Ugrás a tartalomra

Jelige: Szürkebarát – A hírnév kötelez

A főnököm ragaszkodott hozzá, hogy elmenjek arra az üzleti vacsorára. Nem volt kedvem hozzá, de állítólag nagyon jó ott a borjúpaprikás, így beletörődtem abba, hogy öltönyben kell töltenem az estét.

A paprikás tényleg hibátlannak bizonyult. A hús szinte elolvadt a számban, a galuska pedig habkönnyű és tökéletes textúrájú volt.

Még le se nyeltem az utolsó falatot, amikor a pincér már ott állt az asztalunknál.

– Hozhatok egy pohár bort? Kitűnő Badacsonyi Szürkebarátunk van, remekül illik a borjúhoz!

Szürkebarát! Mennyit ittam a Borpatikában, az egyetemi évek alatt! Különösen a vizsgák után fogyott rengeteg. Az volt a szokásunk, hogy aki végzett, beült az italmérésbe, és megvárta a többieket. Aki megbukott, a társaság minden tagját meghívta egy pohár borra.

A mesterséges intelligencia vizsgát követően Szőllősy Karesz, akire mindig lehetett számítani a potyaital mennyiségének kalkulálásakor, feldúlt arccal ült le közénk.

– Ilyen szívás nincs! – jelentette be köszönés helyett. – A második turnusban várakoztam a terem előtt, amikor odajött hozzánk egy ismeretlen csóka. Öltönyben volt, a fene se gondolta volna, hogy nem vizsgázni jött. Nem kötelező bejárni, honnan kellene mindenkit ismernem!

A kollokvium két részből állt. Egy elméleti és egy gyakorlati tételt kaptunk. Elméletből az előadó, Tadeusz faggatott minket, a programozási feladatot viszont Zsöminek kellett bemutatni. Zsömi, a fiatal doktorandusz, a gyakorlatot tartotta, de csak az évfolyam egyik felének. Karesz nem hozzá járt.

– Persze megint nem bírtam magammal, egyből letámadtam – folytatta a történetet. – Ismered ezt a Zsömit?

– Ja! Elég közelről.

– És milyen? Nagyon szemét?

– Inkább csak olyan középszemét! De, tudod mit? Most rögtön gyere be velem, adok egy feladatot, győződj meg róla személyesen!

– És mi történt? – kérdeztük kórusban Kareszt.

– Hát, gyerekek! Tudjátok, a hírnév kötelez! –  felelte bánatosan, majd intett a pincérnek, és rendelt mindenkinek egy pohár Szürkebarátot.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.