Irodalmi Jelen
 • (Gyarmati Fanni – Forrás: http://kotvefuzve.postr.hu)
  Szőcs Géza

  Szőcs Géza: Színes menük, temetések – azaz naplórészlet, 2014. február vége, március eleje

  Gyarmati Fanni. Egy Radnótiról írott példázatom miatt megkedvelt, Kiss Ferenccel üzent, kérte, hogy keressem meg, azt követően gyakran jártam nála, s beleegyezését bírtam, hogy egy napon átinvitáljam a szomszédból látogatóba Faludy Györgyöt. Akármilyen valószínűtlen, de soha nem találkoztak. Faludy sokáig nem tartotta jelentős költőnek Radnótit. Csak miután eljutottak hozzá utolsó éveinek remekművei, ismerte fel, hogy ki volt ez a kortársa.

 • Irodalmi Jelen

  A tradíció mint folytathatóság – Balassa Péter emléke

  Halálának tizedik évfordulóján Balassa Péterre emlékeztek egykori tanítványai, akik ma már maguk is jeles esztéták, kritikusok, szerkesztők, tanárok. A Nyitott Műhelyben nem csak tanítványok, de pályatársak, barátok, olvasók is rengetegen összegyűltek, hogy felidézzék a legendás tanárt.

 • Sárközi Mátyás

  Sárközi Mátyás: HALÁSZ PÉTER (1922–2013)

  Nagyon régen nem találkoztam  kedves barátommal, Halász Péterrel, s most annak jött híre, hogy január 13-án, élete kilencvenegyedik évében, Münchenben meghalt. Szép kort ért meg, és írogatott is még, többnyire a múltba nézett vissza. Azt mondják, hogy változatlanul elegáns jelenség volt, bár megrokkant és kerekes székbe kényszerült. Fia, a vele egy házban lakó Valér lelkiismeretesen gondját viselte. Felesége, a bársonyos hangú sanzonénekesnő, Rácz Vali 1997-ben hunyt el.