• Hargitai Péter: Hódolat a legyőzöttnek – a győztes nyelvén
  Hargitai Péter

  Hódolat a legyőzöttnek – a győztes nyelvén

  Victor Falk Fire, Iron and Blood című könyvéről

  Számos tudományos munka jelent és jelenik meg mindkét világháborúról, többségük angolul, a világ nyelvén, és mint a szerző hangsúlyozza, a győztesek földrajzi tartományainak nyelvén. Ha e művekben egyáltalán meg is említik a magyar fegyveres erőket, többnyire csak mellékesen teszik.

 • Böszörményi Zoltán

  Böszörményi Zoltán: Pearl Harbor, még egyszer

  Tízezer éve ilyen vagy olyan eszközökkel háborúzunk, ez az idő mégsem volt elegendő, hogy valamicskét tanuljunk, levonjuk tragikus tapasztalatainkból a megfelelő következtetést. – Böszörményi Zoltán tárcája.

 • Szokolay Zoltán a 2012-es Ünnepi Könyvhéten
  Boldog Zoltán

  „Rajtam a bélyeg: ügynök, tégla, besúgó, hazaáruló”

  1986-ban önkéntesen kivonult az irodalomból, majd szándéka ellenére sem sikerült visszakerülnie a „belső körbe”. Zsarolással beszervezték, ügynökként kollégáiról kellett jelentenie. 1990 és 1992 között országgyűlési képviselő volt, 2012-ben több mint húsz év hallgatás után jelent meg verseskötete. Szokolay Zoltánnal beszélgettünk.

 • Irodalmi Jelen

  Trianon-szindróma helyett szerelembe esni

  Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regénye az 1910-es és 1920-as évek korrajza mellett két orvos személyes történetébe is beavatja az olvasót. Sörös Erzsébet Borbála írása.

 • Irodalmi Jelen

  A tettesek szemszögéből

  A huszadik század holokauszt-irodalmára egyfajta áldozatközpontúság és eseménytörténeti megközelítés jellemző. Ungváry Krisztián A Horthy-rendszer mérlege című kötete a statisztikai adatok segítségével fogalmaz meg új, az állam gazdasági motivációit feltáró következtetéseket.

 • Mikes Kelemen
  Onagy Zoltán

  A magyar széppróza bölcsője: Rodostó

  Vigaszágon se jön neki össze semmi. Menyasszonya, Kőszeghy Zsuzsika az öreg és kopasz, de gazdag Bercsényi grófnak nyújtja fehér kezecskéjét. Amit meg lehet érteni. Így azután nem maradt más a hosszú évtizedekre, mint a képzelt nővér, és a levélregény. A székely helyszíni tudósító így maradt meg nekünk, olvasóknak.