• Varga Melinda

  Bensőbb lebegéssel, örök jelenben élni a tágasabb létet

  Beszélgetés Ladik Katalinnal

  Medréből szomorúan kihajolt,
  a fény fáradt hullámaira,
  őszülő vízre horgolta az Írást.

 • Irodalmi Jelen

  Verselj a nyárra! – Lennert -Móger Tímea – Nyári szelfi

  Újdonság e vágy
  Magamban ébred
  Magam iránt

 • Boldog Zoltán

  Kiröhögjük-e a hazánkat?

  Az Újvidéki Színház a szegedi THEALTER Fesztiválon a Bánk bán című előadásával azt üzente, hogy Katona József darabja a színpadra alkalmatlan, a magyar nemzettudat problémáinak felvetésére azonban kifejezetten alkalmas.

 • Irodalmi Jelen

  Kultúrpass-szal a Vajdaságba – Az Irodalmi Jelen Újvidéken

  Az októberi ünnepi hétvégén szerkesztőségünk nekivágott a Vajdaságnak, hogy a Híd Kör „Kultúrpass” című eseménysorozatának nyitó alkalmán az újvidéki Művészklubban vendégeskedjen, és bemutassa az Irodalmi Jelent.

 • Irodalmi Jelen

  Áthúzott valóság

  T. Kiss Tamás A tükörtestvér című regénye az újvidéki Forum Könyvkiadó meghívásos pályázatán nyerte el a megjelenés lehetőségét. A szerzőt kérdeztük az áthúzott valóságról, a nemzedékregényről, Magyarkanizsáról, Szegedről és irodalmi tapasztalatairól.

 • Irodalmi Jelen
  Molnár H. Magor

  Szerbkereskedők

  Az V. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztiválon 2012. október 5-én és 6-án egy 600 kilós szív dobogásába, a „vajdasági vámpírok” irodalomszervező tevékenységébe és a szabadkai éjszakába is bepillanthattunk. Szöveges beszámolónk következik.

 • Irodalmi Jelen
  Lennert Tímea

  zEtna-fesztivál – Areális szellemi vulkán 

  Areális szellemi vulkán

  ​​​​​​​A háromnapos vajdasági rendezvényre a Kárpát-medence minden részéből érkeztek alkotók, hogy punk zenével, Liszttel, jazz-zel, az M0-ás körgyűrűvel és természetesen képzőművészettel kísérjék az irodalmat.

 • Boldog Zoltán

  Sínbuszdarabok 3.

  Tényképek a II. Sínbusz Fesztiválról (Szeged-Szabadka, 2009. október 10.)

  Népdalok vegyülnek a határőr pecséthangjai közé, lassan megérkezik Szabadkára a sínbusz, ahol a szegedi restiből szabadult két férfi egy-egy pleskovicás burger mellett egy-egy üveg Jelen sört iszogat, ami éppen kapóra jön egy frappáns befejezéshez, és a városhoz, amely a szecessziós épületek sokaságán kívül gyógyszertárak rengetegét sűríti magába, hogy valahogy túlélje ezt a századot.