokról. A sólymokról beszélgetnék vele (mivel én is írtam róluk egy versciklust).

Ha könyvtárszobádból egyetlen könyvet vihetnél magaddal egy földönkívüli nyaralásra, melyik lenne az?

Terry Pratchett-től a Csip-Csap népeket. Fantasy-író klasszikusról van szó, aki a humoros fantasyt művelte. Egy nagyon kedves költőbarátom megkérdezte tőlem a minap, hogy szépirodalmat nem akarok-e fordítani. Erre én azt feleltem, hogy nem, hiszen olvasni is szinte csak zsánerirodalmat olvasok prózában (főleg fantasyt, néha sci-fit). Soha nem voltam sznob, a popkultúrát mindig ugyanannyira tartottam, mint az úgynevezett magasat. A saját műveimben is igyekszem keverni a különféle regisztereket. Szerintem Neil Gaiman például sokkal jobb író, mint Tolsztoj.Terry Pratchett meg jobb író, mint Thomas Mann.

Ha kellene írnod egy SMS-verset a nyárról, melyik négy szóra építkeznél?

Az út mellett mindennapi

szentségimádás:

a napraforgók egy növényként

fordulnak az égen lógó ostya felé.

Milyen színű a te nyarad, van-e illata, hasonlítható-e valamihez, milyen metafora találna leginkább hozzá?

Babarózsaszín, mert hamarosan megszületik a második kislányom.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.