Ugrás a tartalomra

Gömöri György: Még egyszer Békássyról

Mindenekelőtt a szocialista forradalmárként ismert Duczynska Ilona nem „felmenője”, hanem unokatestvére volt Békássy Ferencnek. Ami a Bedales iskolát illeti, azt éppen liberalizmusa, modern szemlélete választotta el, illetve emelte ki az angol magániskolák közül. A fiatal Békássy részben művelt és széles látókörű édesanyjának, részben a Bedales nevelési elveinek köszönhette különleges nyitottságát a történelem-szemlélet és a modern irodalom iránt. De ami Cambridgeben aratott sikereit illeti, azt legalább annyira köszönhette külsejének és modorának, behizelgő személyiségének, mint „rendkívüli tudásának”. Azt, hogy ő lett az exkluzív „Apostolok” társaságának első külföldi tagja, nem intellektuális kiválóságának, hanem főleg barátai, John Maynard Keynes és James Strachey ajánlásának tudható be. Ez különösen szembetűnik, ha megnézzük a Társaság második, nem sokkal Békássy után megválasztott külföldi tagját, aki nem más, mint Wittgenstein, a később világhírű filozófus, akit Bertrand Russell ajánlott tagnak.

Békássy életét és munkásságát az elmúlt húsz év során főleg ketten kutatták: Weiner Sennyey Tibor és e sorok írója. Mindkettőnk publikációi könnyen elérhetők, ezért különös, hogy Papp Dániel írásában csupán egyetlen forrásra támaszkodik, voltaképpen azt ismerteti: Éder Zoltán hungarológus írására Békássyról. Ez nehezen érthető, hiszen Weiner Sennyey Békássyra vonatkozó szövegeinek nagyobbik része éppen az Irodalmi Jelenben látott napvilágot, és elég sokan tudják, hogy ő évek óta szorgalmas munkával kiadásra készíti elő Békássy Ferenc, a fiatalon meghalt költő és esszéista összegyűjtött műveit, amelyek között Békássynak számos angolul írt műve is szerepel magyar fordításban.

Végül a cambridgei emléktábla ügye. Erről a legérdekesebb információ éppen Wittgensteintől származik (már eddig is olvasható volt a Jelképes jelenléteink c. 2007-es EKE-kiadványban közölt írásomban). Igen, igaz, hogy bár Békássy az angolokkal szövetséges oroszok ellen harcolt, és esett el az első világháborúban, mégis emléktáblája van a cambridgei King’s College-ban, amelynek diákja volt. De miért van ott külön emléktáblája? Azért, mert amikor a kollégium közös emléktáblát állított angol hősi halottainak és Keynes javasolta, hogy Békássy nevét is vegyék erre föl, W.R. Sorley, az etika professzora tiltakozott ez ellen – az ő fia, különben szintén verselő Charles Sorley, ugyancsak az első világháborúban esett el! Keynes ezt a kifogást méltányolta, és Sorleynak úgy látszik nem volt már kifogása az oldalfalon látható külön kis emléktábla ellen – ami azóta is zarándokhelye a Cambridgebe látogató magyaroknak. Angol fairness? Igen, de nem az angol társadalom, hanem csak egy cambridgei kollégium tanárainak nemzetek feletti igazságossága.


 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.