Ugrás a tartalomra

Fahéjas kert a Kolibri Fészekben

Az író legutóbbi kötetének, a Saját perzsának súlyos, komor témája után nem várt újdonságként jelent meg a mesekönyv. A gyerekeknek szóló történeteknek a felnőtt olvasók számára is mesélnek a hétköznapok visszáságairól és apró csodáiról.

A Kolibri Fészek színpada előtt egy osztálynyi gyerek hallgatta Mészáros Tamást, a Kolibri színház színészét, Egri Mónikát, a könyv illusztrátorát, Balázs Eszter szerkesztőt és magát a szerzőt, Sopotnik Zoltánt. Ez volt az első közös rendezvénye a Kolibri Kiadónak és a Kolibri Fészeknek, és bizonyára lesz folytatása a kezdeményezésnek, ugyanis megfelelő helyszín a gyermekközönség befogadásához.

 Nem voltak a kis olvasók számára követhetetlen irodalmi viták, okfejtések, és a tapasztalt szervezők az irodalmi mű befogadásához szükséges hangulatról is gondoskodtak: a meghitt, kis térben jól megvilágították a színpadot, a gyerekek pedig színes párnákon foglaltak helyet, pedagógusaik kicsit távolabb, de azért elérhető közelségben maradtak.

Mind a négy szereplő maximálisan alkalmazkodott a közönség életkorához: Mészáros Tamás rövid, mozgalmas részleteket olvasott föl a kötetből, lépésről-lépésre vonták be a gyerekeket a Fahéjas kert világába, kérdéseket tettek föl a fölolvasott és a beszélgetésben elhangzott részekkel kapcsolatban. Ehhez segítségül szolgált a könyv illusztrációiból készült kiállítás, mely a színpad hátterében volt látható. A sikeres válaszokat csokoládéval jutalmazták. Nem is kell mondani, mekkora motivációt jelentett ez a kisiskolások számára, akik időnként megdöbbentően bölcs és elgondolkodtató, vagy kifejezetten szórakoztató válaszokat adtak. Például arra a kérdésre, hogy miért ez a neve Legyen Pálnak. Ő különleges szereplő a könyvben, ahogy Sopotnik Zoltán elmondta: olyan figura, aki mindenhol megjelenik, ahol kiejti valaki a száján azt a szót, hogy „legyen”. Ebből vicces és sokszor kellemetlen helyzetek is adódnak a történetekben.

 A Fahéjas kert világa rendkívül jól eleveníti meg a gyerekek színes fantáziabirodalmát, számukra érthető és megnyugtató választ adva a félelmekre, az ismeretlenre, minden olyan fenyegető dologra, mely szorongással töltheti el őket: a félelmeket át lehet alakítani kapuskesztyűvé, a kártyafigurák megelevenednek a felnőttek kezében, Lassú Báró és a Nagyapa pedig kifejezetten archaikus, szeretnivaló figurái a könyvnek. Különleges szereplői viszont a Fahéjas kertnek a Hecc macskák, a Sacc kutyák vagy a Lépeklények. Ők mind különálló kis világokat testesítenek meg, mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek üzennek a tulajdonságaikkal.

A könyvbemutató végén a két legtöbb helyes választ adó iskolás dedikált példányt vehetett át Sopotnik Zoltántól, majd lehetőség nyílt közelebbről is megtekinteni a könyv illusztrációiból készült kiállítást.

 

Szöveg és fotók: Csepcsányi Éva

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.