• A tus útja

  Anna Pantsireva kiállítása

  Hogyan kel életre a különleges, növényi eredetű, ébenfekete vagy vérvörös tinta a rizspapíron, és hogyan kezd párbeszédbe a Tao-te-king a tusrajzokkal – többek között ezt is láthatta az Országos Idegennyelvű Könyvtár közönsége Anna Pantsireva festőművész kiállításán, mindezt a koto nevű, lenyűgöző kínai hangszer dallamától kísérve.

 • Szakolczay Lajos

  Az angyal mint önarckép, mint bűnmegvalló gesztus

  „Ha a karakteres, nem akármilyen kisugárzású festőművész életművét vizsgáljuk, először miért nem a technikai bravúr, a motívumgazdagság, az invenciózus építkezés stb. kerül vizsgálódásunk fókuszába?” – Szakolczay Lajos tanulmánya Aknay János angyalairól.

 • Irodalmi Jelen

  Sejtjeimben a levegő – Kaliczka Patrícia festményei és versei

  Én történek mindenben. A villamos elnyújtott remegése, a piros és fehér fényszórók, az ablaktól ablakig játszó menetszél pehelysúlya, a hideg-meleg keveredése. Nem bennem történt, hanem én történtem bennük.

 • Szabó Noémi
  Vass Norbert

  Kohán-köszöntő a Kogart Galériában

  ​​​​​​​Száz éve született Kohán György, az Alföld kubista, expresszionista és dél-amerikai vonásokat is művészetébe olvasztó festője. A Kogart Galéria, a centenárium alkalmából emlékkiállítással hajt fejet az alkotó előtt. Szabó Noémi galériatulajdonossal, a tárlat kurátorával Vass Norbert beszélgetett.